Reklama

Reklama

Napříč vesmírem

  • Česko Across the Universe (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Rozverný, bizarní a velice teatrální, takový je převratný muzikál společnosti Revolution Studios Across the Universe, který se zrodil v hlavách známé režisérky a scénáristky Julie Taymor (Frida, Titus, broadwayský muzikálový hit Lví král, inscenace Mozartovy Kouzelné flétny pro Metropolitní operu v New Yorku) a scénáristů Dicka Clementa a Iana La Frenaise, ve kterém se pojí originální příběh s 33 revolučními skladbami - mezi něž patří „Hey Jude“, „I Am the Walrus“ a „All You Need Is Love“ - které utvářely celou generaci. „Chtěli jsme vytvořit původní muzikál pouze za použití skladeb skupiny Beatles.“

Milostný příběh, zasazený do divokých šedesátých let plných protiválečných demonstrací, meditací a rock'n'rollu, se odehrává v Greenwich Village, bouřlivých ulicích Detroitu i na vietnamských bojištích. Milenci Jude a Lucy, jejichž láska je od začátku odsouzena k neúspěchu, jsou spolu s malou skupinkou přátel a hudebníků vtaženi do víru počínajícího protiválečného a protikulturního hnutí. Průvodci jim jsou „Dr. Robert“ a „Mr. Kite“. Síly, které se vymykají jejich kontrole, nakonec oba milence rozdělí, čímž je donutí, aby se navzdory všem překážkám pokusili znovu najít jeden k druhému cestu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (382)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Muzikální, pěvecké i vizuální opojení. Těšila jsem se především na svou oblíbenou Evan Rachel Wood, která mě svou mimořádnou krásou opět zcela uchvátila. Ve filmu se objeví postavy, které jasně odkazují na tři největší hudební legendy, Janis Joplin, Jimiho Hendrixe a Kurta Cobaina. Geniální Dana Fuchs, jejímu hlasu skládám velkou poklonu. Fenomenální rovněž dvojka Jim Sturgess a Joe Anderson. This boy brings Kurt Cobain back to life:) Bože, dejte Joeovi kytaru, vytahaný svetr, posaďte ho na židli a nechte ho zazpívat Where did you sleep last night... Ta podoba, ten hlas.... Písně Beatles zpracované v tomto muzikálu patří rozhodně mezi ty nadmíru vydařené cover verze, které se mi líbí snad ještě více, než originál a také je mnohem častěji poslouchám:) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Aniž bych tím chtěl tento film jakkoli snižovat, přijde mi, že je znát, že ho natočila žena, a že ho natočila především pro ženské divačky. A reakce z mého okolí mě v tomto dojmu utvrzují. Osobně jsem si k tomuto filmu cestu nenašel, sledoval jsem ho dosti znuděně, postavy i jejich osudy mi byly lhostejné, a coververze beatlesáckých songů mě taky dvakrát neoslovily. Nemluvě o tom, že Beatles nesnáším, ech. Ten film mi přišel roztříštěný, zahlcený nezajímavými postavami a zbytečně natažený do neúměrně dlouhé stopáže, která neodpovídá prostinkému ději. A především, tenhle muzikál mi přijde strašně zbytečný - proboha proč v roce 2007 točit filmy o Vietnamu a "divokých šedesátkách"? Není to jaksi krapet nepatřičné? Není všechna ta filmová nostalgie po časech, které už většina z nás nezažila, jen falešná póza, která je zrovna in? Nota bene v naší éře, které přetéká bezpočtem jiných, aktuálních námětů? Já mám z toho intenzivní pocit, jako by někdo v 21. století natočil nové Vlasy pro hipstery, kteří už Formanův klasický muzikál z r. 1979 neznají. Nemám z toho radost, ale nemohu hodnotit více než třemi hvězdami - je mi to líto už proto, že tenhle biják je plný úžasných vizuálních nápadů, které se mi moc líbily (obraz z jahod asi na prvním místě, bože!), ale jako celek je to podle mě prostě slabý film. ()

Reklama

Molly 

všechny recenze uživatele

Jsem na rozpacích. Nápad sestavit příběh podle písniček Beatles se mi moc zamlouval, coververze profláklých hitů se příjemně poslouchaly, na Jima Sturgesse se dobře koukalo, ale proč to nestačilo? Film mě jako celek neoslovil, příběh totiž nedrží pohromadě, jednotlivé dílky puzzle (v tomto případě songy Beatles) ne vždy zapadají, a ta stopáž.... Nicméně některé scény byly opravdu vydařené a jsem si jistá, že třeba takovou "Strawberry Fields Forever" si pustím ještě několikrát. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Spousta krásných hudebních sekvencí, líbivý soundtrack, ale zabitá lovestory. Across the Universe je estrádou vizuálních nápadů, které bohužel ukradli příliš stopáže a nedají tak vyniknout možná zajímavému příběhu. A tak se oba hlavní hrdinové sice jakž takž prozpívají až na konec, ale cestou mnohokrát ztratíte v jejich láskyplném strádání nit, tudíž se kýžená katarze téměř zaručeně nedostaví. Už Beatles věděli, že All You Need Is Love, Taymorová naneštestí nevěděla, že All She Needs Is A Better Script. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Překvapení roku. U Across the Universe je důležité, jak moc rádi máte Beatles, respektive jak moc rádi je máte od jejich pátého alba, a jak moc vám vadí, když si s těmi písničkami někdo pohraje. Julie Taymor a celý její tvůrčí tým prokázal neuvěřitelnou kreativitu, když z asi 30ti songů vytvořil sice prostinký, ale v detailech působivý příběh, který stojí právě na práci jak s texty, tak s hudbou. Film doslova přetíká stovkou různých nápadů a nevím, co bych zde upřednostnil dříve. I Want You, kde jsem si nevím proč vzpomněl zrovna na Hair, nebo gospelovou Let It Be, která mě málem rozplakala, či snad Strawberry Fields Forever, kde jsem si zase vzpomněl na The Wall? Ne že by šlo o nějaké vykrádání, jen tím chci říct, že bych s trochou tolerance zařadil Across the Universe k výše zmíněným skvostům. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (19)

  • Sám představitel hlavní role Judea Jim Sturgess označil za svoji oblíbenou scénu tu, ve které zazněla píseň „Strawberry fields forever“. (.baris.)
  • Postava JoJo je jasným odkazem na Jimiho Hendrixe. Jimi se přestěhoval do New Yorku a tam začala jeho opravdová kariéra. Také styl JoJova hraní na kytaru je úplně stejný jako Hendrixův. Navíc ho Sadie obléká do fialové košile a šátku – což byl jeden z nejznámějších kostýmů Jimiho. (don corleone)
  • Při venkovních scénách na střední škole jsou všichni oblečeni v bundách, kabátech, kloboucích a tak podobně, ve skutečnosti bylo při filmování téměř 80 stupňů Fahrenheita. Když se dotočila klapka, museli se účinkující před sluncem schovat do stínu pod deštníky. (don corleone)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama