Reklama

Reklama

Neznámá

  • Itálie La Sconosciuta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh mladé Ukrajinky žijící v italském městě brzy odhalí její smutnou minulost plnou násilí a ponižování. Ve snaze dosáhnout svých snů se snaží za každou cenu dostat práci. Stane se domácí hospodyní v bohaté rodině a stále více se jí rodina stává bližší. Ale jednoho dne přichází někdo z její minulosti a přináší nové zlo a násilí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na filne je najlepšia hudba a rozuzlenie zápletky. Na druhej strane tá hrdinka nepôsobila na mňa nejak sympaticky a napriek surovosti a krvi, ktorej tu je hodne, tak som s ňou súcitil len v malých okamihoch. Film je navyše veľmi pomalý, nepotreboval mať až dve hodiny, o 30 minút menej by bolo akurát, potom by to malo spád. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Druh filmu, který je pro divákovu psychiku místy dost brutální. Já jsem ho poznával v několika etapách. Napřed jsem měl dojem, že mě autor nutí k zamyšlení, jestli se velmi špatný čin dá vykoupit skutkem dobrým. Pak přijde klasický filmový pocit radosti „jsem dobrej, vím, jak to dopadne“. A nakonec „ono to bylo přece jen o kousek jinak, a dost možná to je podle skutečnosti, a jestli ne, asi to napsala ženská, protože je to tak prostě působí (no offense)“. Každopádně o pár zvratů není nouze, nechybí napětí a příběh má celkem sílu. # [viděno: monitor, 5.1] # příběh **** | hudba *** | humor – | akce – | napětí ** | pustil bych si znovu *** ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

Ennio Morricone zložil na staré kolená veľmi pôsobivú hudbu, ktorá dokonale film podfarbuje a v niektorých miestach "drží" a pomáha mu v budovaní atmosféry a napätia; po majstrovi skladateľovi druhý najlepší a ocenenia hodný výkon patrí Kseniyi Rappoportovej, pretože každou sekundou filmu ukazuje a dokazuje, že má právo byť oslovovaná Pani Herečka, no a na treťom mieste sa umiestnil Giuseppe Tornatore, ktorý nakrútil film lepší, ako Malena, no jeho občas obsesívne vyžívanie sa v utrpení nežnejšieho pohlavia zachádza za hranicu ospravedlniteľnej únosnosti a prehnaná štylizácia niektorých scén do krvava a naturalistického voyerstva s tendenciou nič neskrývať, naopak pekne to prifarbiť, mi občas vadila - akoby chcel byť autor šokujúci za každú cenu resp. si myslel, že uchvátiť diváka a natlačiť mu do hlavy svoju myšlienku, je možné len takýmto polopatisticko násilným spôsobom; s miernym prižmúrením očí hlavne za hudbu a herecké výkony (a tiež scénku so Santa Clausmi) dávam napokon 4* ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Ponurý příběh neznámé Ukrajinky, která se zničeho nic objeví v jednom Italském městečku a uchází se o práci hospodyňky. Vypadá to, že chce zapomenout na minulost a začít nový život na novém místě. Nejprve vše vypadá nevinně, ale postupem času se dozvídáme, že z nějakého důvodu jí jde o konkrétní místo u konkrétní rodiny. Když se věci začnou ubírat správným směrem a už už to vypadá na šťastný konec, kterého se Irina dočkala, temná minulost ji dohoní. Velkolepé drama se skvělou herečkou v hlavní roli. Depresivní atmosféra a prostřihy do Irininy minulosti v divákovi vyvolávají pocity bezmoci a soucitu a ten se pak alespoň trochu dokáže vcítit do její kůže a sympatizovat s ní, ať už k cíli dorazila jakoukoli cestou. U tohoto filmu si alespoň na chvíli uvědomíme, jak je někdy osud krutý a ne vždy je vše, co děláte, tak úplně ve vašich rukou. Pár klišé a sporným momentům se ani tady nevyhneme, ale jinak vřele doporučuji a slabším povahám radím připravit si kapesníčky. 80% ()

pm 

všechny recenze uživatele

Jak skoncovat s minulostí, která se přetavila v budoucnost a ještě s vámi nezúčtovala? A je to vůbec možné? Drama zbytečně zaplněno protiklady, chvílemi brutální, najednou melodramatické, ale vůbec ne prvoplánově, navíc poselství a závažnou problematiku filmu to nesnižuje. Komisař Cattani s podobou, v jaké by ho žádná dospělá žena poznat nechtěla, skvělá Xenia Rappoport, jejíž tvář ustojí i podpírá většinu filmu, a tragický příběh, který umocněný hudbou Ennia Morriconeho, by slabší povaze zlomil srdce. 90% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Kseniya Rappoport při obsazení do hlavní role neuměla Italsky. Naučit se řeč musela krátce před začátkem natáčení. (Rugero)
  • Tornatore sepsal námět k tomuto snímku již v roce 1987. Trvalo tedy bezmála dvacet let než byl projekt zrealizován. (DaViD´82)
  • V decembri 2005 prebiehalo natáčanie v uličkách prístavného mesta Terst, následne sa v januári týždeň točilo v Ríme a filmovanie sa zakončilo v stredotalianskom regióne Umbria. (ludovit14)

Reklama

Reklama