Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

Fr 

všechny recenze uživatele

Musíte být rozvážní. Provést svůj plán. Pokud jste klidní, nikdo nic nezjistí. Lidé se dívají na mrtvé.…. Každý kdo se odváží pomáhá. Každý má své důvody. Nejen v Dánsku, ale po celém světě je odboj hnán touhou UDĚLAT SPRÁVNOU VĚC. Za vlast. Než zmáčknete spoušť, musíte myslet na to, že to nejsou lidi, ale nacisti! Pocity a důvody, které jsou zaplaceny tím nejcennějším. Osobní život jde stranou, jejich posláním je ZBAVIT SE JICH! Nesmí zůstat ani jeden! Hra s jasnými pravidly. Jenže, co když ta pravidla nejsou tak jasná? Dobrý film o odboji, který nás seznámí s dvojicí Flame & Citron, hrdiny dánského odboje. Určitě jde o seznámení poučné a zajímavé. Z této dvojice vykonavatelů rozsudků utkví v paměti hlavně M.Mikkelsen a pocit, že 4* jsou možná moc. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Mads Mikkelsen jako Citronen - člen partyzánské dánské skupiny. Velice netradiční role. A jak se nad tím tak zamýšlím, tak jsem v poslední době viděla víc filmů s Mikkelsenem než s kdejakým hollywoodským hercem. Když v kostěným brýlích, modrém pruhovaném pyžamu a celý zpocený začne Citronen kropit nacisty, film vás totálně vezme, leč škoda, že až v poslední třetině, zbytek je totiž moc upovídaný. I když rusovlasý Thure Lindhardt jakožto Flammen zdatně sekunduje, na 5hvězdičkový zážitek to není. Kyselý obličej po konci snímku ovšem rozhodně nehrozí! ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Temná realistická podívaná pod pokličku dánského odboje. Dva popravčí odboje zjišťují, že ne všichni odsouzení jsou škůdci státu. Velmi pomalý děj a temné počasí dodává depresivní nádech během celého filmu. Beznaděj, vidina nekončící války. Herci hráli všichni velmi civilně bez přehrávání a to velmi utvrzovalo ve skutečnosti příběhu. Ve válce jde především jen o vlastní zájmy. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kéž by to tak bylo o kousek kratší... Vlastně stačilo jenom vypustit Plamenův soukromý život, který neměl na děj žádný vliv. Jinak to totiž byl dost strhující válečný film, kde jsem si místo Dánů dokázal živě představit naše Tři krále. Navíc prostě mám rád, když se likvidují náckové, to je vážně potěšení. 90% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tento dánský pohled na události 2.světové války je poněkud netradiční, což ale i odpovídá poněkud specifickému postavení Dánska v tomto konfliktu. Nevím, v které jiné zemi mohlo dojít k něčemu takovému, jako ve filmu zmíněné dohodě nacistické moci s reprezetanty místního politického odboje zastavít vzájemné střety. Cenné na tomto filmu je určitě to, že ukazuje, že i "vyšší princip mravní" ("vražda na tyranovi není vraždou") může být někdy zneužit a že mezi odbojovou činností a terorismem existuje docela tenká hranice. A taky, že při aplikaci tohoto principu mohou někdy umírat i nevinní. Scéna, kdy Citrón a Plamen zlikvidující jedno německé auto v domnění, že v něm jede nacista Hofmman, a místo toho usmrtí nevinného kluka, je pro mě jedním z nejsilnějších momentů filmu. Zvláště v kombinaci s informacemi v závěru filmu o tom, že dotyční dostali posmrtně vysoké americké vyznamenání. Škoda, že takto neuvažují Češi v případě bratří Mašínů.... Akorád musím říct, že jsem z filmu úplně nepochopil, co si vlastně režisér o činnech Citróna s Plamenem myslí, zda je na jejich straně nebo zda ten jejich boj za "vyšší princip mravní" považuje za přehnaný. Co bylo poněkud přehnané z mého pohledu, je závěrečná střílecí scéna. Ale jinak jde určitě o významný počin na poli válečného filmu. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)
  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)
  • Téměř každou cigaretu, kterou ve filmu uvidíme, zapálil Flame. (Othello)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama