Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předposlední hudebně dramatické dílo Karla Svobody Dracula mělo premiéru v Praze 13. října 1995 s Danielem Hůlkou v titulní roli. Muzikál vznikl na námět románu Drákula irského spisovatele a divadelního kritika Abrahama „Bram“ Stokera (1847–1912), kterého se však drží jen velmi volně. Děj se odehrává ve středověku, 19. století a v neurčité blízké budoucnosti. Na počátku Draculovo vojsko drancuje kraj, lidé hledají spásu v klášteře, kam posléze vtrhne i Dracula. Kněz se snaží zabránit rabování, ale když v jeho náručí umírá potulný mnich, vyřkne nad Draculou kletbu a odsoudí jej k věčnému životu a touze po krvi. Po úspěšném uvedení muzikálu v Praze následovala Bratislava, Prešov, Moskva, Gdyně, Basilej, Tecklenburg, Antwerpy, Soul, lichtenštejnský Blazer a německý Rostock. Zhlédly jej už miliony diváků. K úžasnému úspěchu ještě přibylo více než 300 tisíc prodaných nosičů s nahrávkou muzikálu. V roce 1996 muzikál natočila Česká televize, která zprostředkovala dílo dalším divákům. Šlo pravděpodobně o největší životní muzikálový úspěch skladatele Karla Svobody (1938–2007). Takže i při současné televizní repríze je nesporně nač se těšit. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

FerryCFC 

všechny recenze uživatele

Tohle je dílo, které patří mezi to nejlepší co Český muzikál mohl vytvořit. Tak fenomenální muzikál jsem snad ještě neviděl a mě jen mrzí, že když tyto představení probíhali v divadle v roce 1995 - 1998, tak já teprve šel do základní školy s kornoutem plný sladkostí, na vítání prvnáčků a sotva jsem věděl, že nějaký Hůlka a spol existují. Hůlka, Machálková, Bílá a Korn to je tak vražedná kombinace, že jen při čtení těchto jmen by se i Sherlock Holmes zapotil. Husí kůže na mě padla za dvě hodiny nesčetněkrát a být asi přímo v divadle tak se i rozbrečím. Jedním slovem nádhera... ()

VeeDee 

všechny recenze uživatele

Dracula je moje srdeční záležitost. Byla jsem na něm, když mi bylo 14, a od té doby jsem ho slyšela (na kazetě) už tolikrát, že ho znám celý nazpaměť. Nedá mi to a musím si ho zpívat skoro pokaždé, když řídím někam dál (a jsem v autě sama)... první a bohužel asi poslední kvalitní český muzikál! Úžasná hudba, výborný příběh, skvělé výkony! ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Muzikály nepatří zrovna k mému oblíbenému žánru a v životě jsem jich viděl vlastně jenom pár. S Draculou jsem se potkal již dávno někdy v televizi a musím říct, že mě tehdy velmi mile překvapil. Nejen, že jsem u něj vydržel do konce, ale především mě i bavil. Popravě ani jeden z tvůrců nepatřil nikdy k mým oblíbencům a také oni všichni mě překvapili. Ne nadarmo patřil Dracula k průkopníkům a později k prověřeným vrcholům naší muzikálové tvorby. Navíc všem žánrovým následovníkům prošlapal cestu a za to všechno si své vysoké hodnocení zaslouží. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Boha jeho. Jak tohle muže někdo nazvat - naprostá muzikálová klasika - ? Je pravda, že Drákula byl mezi prvními tzv. muzikály, které nebyly převzaty. To mu nelze upřít ale jinak? Konec byl peklem, kdy jsem si přál aby mně už konečně taky něco raflo do krku. Odchovanci americké klasiky a Karlína tuhle show musí nutně protpět. Nejhorší je, že celá řada socialistických hitmakerů a jiných zombie co postupně vylézají ze svých práchnivých kutlochů zjistila, že se na tom dá slušně vydělat a tak se zhudebňuje (tvoří muzikály) prakticky na vše... těch pár co zkrachovalo byl už takový shit, že i český všesnesoucí konzument této komerce to odmítl... Kde je náš vkus? * ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Tohle je nejlepší český muzikál, jehož skladby jsou doslova nezapomenutelné. Bohužel verze z roku 2009 je pro mě velikým zklamáním v porovnání s touhle starší verzí muzikálu. Samozřejmě jsem počítala s jiným obsazením, ale to že vypustily některé skladby je pro mě zklamáním. Jediné, co bych mohla ještě vytknout je počítačová animace. Ten netopýr byl otřesný, ale na tehdejší dobu to chápu, je to zastaralá 3D tvorba :o). Ovšem nechápu proč ho tam vlastně cpali, mohli vymyslet něco úplně jiného. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (14)

  • Na začátku, když na scénu přichází uprchlíci před Draculou (Daniel Hůlka), je na oponě vidět Vševidoucí oko, starý zednářský symbol znázorňující Boha. (Nick321)
  • - V pražském Kongresovém centru (v té době Paláci kultury) se Dracula hrál od roku 1995 až do roku 1998 a vidělo ho kolem 1,2 milionu diváků. (GASTON73)

Reklama

Reklama