Reklama

Reklama

Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?

  • Slovensko Na povale alebo Kto má dnes narodeniny (více)
Trailer 2

Na zapadlé půdě starého domu je tajemný svět.  Bydlí v něm odložené hračky a mají tady své království. Je tam panenka Pomněnka a aby jí nebylo smutno, má tři kamarády: medvídka, rytíře a skřítka. Je jim spolu veselo a každý den si vymyslí nějakou hru. Například, že má někdo narozeniny. Panenka upeče dort a oslavenci zahrají písničku. A pak jdou “ do práce”.  Ale vládce Říše Zla  jednoho dne krásnou Pomněnku nechá unést. Její kamarádi se vydají panenku zachránit. Vždyť opravdoví přátelé udělají jeden pro druhého všechno a nebojí se ničeho a nikoho! (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (125)

agathon 

všechny recenze uživatele

Lepší tři hvězdičky za skvělou animaci a úžasný závan "starých dobrých česk(oslovensk)ých animátorských časů". Zlaté české ručičky, ale nedokáží zakrýt neuvěřitelně plytkou zápletku (lehký odvar z Toy Story..) a nevyváženou dramaturgii příběhu, kdy mnohé motivy jsou jen naznačené a záhy opuštěné, některé zásdní věci pak už vůbec zůstávají zcela nevysvětlené (co to sakra bylo s těmi dvojnicemi??!!). Navíc si říkám, že vlastně nevím, pro jakou cílovou skupinu je film určen, protože rodiče se budou nudit, větší děti ušklíbat a ty menší pravděpodobně místy dost bát (soudím podle malého skučícího chlapečka v řadě přede mnou,s kterým musel tatínek asi v polovině projekce odejít ze sálu...). Jinak ale opravdu solidní kousek v současném českém filmu! Mohl být lepší. (btw, nechápu, kde se bere údaj o 90 minutách; snímek nemá více než osmdesát čistého času) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jiří Barta se v minulosti zabýval prakticky výhradně autorskou tvorbou pro dospělé a v případě svého nejnovějšího projektu sáhl k žánru pohádky vlastně z nouze, když není možné získat finance na ryze artovou animovanou tvorbu pro dospělé publikum. Jenže i tak své původní představy o animovaném filmu vtiskl do svého filmu, takže vzniklo něco, co se snad nejvíce podobá Švankmajerovu snímku Něco z Alenky. Poetická podívaná, která je na hony vzdálená běžným rodinným snímkům, které v současnosti chrlí světové společnosti typu Pixar nebo Walt Disney. Děj není podstatný a dá se shrnout do několika řádků, důležitá je atmosféra filmu a zejména jeho výtvarné řešení. Prostor je zaplněn obrovským množstvím předmětů, které lze nalézt na dávno opuštěné půdě, a ty předměty díky režisérovi a animátorům ožívají a vytvářejí bizarní svět, který je ve výsledku přitažlivější pro dospělého diváka než pro malé dítě. Zužovat film Na půdě na žánr pohádky je zavádějící. V kině jsem si všiml, že si ten film vážně vychutná spíš rodič než jeho potomek, byť hlavní hrdinkou je dětská panenka. Při prvním shlédnutí jsem si ani nedokázal vychutnat všechny ty výtvarné detaily a filmařské nápady. Je to typ filmu, který si nejvíc vychutná fajnšmekr animované tvoby, film, který patří do špičky současné tvorby a má šanci zabodovat na některém festivalu. Je jen škoda, že se nepodařilo najít dostatek financí, aby se natočilo i zbývajících 20 minut filmu podle původního Bartova záměru. Barta do svého filmu navíc zabudoval i linii politické satiry, jeho vládce Říše Zla je vlastně taková zapomenutá busta totalitního státníka, který k ovládání svých poddaných používá praktiky typické pro autoritářské státy. Rozkošné jsou např. vládcovy rozhlasové projevy a slovník, který používá. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

kagemush 

všechny recenze uživatele

Hermína Týrlová by měla určitě radost,já už méně. Nebýt Bártovy předchozí tvorby ,bylo by to u mě určitě na sto procent. Ovšem chápu,že sehnat nyní peníze na kratší a ponurejší dílko o něčem není sranda. Mít na to ,rád bych si připlatil třeba na Poslední lup ll.,nebo něco. Ale nemám,co nadělám,-nic moc a tak alespoň dík za tu už málo vídanou animaci a zbírčičku toho všemožnýho půdního šuntu,který i já mám tak rád. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Zlaté české ručičky se postaraly o přívětivou animaci, očekávané zábavné situace a překypování nápady se bohužel krom pár zvolna nastíněných nápadů (včetně zakomponování kolem se povalujících předmětů) nekonají. Prostinký příběh ve spojení s prázdnými postavami bez jakéhokoliv pozadí (jaký význam mají pravidelné „narozeniny“?) či sympatií se na celovečerní ploše, jíž by naopak odpovídala žánrově velice vkusně střižená hudba, jen těžko ztratí. 5/10 ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o příběh pro děti, měl by člověk asi sedět v dětském publiku a sledovat reakce. Kupodivu se žádné dítě nezvedlo a neodešlo a i když se v některých pasážích trochu nudilo, Bárta je dokázal znovu vrátit do děje. A děj není pro dospělého kdovíjak přitažlivý, takže ho může více méně pominout docela. Jeho absenci vynahrazuje špičková animace s velkým dílem klasické Bártovy invence, která mě nepřestává fascinovat a která dokazuje, že masovému hrobu vynikajících tvůrců Krátkého filmu pár jedinců, pochroumaných a unavených přeci jen uniklo. Čtyřleté děti byly nadšené, bály se, smály a tleskaly. Příběh byl vytvořen pro ně a ony ho ocenily. Já se kochala atmosférou a animačními bonbónky, jen jediná věc mi skutečně skřípala a vadila, totiž to, že postavičky vůbec mluvily. Možná zarámování charismatickým hlasem vypravěče mohlo zvednout celou pohádku výš a přitáhnout i dospělého diváka. Nicméně, kritizovat snadné, v České repubice vytvářet animovaný film velmi nesnadné a já nemám to srdce odsoudit tak obrovskou brilanci, která sice předstihla děj o několik koňských délek, ale zafungovala, jak měla, pro věkovou skupinu, která ji přijala. 6.5/10 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Český lev 2009 za výtvarný počin roku. (zdeny99)
  • Film zahrnuje 1175 záběrů, z toho 498 trikových. (Trainspotter)

Reklama

Reklama