Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V posledním období jsem shlédl tématicky velmi podobné snímky. Jihokorejský Dogani (2011), Belgický De Behandeling (2014) a trochu paradoxně nejstarší z nich, právě tento An American Crime z roku 2007. Všechny snímky zpracovávají jedno společné, velmi citlivé, téma. Týrání, zanedbávání a zneužívání dětí. Každý z nich pochází z jiného státu a každý z nich je krutým majstrštykem, kdy se odděluje prostá "exploatace", od dramatu popisující ve dvou případech skutečné události (tento a Dogani), kdy filmy netlačí na pilu pro samoúčelné traumatizování diváka, ale kdy samy tyto snímky jsou traumatem a traumatizujícím materiálem toho NEJOTŘESNĚJŠÍHO KALIBRU, místo napětí nám vhánějí "knedlík do krku", povařují krev v žilách, znechucují ke zvracení nikoliv zobrazeným materiálem, ale popisem skutečností a jevů, které působí na diváka až příliš realisticky na to, aby si je nějakým způsobem užil - pokud sám divák není chorým pedofilem! Proč na tyto snímky koukat je jednoznačné. Silné sociální, psychologické a sociologické varování diváka, který netuší, že tyto strašlivé, hnusné, kruté a odporné věci se mohou dít vedle u sousedů nebo ve škole či školce jeho dítěte ... A "příklady táhnou", historie dokazuje ... :-((( Americký zločin je krutým, těžce znepokojivým filmem o týrání mladičké dívky v rodině jedné neustále vyhulující pixly, která se stala obětí sama svého života, nechala si napráskat harantů a v opojení kodeinových kapek pak svoji beznaděj a vztek namířila proti krásné mladé dívce, která ji byla (rovněž nezodpovědnou) rodinou svěřena na hlídání ... Film nemusí vsázet na přímé zobrazování násilí, jako komerční exploitations flicky typu Srpski Film (2010) apod. On je přímou výpovědí, u které se musí dělat mdlo každému zdravému člověku, stejně jako všem přísedícím u soudu v roce 1966... Je zajímavé, že tři snímky se společným tématem jdou zpracovat každý dimetrálně odlišnou formou a KAŽDÝ je špičkovou filmovou výpovědí působící divákovi stejnou bolest, jako obětem v nich uvedených ... Bděte lidi kolem sebe a nenechávejte násilí na nevinných bez povšinutí !! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Veliky plus tohohle filmu je jeho inspirace skutecnym pripadem. Jinak film vetsinu casu funguje jako solidne natoceny i zahrany, ale nicim extra vyjimecny drama o nejakym malomeste, kde zenska vychovava hromadu dcer a stara se jeste o dve cizi holky. Dej nikam nespecha, vlastne se ani nic moc neresi, ale moc dobre se na to kouka. Jenze postupem casu zacne tyrani, zlehka, od vyprasku, pres paleni cigaretama az po drsnejsi zalezitosti a popravde receno, vyvoj deje docela prekvapi. Na zaver tu je jeden zbytecnej zvrat, ale film vyzni o to vic smutne. No a do toho se sem tam prolina linie se soudem, ta by tu sice bejt nemusela, ale dej prijemne spestruje. Takze nakonec hodne silny drama, s nekolika fakt drsnejma scenama a skvelejma hercema, i co se tyce deti. ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Lidé často vyžadují empatii, pochopení, avšak sami už nejsou schopni je vracet aneb když jednou vztáhneš ruku na bližního, přestáváš být člověkem, stáváš se slabochem... Ještě bolí, celá ta hodina a půl. An American Crime má dvě tváře, tak jako lidé v něm, za ním i před ním. Na jedné misce vah je příběh, víceméně převyprávěný fakt, že nejzákeřnějším tvorem na modré planetě je člověk sám, neboť ten jediný dokáže působit bolest pro vlastní potěšení, jako alibi, coby prostředek lživé pseudomorálky a nebo jako chabou omluvu za vlastní slabost, za vlastní pokřivený charakter. Na misce druhé je forma - intenzivní, pravdivá, jízlivá, s nepopiratelnou schopností Tommyho O'Havera budovat gradující atmosféru bezpráví, krutosti a lhostejnosti. "Ke každému skutku má Bůh důvod, ale já ho zatím nenašla", říká v jeden moment postava osobité a nesmírně talentované herečky Ellen Page a já dodávám, že víra je slepý tulák, kterého musí držet za ruku charakterní a upřímné skutky, jinak bloudí a nenedojde k naplnění. An American Crime však své posleství několikanásobně naplňuje,bez pachutě samoúčelnosti vyvolává silné emoce (nutno zmínit též sugestivně zahranou, nesnesitelnou postavu v podání Catherine Keener), neukazuje víc než musí a i když z filmového hlediska třeba není stoprocentní, tyhle váhy jednoznačně převažuje na svou stranu miska příběhu. Znepokojivě pokojnou formou podané drama, na které si musíte v nitru sáhnout, aby nezůstalo "jenom" filmem. [final rate: 85%] ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Som prekvapený tak vysokým hodnotením a možno práve kvôli nemu som čakal od filmu až príliš. Nepopieram, že príbeh je pútavý a drastický, ale to sú aj mnohé iné príbehy obetí tyrania taktiež. Podľa môjho názoru sa dal Americký zločin natočiť napínavejšie a autentickejšie. Takto mi prišiel len ako veľmi dobre sledovateľné drama na teplé letné poobedie, ale nič gulervúce v ňom nevidím. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

American Crime představuje jeden z těch kuriózních, ale pravdivých pohledů na americký severozápad, kde sice vítězí středo-levicová demokratická strana a místní velebníček tam má zároveň stejně významné postavení jako starosta, ovšem solidarity a rovnostářství se tam člověk zvenčí dočká jen stěží, a rovněž nedělní návštěvy kostela jsou spíše povinností bez jakéhokoliv morálního dopadu na každodenní život obyvatel. ____ Dá se nejspíš souhlasit s obecně rozšířeným názorem neurologů, že lidé, kteří film hodnotí nízko, patří mezi ty lhostejné a přihlížející, zatímco 5-hvězdičkáři by dívce, do níž jsou nalogováni přes zrcadlové neurony, nějak pomohli. Protože American Crime je zjevně jedno z těch děl, díky nemůžu se dozvíte mnohem více o sobě než o postavách filmu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Film vychází z přepsaných výpovědí svědků před soudem k otřesnému případu. (don corleone)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles. (MikaelSVK)
  • I když je film napsaný podle skutečné události, liší se v několika málo detailech. Například Sylvia nebyla ve skutečnosti nalezena v kuchyni, ale v pokoji v prvním patře nebo Gertrude měla 7 dětí, ve filmu mluví o šesti. (don corleone)

Reklama

Reklama