Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Gremlini jsou fajn, vidím je jako lidi. Když se podíváte, jak se chovají méně inteligentní nebo více opilí lidé, tak v nich vidím Gremliny, až na to, že Gremlini jsou ve svém počínaní mnohem sympatičtější a vtipnější. Opilý nebo méně inteligentní člověk není většinou (ba téměř vždy) ani vtipný (což samozřejmě nevylučuje fakt, že opilcům se zdá všechno vtipné, především oni sami), ani sympatický. Takže sledovat anarchistické a bezuzdné rejdy těchto roztomilých malých pankáčů je ryzí potěšení. Myslím, že Dantemu se podařilo oproti prvnímu dílu ještě několik pěkných inovací, díky různému genetickému materiálu, kteří Gremlini požijí, mohl přidat několik nových zajímavých mutací a vtípků. Výborný nápad byl ten, kdy nechal jednoho Gremlina zmutovat v intelektuála. Ten pak, po vzoru lidí, rozvážně a vybraně diskutuje nejpalčivější "gremliní" otázky, to je velmi vtipné. Herečtí představitelé, podobně jako v prvním dílu, pak tvoří v tomto typu filmu jen nezbytné křoví. Druhý díl se mi zdá tudíž ještě vydařenější než, už tak, dobrý první díl. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Miestami celkom dobrá atmosféra prvého dielu je nenávratne preč a zostáva iba film, ktorý sa síce snaží byť veľkolepejší ako jeho predchodca, no v konečnom výsledku v ňom absentuje výraznejšia zábavnosť a zostáva len nuda a kŕč. Malý sympaťák Gizmo i hlavní hrdinovia sú síce opäť fajn a jeden Gremlin po tom, čo sa napije nejakého lektvaru v laboratóriu a stáva sa z neho mudrlantský profesor s horčičákmi menom Brain Gremlin, nám ponúkne i niekoľko vtipných a zábavných momentov, ale na plnohodnotné pokračovanie je to málo. ()

Reklama

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mě někdo ptal na Gremlins, řeknu mu: "Podívej se na jedničku, jen ať si můžeš naplno užít dvojku, protože takovou legraci a sebeparodii už jen tak neuvidíte." I když jsem byl ze začátku skeptický a je to jen trochu jiná a přepálená jednička, nicméně tvůrci si pak ze sebe začnou dělat takovou legraci, že se člověk náramně baví. 71 % ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Hollywood dočista zbavený zmyslov. Až do momentu nástupu anarchie aká vypukne v televíznej spoločnosti som v tom videl dodržiavanie pravidiel prvých Gremlinov. Hlavný hrdina o čosi dospelejší, sa snaží presadiť, nechýba bezohľadnosť okolia, čoby ďalší varovný prst nad uletenosťou doby. Lenže to som ešte netušil čo ma čaká. Voda rovnajúca sa neposední gremlini je nutné vyústenie deja, ale tí malí haranti spustili takú lavínu ujetosti, ktorá už nebola ani vtipná. Akýmsi bizarným spôsobom si uťahujú zo všetkého, nie je im svätý Hollywood, iné filmy, vlastný predchodca (zosmiešnenie vážnej scénky so Santa Clausom), pokračujú návštevou laboratória a metamorfózou do okrídlencov, vedcov až bezváhových rádiových vĺn čo sa pohybujú od telefónu do telefónu. Čítate správne, je to premrštené gagmi aké balansujú na hrane, väčšina príde nasilu vtipná rovnako ako prerobená zvučka Warneru. Nehovoriac o Hulkovi Hoganovi, ktorému samotní Gremlíni prerušia sledovanie filmu. Ešte že to neuspelo v kinách, bojím sa predstaviť čo by priniesla trojka. ()

Script odpad!

všechny recenze uživatele

Kdybych to procentově hodnotil, tak bych skončil na deseti. Víc si to fakt nezaslouží. Tohle není komedie. Ani jednou jsem se u toho filmu nezasmál, stejně jako u předchozího dílu. Tohle se dalo sledovat jenom jednou. Kdybych to měl vidět po druhé, tak bych raději skočil z okna, než abych tohle znova protrpěl. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (30)

  • Gremlins (1984) se po uvedení do kin stali nečekaným hitem a studio Warner Bros. mělo v plánu zahájit ihned práce na pokračování. Režisér Joe Dante však byl natáčením tak vyčerpán, že nabídku odmítl. Studio bylo nuceno pokračovat bez něj a oslovilo jiné zájemce na pozici režiséra a scenáristy. Podle prvních verzí scénáře se druhý díl mohl odehrávat v Las Vegas a chvíli se dokonce uvažovalo o přesunutí děje na Mars. Když se však žádný z nápadů neuchytil, studio opět oslovilo Danteho, který potvrdil svou účast pod podmínkou, že bude mít volné pole působnosti a vyšší rozpočet. Pokračování však v kinech nedosáhlo vytouženého úspěchu, což podle Danteho zavinilo protahování natáčení. (HellFire)
  • Tvorca špeciálnych efektov Rick Baker dostal ponuku vyrobiť Gremlinov pre tento horor. Mali však vyzerať rovnako, ako vyzerali v prvom filme z roku 1984. Rick Baker túto ponuku odmietol, pretože chcel vytvoriť svojich vlastných Gremlinov a dať každému unikátny charakter. Bol tak neoblomný, že štúdio nakoniec jeho podmienkam vyhovelo. (Marceloo)

Reklama

Reklama