Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Zajímavá cesta za metalem a jeho historií. Průvodce to ale natáčel jako fanoušek pro fanoušky - to znamená, že glorifikoval na metalu snad vše. Nemám rád metal a neláká mě poslouchat, že metal je dobrý pozitivní styl vyděděnců, kteří se liší od mainstreamu a nikdo jim nerozumí. Prožívají bolest, zpívají o bolesti a skupiny jim předávají pozitivní energi, aby měli ráno důvod vstát. Metal je jedna velká šaškárna, kde si normální lidé hrajou na ty zlé, vypadají nebezpečně ale zpívají o bolesti, mučení, sebevraždě atd. Nikomu to neberu, ale tvrdit, že metal je pozitivní hudba, to nevstřebám. Hledají stále tvrdší texty, hudbu i excesy = konec umění. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Moc pěknej dokument o metalové hudbě, kterej bych doporučil zejména lidem, kteří o tom nemají ani páru a akorát to pomlouvají atd. Tady máte krásnej nenásilnej přehled o celým spektru metalu, rozhovory s hudebníkama i odborníkama z jiných oblastí (sociologie atd.), kteří to velice pěkně popisujou. P.S.: závidím mu všechny ty rozhovory a setkání se všema těma osobnostma! ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Svoji hodnotu má dokument hlavně v tom, že ukazuje, jak metalisti chtějí být viděni (nebezpeční - tajemní - rebelové - outsideři) a jak moc stojí o to, aby všechno, co dělají a jak se stylizují, dávalo dohromady smysl. Že to ve skutečnosti smysl nedává a že to není podloženo pevnými argumenty, asi pro kriticky smýšlejícího diváka nebude žádné překvapení. (Dva příklady: Jakýsi směšný soudní spor s pí. Goreovou má zastupovat souboj metalu s morálkou? Spoustu metalistů má rádo Sabbathy, frontman Sabbathů má rád blues a tak metal vychází z bluesu?) Ale jak už jsem psal, tady jde čistě o to, aby se metalisti utvrdili ve svém boji "proti všem" a v heslovitých životních pravdách. O nic víc. Když se to vezme kolem a kolem, tak je to vlastně docela zábavná sociologická studie. ()

nylo 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky žánru příjemná povinnost, která možná odhalí i mnoho neznalého. Rozhovory ukazují, že idioti se skrývají, jak jsme předpokládali, úplně všude:D...obecně celý dokument pobaví i poučí a určitě by nebylo na škodu, natočit nějaký ten obsáhlejší seriálek, který by nás metalovou hudbou provedl detailněji a třeba už od pravěkého křepčení s ohlodanou kostí v ruce......vždyť odkud by jsme přeci vzali to úžasné mlácení hlavama, po kterém netrénovaným povolí krční svaly a s hlavou vzhůru můžou chodit jen stěží??? Joo, holt začátky jsou vždycky těžké, ale je jedno kdy začínáte, závislost se projeví a zůstává až nadosmrti...takže, see you in hell přátelé.....nebo třeba na BA :) ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdit, že tento dokument dokáže zaujmout i člověka, který by si metal pustil až jako poslední možnou volbu. Ano, docela mě zaujal. Rozhodně z něj však nejsem tak unešený, jako kdejaký černě oděný chlapík, který je nasraný na celý svět a v metalu hledá útěchu. Skutečně dokument chápu pouze jako takovou velkou sondu do mnoha odvětví metalu, přičemž obohatil moje znalosti. Jen je velká škoda, že mě to vůbec nezajímá. 2* ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno