Reklama

Reklama

Neznámá

  • Itálie La Sconosciuta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh mladé Ukrajinky žijící v italském městě brzy odhalí její smutnou minulost plnou násilí a ponižování. Ve snaze dosáhnout svých snů se snaží za každou cenu dostat práci. Stane se domácí hospodyní v bohaté rodině a stále více se jí rodina stává bližší. Ale jednoho dne přichází někdo z její minulosti a přináší nové zlo a násilí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

Lynn 

všechny recenze uživatele

V celkem rychlém sledu za sebou jsem měla možnost zhlédnou několik podobných filmů na téma matka-dítě se silnou ženskou hrdinkou v hlavní roli (toto téma je vůbec mezi filmaři i jinými tvůrci značně oblíbené a je zajímavé sledovat všechny ty různé pohledy a přístupy). "Neznámá" mezi těmito filmy kvalitativně skutečně vyčnívá. Tenhle film snad nikoho nemůže nechat chladným. Podobně stojí za to i francouzský snímek "Tak dlouho tě miluji" s Kristin Scott Thomas. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak som si povedal, že pri Neznámej sa pokúsim naplno od začiatku vnímať Morriconeho hudbu, ale po dvadsiatich minútach som nato zabudol. Asi by to malo byť pozitívum ako pre skladateľa, tak pre režiséra, pretože ako vieme, najlepšia filmová hudba je tá, ktorú nevnímame. Mnohí budú v tomto prípade nesúhlasiť. No a za druhé ma Neznáma začínala pohlcovať čím ďalej, tým viac. Je otázne, či bolo zapotreby dodržiavať scenáristické dogmy a vyrchliť všetky dejové zvraty v poslednej štvrtine 2 hodinového filmu, pretože dovtedy sa film občas vlečie a nič dejotvorného sa nedeje a tá záverečná pasáž je naopak dosť skratkovitá. Podstatné je, že Neznáma je veľmi silný emocionálny zážitok a dôležitejší je pocit, ktorý v divákovi možno natrvalo zostane, ako nejaké hľadanie režisérskych chýb, na ktoré si už po čase nespomenie. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pod mysterioznim povrchem se skryva syrova a velmi tiziva filmova latka, ktera je pravdivejsi a blize realite, nez by se nam libilo. Ennio Morricone tradicne vyborny, misty az Herrmannovsky efektivni. Jediny problem mam s hlavni predstavitelkou, ktera sem sice skvele zapadne, ale radsi bych se dival 2h na nekoho sympatictejsiho, v tom je ale podstata celeho filmu, tohle je realita, ktera je brutalni a malokdy hezka na pohled. 7/10 ()

pm 

všechny recenze uživatele

Jak skoncovat s minulostí, která se přetavila v budoucnost a ještě s vámi nezúčtovala? A je to vůbec možné? Drama zbytečně zaplněno protiklady, chvílemi brutální, najednou melodramatické, ale vůbec ne prvoplánově, navíc poselství a závažnou problematiku filmu to nesnižuje. Komisař Cattani s podobou, v jaké by ho žádná dospělá žena poznat nechtěla, skvělá Xenia Rappoport, jejíž tvář ustojí i podpírá většinu filmu, a tragický příběh, který umocněný hudbou Ennia Morriconeho, by slabší povaze zlomil srdce. 90% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Příběh mladé ženy, která si v životě sáhla až na samé dno, snažící se najít alespoň malé světlo naděje, kterým by změnila svůj zničený život. Jenomže všechno to utrpení, kterým si v minulosti prošla, jí přineslo nejen bolest nesoucí si v sobě, ale zároveň pokřivilo její vnímání toho, co je dobré a špatné, takže se na cestě za svým cílem nezastaví ani před tím, někomu ublížit a sama pro sebe si to ospravedlňuje tím, že se musí sama ochránit. Ale at' se snaží sebevíc, stíny její minulosti ji pomalu, ale jistě dohánějí. Toto je už druhý snímek Giuseppe Tornatoreho, který svou závěrečnou pointou změnil mé vnímání celého filmu, takže se k němu (stejně jako v případě Pouhé formality) někdy v budoucnu určitě ještě vrátím a znovu si vychutnám skvělé herectví Ksenije Rappaport a stejně tak Morriconeovu hudbu, tak úžasně umocňující silné scény tohoto výborného kousku. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Talianski zástupcovia zvolili snímku Neznáma ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)
  • Kseniya Rappoport při obsazení do hlavní role neuměla Italsky. Naučit se řeč musela krátce před začátkem natáčení. (Rugero)
  • V decembri 2005 prebiehalo natáčanie v uličkách prístavného mesta Terst, následne sa v januári týždeň točilo v Ríme a filmovanie sa zakončilo v stredotalianskom regióne Umbria. (ludovit14)

Reklama

Reklama