Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Proč je heavy metal tak odsuzovaný a zavrhovaný?Je to proto,že metal konfrontuje to,co bychom raději ignorovali.. Opravdu hodnotný dokument o metalu. Pokud chcete znát kořeny metalu, souvislost s klasickou hudbou, hudbou otroků a blues nebo vědět, jaké kapely jako první dali význam spojení "heavy metal" tak jste na správné adrese. Dokument zároveň hledá odpovědi na to, co metalisty spojuje, jak a proč (ne)souvisí s náboženstvím a satanismem, nebo jací jsou lidé, kteří metal poslouchají. A to všechno (a víc) doplněné o rozhovory s tvářemi metalu. Opravdu mě potěšilo, že se někdo snažil vtěsnat do dokumentu to nejdůležitější o téhle hudbě, nenudila jsem se ani minutu a jsem naprosto nadšená!Buď to cítíš, anebo ne.. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Moc pěknej dokument o metalové hudbě, kterej bych doporučil zejména lidem, kteří o tom nemají ani páru a akorát to pomlouvají atd. Tady máte krásnej nenásilnej přehled o celým spektru metalu, rozhovory s hudebníkama i odborníkama z jiných oblastí (sociologie atd.), kteří to velice pěkně popisujou. P.S.: závidím mu všechny ty rozhovory a setkání se všema těma osobnostma! ()

Reklama

cubajz 

všechny recenze uživatele

pěkně udělaný srdcařský dokument, který mi v určitých tématech přišel dost zkratkovitý (postrádám dost interpretů, i když chápu že je nemožné je všecky vyzpovídat), nicméně rozhovory s velkými osobnostmi metalu jsou bezvadné, i když bych jich klidně unesl víc nebo alespoň ty stávající s delší stopáží. Nicméně dokument se mladému antropologovi povedl a obsahuje spoustu zajímavých faktů i myšlenek a minimálně pro fanoušky metalu je určitě obohacující zkušeností. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Začnem parafrázovaním Coryeho Taylora (Slipknot) "Mám rád ženy, ale metal mi dáva možnosť zobliecť tričko a omacať na koncerte druhých metlákov, lebo som chalan." Som síce punkáč, ale s metalovými koreňmi no nikdy som nič podobné na koncertoch nepociťoval, ale presne o tom metal je, že každý si v ňom nájde to čo chce. Výborný dokument, ktorý sa snaží zhrnúť históriu a súčasnosť tvrdých chlapcov a kde tu aj báb. Od počiatkov Black Sabathu po takmer donekonečna sa rozkonárený strom subžánrov, ktoré majú spoločný slovesný základ-METAL. Výborný, náučný a sčasti inšpirujúci dokument o vplyvoch, ktoré vplývajú na obraz metalu, ako napríklad satanizmus, sexualita, hudba či výzor, ale i z neho vyplývajúce ako outsiderstsvo, rebélia či zločinnosť. Množstvo rozhovorov s lídrami a členmi najvychytanejších bandov, množstvo dokumentárneho materiálu či záznamov z koncertov očami pravého "headbangera" dostáva dokument do inej dimenzie, akoby bol zákazkovo natočený naškrobeným kravaťákom s pravítkom v prdeli. Pre fanúšikov temnej vlny sa týmto radí do kategórie must see dokumentov, pre supportteam (rozumej punkáči a rockeri) ktorí sa pravidelne stretávajú na rovnakých koncertoch je to tiež výborný dokument na rozšírenie obzorov s kým máme tú česť. Uvidíme sa v kotli! \m/_ ()

U.Tarare 

všechny recenze uživatele

Dokumentu nechyběla objektivita, zkrátka zdařilý dílko o mý oblíbený muzice, teda až na toho troubu co dokumentem provázel. Škoda jen, že některými odnožemi metalu se dokument nezabýval, na druhou stranu, není jich zrovna málo. Na rozhovor s kluky z Mayhemu budu dlouho vzpomínat. To samý s Gaahlem z Gorgorothu, nebyl sice tolik nalitej, ale mlel taky pěkný sr*čky :-D ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama