Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (122)

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Kronika dánských odbojářů natočená v ČR. Mikkelsen je naprosto nekompromisní a film je prostě jeho. Příběh je zajímavý, zábavný a spletitý, výprava poctivá a kamera dynamická. Akční scény jsou přehledné a mají koule. Ole s producenty jakoby se báli střihat a tak tato přehlídka jednotlivých akcí moc lineárně nesedí, gradace je vždy v rámci epizody, nikoliv celku a ač je občas používána skvěle postmodrní zkratka, často se buď zbytečně popisně vysvětluje, nebo jsou tu vysloveně zbytečné scény. Mít to 100 minut a silnější linearitu a gradaci děje, máme evropský velkofilm se vším všudy:-( Plamen a Citron zabíjejí nácky v Kodani a okolí tak dlouho, až zjistí, že se nejen ucho utrhává, ale že si ani nemůžou být jisti, že vždy byli na té správné straně... 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Musíte být rozvážní. Provést svůj plán. Pokud jste klidní, nikdo nic nezjistí. Lidé se dívají na mrtvé.…. Každý kdo se odváží pomáhá. Každý má své důvody. Nejen v Dánsku, ale po celém světě je odboj hnán touhou UDĚLAT SPRÁVNOU VĚC. Za vlast. Než zmáčknete spoušť, musíte myslet na to, že to nejsou lidi, ale nacisti! Pocity a důvody, které jsou zaplaceny tím nejcennějším. Osobní život jde stranou, jejich posláním je ZBAVIT SE JICH! Nesmí zůstat ani jeden! Hra s jasnými pravidly. Jenže, co když ta pravidla nejsou tak jasná? Dobrý film o odboji, který nás seznámí s dvojicí Flame & Citron, hrdiny dánského odboje. Určitě jde o seznámení poučné a zajímavé. Z této dvojice vykonavatelů rozsudků utkví v paměti hlavně M.Mikkelsen a pocit, že 4* jsou možná moc. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Reklama

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film dle skutečných událostí. Je zde snaha o nějaký ten zmatek, kdo je kdo, kdo pro koho dělá atd.. ale nic zásadního děj jede kontinuálně od začátku do konce, kdy s ohledem na válku ani moc nepřekvapuje. Velmi kladně hodnotím prostředí a kameru. Herecké výkony nepotřebují mnoho gest, pohybů atd.. a i tak jsou skvělé a krásně navozují atmosféru. Celkově dávám slabší 4z5 ()

leon_id 

všechny recenze uživatele

Velmi sebevedome valecne drama, ktere vypravi o danske odbojove skupine v cele s vybornym Mads Mikkelsenem. Stejne jako tohle komando operovalo ve valecne zone, cely snimek na me pusobi syrove a bez zadnych okazalych gest. Nikdo tu neni zbytecne idealizovan, takze si kazdy muze sam udelat nazor na pocinani hlavnich hrdinu, na ktere se da divat z mnoha pohledu. Cele filmove zpracovani tehle danskych "bratri Masinu" na me pusobi velmi prijemnym dojmem a jiste se k nemu jeste nekdy v budoucnu vratim 70% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Dost zamotaný, spíš ukecaný, chvílemi hodně napínavý a především výborně zahraný film, zejména perfektním duem Mads Mikkelsen - Thure Lindhardt, kdy hlavně u prvně jmenovaného může divák sledovat jeho postupnou psychickou přeměnu. Jako obvykle není jasné, kdo je s kým, kdo na koho donáší a podobně. Oba hlavní hrdinové se musejí vypořádat s otázkami správnosti svého počínání, s vinou a nejistotou ve chvílích, kdy prakticky nemůžou věřit vůbec nikomu. Bavilo mě to i přes dost dlouhé konverzační pasáže a stopáž, navíc jsem si skutečně dovedla představit pocity obou hlavních postav. Nečekané překvapení, fandům špionážních filmů vřele doporučuju. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Námět filmu je založen na skutečných událostech, které se staly v Dánsku během druhé světové války. (akisha)
  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama