Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní snímek, který se však kvůli špatně propracovanému scénáři a nenápadité režii honí s jazykem na vestě, aby toho řekl a ukázal co nejvíc. Tato taktika mu ale moc neprospěla. Kolem postav zejí prázdné bubliny, obzvlášť té Lindhardtovy, který mě tady celkově nepřesvědčil. Mikkelsen dostal o dost míň prostoru, ale hraje mnohem líp. Navíc celá zápletka je upozaděná před spoustou dialogů, do kterých je často prostříhaný začátek následující scény. Tento způsob montáže s sebou rozhodně nenese příliš napětí, divák je stále o něco napřed a děj tudíž ani negraduje - silnější sekvence přijde až na úplném konci filmu. Nedostatků tedy celá řada, ale z nějakého důvodu to prostě pořád vidím na čtyři hvězdy :-) ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Díky vám, filmoví bohové, po dlouhé době konečně je zde film, nad kterým nemusím ohrnovat nos. Něco takového by v Hollywoodu nikdy nevzniklo - syrové podání kontroverzního tématu v jednom z nejdražších dánských filmů všech dob - přičemž můžete s potěšením sledovat, že každá koruna byla vynaložena správně a moudře. Rozhodně nečekejte tradiční, heroizující film o odboji, kdy si po titulcích řeknete "jo, byli to bomba kluci" a skočíte si pro lahváče do ledničky. Scénář nám předkládá mračna velmi zneklidňujících otázek - Jaké jsou myšlenkové pochody a motivy lidí, kteří vraždí "pro Věc"? Kdo rozhoduje o tom, která "Věc" je ta správná? Dokáže pocit povinnosti přehlušit hlas svědomí? Jsou city v kruté době války riskantní luxus nebo poslední nit spojující jedince s normálním životem? Dlouho se mi nestalo, že bych v průběhu filmu ani jednou nezačal uvažovat o evidentních chybách nebo nedostatcích, výtky mám pouze dvě - v první polovině možná trochu zbytečná rozvláčnost (kterou bohatě kompenzují drásavé scény likvidace cílů) a finální nájezd na oblohu plus mdlé závěrečné titulky, které poněkud smazaly tísnivý pocit ze závěru filmu. ()

Reklama

Lottr 

všechny recenze uživatele

Docela drsný a povedený film z období druhé světové války o dánském odboji. Překvapilo mě především množství akce a poměrně krvavých scén, které působí velmi naturalisticky. Poslední dobou tyhle severské filmy vyhledávám, právě pro jejich naturalistickou a drsnou atmosféru. Mads Mikkelsen konečně v celkem drsné roli a natahoval na slzu asi jen jednou, možná dvakrát. Jeho přerod v drsného odbojáře a vůbec celá rola výborně zahraná. Jo, tenhle člověk to prostě umí prodat. A duo hlavních hrdinů výborně funguje. Pro mě příjemné překvapení s hlavní otázkou: Je násilný a ozbrojený odboj nástrojem hrdinského vítězství, nebo jen spoustou neodpustitelných a nesmyslných vražd bez nějakého vlivu na ukončení války? Podívejte se s posuďte sami. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dánský odboj za II.SV je pro mě neznámou a tudíž byl tento film z mého hlediska poněkud netradiční, co se prostředí týče. A netradiční byla i zápletka, kdy se protinacistické popravčí komando dostane na vlnu nejistoty a neví, na čí rozkazy koná a kdo jsou vlastně lidé, kteří jsou jimi odpravováni. Solidní výkony Mikkelsena a Lindhardta. Jen je škoda, že se to občas až příliš táhne. 75% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Ďalší z nekonečného zástupu filmov, ktoré som chcel už dávno vidieť a až doteraz som sa k nim nedostal. Keď som si preto všimol zaradenia snímky Plameň a Citrón do sekcie Vojna a film oficiálneho programu ArtFilm Fest-u, deň bol hneď krajší. Dánsky film s vďačnou stopážou vykazuje známky moderných európskych vojnových snímok (za všetky ako príklad uvediem Pád Berlína) - uhladená výprava, ktorá je priamym premostením medzi nákladnou televíznou a štandardnou filmovou obdobou, výrazné ženské postavy a príbeh konštruovaný ako hlboký, citlivý intímny portrét hlavných hrdinov. V tomto prípade ich predstavujú dvaja muži na šachovnici hnutia odboja, militantných a politických frakcií, tajných služieb a mocenských vplyvov. Plnokrvný thriller posúva chladná, odmeraná profesionálna réžia a herecké stvárnenie až do sféry psychologickej drámy. Dôkladne budovaný status národných hrdinov je v záverečnej časti behom jediného dialógu zosmiešnený a zborený - tomu hovorím odvaha, aspoň na poli národnej produkcie. Zamrzí azda len mierne prehnaný záver. 80% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)
  • S rozpočtem 10 milionů dolarů se jedná o zatím nejdražší dánský film. (Othello)
  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama