Reklama

Reklama

Andělé slunce

  • Česko Sluneční andělé (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Život dospělých začal pro negramotnou, chudou brazilskou venkovanku Marii až příliš brzy. Ve dvanácti letech ji vlastní otec prodal kupci „bílého masa“ Tadeuovi s tím, že se musí porvat o lepší existenci coby služebná. Jenže představa spokojené budoucnosti se rozplynula poté, co se dívka dostala k farmáři, který ji nejprve zbavil poctivosti a poté poníženou a zneuctěnou Marii „přenechal“ svému synovi, aby s ní nabyl prvních sexuálních zkušeností. Tím ale pro Marii noční můra teprve začíná. Následuje cesta do zapadlého, špinavého bordelu v Amazonii pro kopáče na zlatých polích, jemuž vládne tyranský a brutální pasák Saraiva. Nikoho zde nezajímá, že Marie je vlastně ještě dítě, lidská bytost, která má svoje city. Stává se z ní otrok sloužící upoceným tělům bez nejmenší naděje na lásku a lepší zítřky. Ta svitne až poté, co se dívce podaří utéct do Ria de Janeira. Jenže některé osudy už prostě nelze změnit. To říká režisér Rudi Langemann a zvedá zaťatou pěst žalující na neutěšenou realitu dětské prostituce v současné Brazílii. Za syrové a smutkem prosycené drama, náležející k nejlepším brazilským filmům roku 2006, obdržel hned šest cen na filmovém festivalu Gramado. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak to zvedám obočí a vrtím hlavou, když čtu ty opravdu, ale opravdu falešné a prázdné komentáře. Vždyť zde je krásně vidět efektivní působení neviditelné ruky trhu nespoutané žádným lživým humanrightismem, která s mimimálními náklady dokáže zajistit, aby lidské zdroje, pracující ve zlatém dole, byly sexuálně saturovány a mohly produkovat vyšší zisk pro akcionáře. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa svojim motívom dostane úplne pod kožu. Obchod s bielym mäsom. Tažko pochopiť, že sa takéto veci naozaj odohrávajú :( Starí hnusní chlípnici, čo sa ukájajú na mladučkých(!) dievčatách, bijú ich(alebo rovno zabijú..) a ponižujú, neskôr ich postrčia ďalej... ničia im životy... Otrasné! Film s reálnymi a drsnými prvkami, z ktorých sa mi dvíhal žalúdok. A koľko hnevu vo mne vrelo... A ako kontrast - krásne scenérie južnej Ameriky. Dej mal veľmi dobrý spád a aj kamera sa mi páčila. Filmík, ktorý určite stojí za pozretie. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Přestože má tenhle snímek evidentně několik slabších momentů, které by ho mohly posunout k nižšímu hodnocení , tak to tentokrát neudělám. A to z toho důvodu, že takhle deprimující příběhy v různých obdobách existují a budou existovat, což mě vnitřně přímo deptá a jako mámu od dětí mě děsí představa, čeho jsou konkrétně v Brazílii matky v těch nejhorších životních podmínkách schopny udělat. Celé se to linulo v duchu "z bláta do louže". Co mám povídat, je to prostě síla s kterou žel nejde moc hnout, protože apatie lidí (jak bylo nastíněno i ve filmu) ke zlepšení této hrůzné pandemie určitě nepřispívá. ()

giblma odpad!

všechny recenze uživatele

Ach, ten kalkul! Už jenom název Andělé slunce je synonymem patosu. Divákovi přímo říká, že uvidí něco o mladých nezkažených dívkách a bude krásně rozesmutnělý z krutosti světa. Je to přesně tak a nezbývá než sledovat jeden vyhrocený "oh" moment za druhým, v jehož podtextu se neskrývá víc, než co by mohla průměrně inteligentní sextánka nadhodit v čajovně někde mezi debatou o hladovějících afrických dětech a vegetariánství. Problémem snímku je to, že samotné téma a prostředí jsou zdánlivě dostatečně nosné, ale jednoznačnost postav film sráží hluboko do midkultu. Když už snímek implicitně pokládá otázku: "Jak je možné, že se něco takového děje?", tak chci vidět , jak hlavní hrdinka prostředím obhroubne a přizpůsobí se. Hlavně ale chci prostřednictvím jednotlivých hrdinů vidět alegorii váhavé společnost, která si sama před sebou své uvědomnělé selhání omlouvá. Ono totiž polopaticky nevyřčené a neukázané má mnohem větší efekt a tah na bránu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že se něco tak krutého v Brazílii děje dokud jsem neviděl Andělé Slunce. Dost depresivní a smutný film o osudu jedné z holek, která se narodí do špatného místa a taky to důkladně odsere. Je to smutné sledovat scénu za scénou a vědět, že se s tím nedá dělat nic pořádného. Tvůrce točil tento film, aby světu ukázal, co se v jeho rodné zemi děje, ale hledat v zemi, kterou z devadesáti procent přesahuje prales je značně obtížné. Každopádně mě film hodně překvapil. Slušné herecké výkony, příběh, který sice není nijak originální ale těžce vypovídá o realitě, která na tomto světě je, o kruté realitě, o lidech se kterými se člověk nesere a je to smutné, tak jako tento film. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní protagonistce bylo v době natáčení filmu teprve 11 let. (Pesosek)

Reklama

Reklama