Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (774)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Příběh, který An American Crime vypráví, je tak silný, že ani forma běžné televizní inscenace by mu neubrala takřka nic na výsledné působivosti. V tomto filmu jde především o syžet, který je sám o sobě tak nosný a zároveň i naléhavý, že by veškeré narativní hrátky působily vrcholně samoúčelně, proto je jen dobře, že se tvůrci zřekli byť sebemenší vizuální i vypravěčské exhibice a soustředili se jen a pouze na příběh a jeho důvěryhodné podání, s čímž úzce souvisejí herecké výkony. Ellen Page je jako vždy excelentní a Catherine Keener v roli její mučící opatrovatelky podala, nebojím se říct, svůj životní výkon. Casting si zaslouží pochvalu i za obsazení zbylých dětských rolí (a že jich není málo), jelikož všechny postavy navzdory věku představitelů (a tím pádem i jejich nevelkým zkušenostem s herectvím) působí opravdu skutečně...takže nečekejte žádného toporného Camerona Bright ani přehrávající Dakotu Fanning. An American Crime, mimochodem rekonstrukce skutečných událostí (!!!), je jednou velkou bouří emocí, na jejímž konci vám zaručeně nebude nejlépe. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mnou skutečně otřáslo. Např. ve filmu FUNNY GAMES se jedná o dva úchylné spratky, kteří se baví na účet cizího utrpení, ale tady jsou pachateli máma zfetovaná léky a normální děti, možná ani ne zlé, které pod vlivem okolností došly takhle daleko. Můžeme se pak divit, co je člověk jako takový schopný ve vypjaté situaci udělat, buď ze zbabělosti, zvědavosti nebo "jen tak"....Ellen Page výborná, tady ještě naposledy jako dítě na prahu dospívání v dalších filmech, které vzápětí následovaly již působí mnohem dospěleji. Ještě by mě taky zajímalo, co se všechno dalo koupit v roce 1965 za 20 $ na týden za opatrování 2 dospívajících dívek. Každopádně obrovskou vinu nesou rodiče, kteří své děti takto odhodili. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Slabé čtyři. Je moc "fajn", že je vše podle skutečné události, a že Baniszewskiová byla skutečné mostrum (strýček Google skrývá vskutku nesympatické fotografie této dámy), ale já jsem měl se snímkem problémy. Celkovému zpracování, tj. režii, střihu apod. nemám co vytknout, jen mě zarážely ty postavy a jejich chování. Mělo by být spíše k duhu hodnocení, že všechno to děsivé se skutečně odehrálo, nicméně já jsem celkovou autetičnost jaksi nepobral. Takové zločiny proti lidství není lehké jen tak akceptovat, a to nejsem žádná citlivka. S mírným odstupem třebas Americký zločin uvidím v jiném světle, ale nyní je v mých očích "jen" působivým dramatem s výbornou Ellen Page a Catherine Keener. Jsem poučen, událost je to šokující, ale věrohodnost jsem režisérovi nespolknul. Proč - když je to true story - to mi někdo vysvětlete... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutná, desivá téma, ktorá otvorí nožík vo vreckách všetkým slušným rodičom. Takí ľudia ako Gertrúda by mali byť hneď na začiatku fertilného veku kastrovaní, aby sa nemohli množiť (samozrejme, keby sme mali stroj času a poznali ich osobnú budúcnosť)... Film plný hnusných ľudí a zlých detí. Ale nebola to len Gertrúdina vina, veľký podiel na tom nešťastí mali aj rodičia kočovníci - nechať svoje deti cudziemu človeku tak to je už na mňa silná káva. Podľa mňa mali byť stíhaní aj oni. Ku koncu som bol zvedavý ako potrestajú tie decká, hlavne toho nepríjemne nesympatického malého chalana. Žiaľ musím priznať, že ma ich tresty teda nijak zvlášť nepotešili. Ja by som ich dal do nejakej problémovej pestúnskej rodiny a americký sociálny systém by si s nimi už hravo poradil. Nakoniec by sa aj tak do toho väzenia dostali, no na podstatne dlhšie... Dramatické spracovanie snímku ma však moc neoslnilo, na mňa až moc odosobnené a pocitovo sterilné, z takto silného námetu sa dalo vyžmýkať podstatne viac emócií. Ani koniec na mňa nezapôsobil tak ako by si film zaslúžil. Chcelo to skrátka lepšie dramatické spracovanie a viac sa vnoriť do jednotlivých postáv. Preto len priemer. 60/100 ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

I když dávám vyšší hodnocení, tak musím říci, že mě film trošičku zklamal. Catherine Keener byla nevýrazná a její roli jsem ji moc nevěřil, ale charisma se ji upřít nedá. Taky jsem čekal více brutality, ne že bych byl psychopat, ale u takového filmu by to jen prospělo. Takhle z toho vzniklo jen solidní drama. Ellen Page hrála skvěle a film od filmu se jen její herectví zlepšuje. Slabší 4 hvězdy. 70% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Film vychází z přepsaných výpovědí svědků před soudem k otřesnému případu. (don corleone)
  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)
  • Většina členů štábu netušila, jak příběh dopadne, dokud si těsně před natáčením nepřečetli scénář. (don corleone)

Reklama

Reklama