Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný příběh o tom jak daleko může zajít lidská sugesce a vůbec tyhlety extremistické názory některých lidí. Kluk, který ztratil tátu, nechtěl být sám bez kamarádů. Vzdoroval zbytečnému posměchu od ostatních tupců a potom se přidal k fajn partě kluků o které nic nevěděl. Všechno by bylo fajn dokud nepřišel zpátky Combo jako jediný dokázal všem ostatním vymýt mozky a vtlouc jim do hlavy svoje slova a myšlenky. Tak to bývá vždy, že hloupý a neznalý člověk si nechá nakecat blbosti. Zároveň prolnutí i trochu té "dětské lásky" do příběhu mezi Smell a Shaunem...Nakonec také ukázka toho jak se hrdina filmu vrací do stejné situace jako na začátku-do samoty a do svého běžného žití s mámou. Velikou pochvalu skládám Thomasovi Turgoose. Anglie ostatně jako každá země prošla velkou cestou plnou špatných zkušeností. Líto mi bylo hlavně toho že už se dál asi nedozvím jak to s malým Shaunem dopadlo-jestli se opět setká se Smell a Woodym... ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Košile Ben Sherman zapnutá až ke krku nebo polo Fred Perry. Savené levisky a kšandy, na nohou martensky. Bombry, harringtony, crombie. Skinheadi mají úžasnou módu a tenhle film je pro mne jako hodinu a půl dlouhý pořad Móda, extravagance, manýry. Do hlubší sondy nemám chuť a hlavně odvahu se pouštět, protože problematika skinheadství je prostě příliš ambivalentní než aby se podařilo ji vysvětlit v jednom komentáři nebo filmu. Ale to není důvod proč takové filmy netočit... ()

Reklama

cukorek 

všechny recenze uživatele

Znova sa raz podaril nefalšovaný a poriadne zdramatizovaný ohňostroj odpálený v chladnom Anglickom prostredí, kde ešte aj nevýrazné farby domov pôsobia smutne a deprimujúco. Okrem riadnej dramatickej dávky film poskytol presvedčivý spôsob života a módny štýl, ktorý vládol tejto krajine v 80 rokoch. Napriek tomu, že predstavitelia tvoria slabšiu sociálnu vrstvu majú celé vystupovanie oblečené košele a tričká z tých najlepších značiek Ben Sherman, Fred Perry či obuté topánky Dr.Martens, ktoré preslávili Anglickú módu a cenovo sa vyrovnajú svetovým značkám Adidas či Nike. Ozaj je tu všetko ako z Anglicka, ešte aj spomenutie nedostatku pracovným miest na úkor cudzincov, či náznaky rasovej neznášanlivosti. Takže tvorcovia v celku dôveryhodne skopírovali aj históriu, takže u mňa konečné hodnotenie 60%. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Na to aby sme pochopili súčasnosť potrebujeme poznať minulosť. To si zobral Shane Meadows k srdcu a podáva nám silný príbeh z prostredia transformácie hnutia Skinheads z útočiska naivnej rebélie k ideológiou a politickým zneužitím presiaknutej bačoriny, ktorá ubíja osobnosť aby ju nahradila uniformnou jednotou kolektívnej otupenosti. Dusivá atmosféra komorného príbehu vyžadovala 100 percentné herecké výkony, pretože ani originálny scenár sám o sebe by nestačil. Tu by som spomenul najmä Shauna a jeho výkon silne pripomínajúci hlavnú postavu z The Return(Obaja riešiaci vo svojom vnútri vákuum straty, respektíve absencie Otcovskej role v ich životoch). Tiež by som len veľmi nerád zabudol na Stephena Grahama a jeho vriaci kotol osobnosti poznačenej väzením, uviaznutej niekde na pomedzí úplného prepadu do priepasti upísaných duší. Nie som síce znalcom histórie hnutia Skinheads, ale predpokladám, že by sa asi len ťažko pri takejto téme zahrávali s realitou. 4,5* ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jako film trochu nudné a rozvláčné, téměř bez akce. Jako námět k zamyšlení výborné. Nejen nad skinheads, ale nad psychikou člověka obecně. Také o tom jak se člověk může stát skinheadem, jaké jsou idály a poměry uvnitř hnutí. Nad tímto by se měl každý zamyslet sám, nebudu tedy podsouvat své myšlenky, jen bych dodal, že Bluntman se ve svém komentáři trochu unáhlil. P.S. Nechci spojlerovat, ale opravdu je v Anglii normální, že dvacítky tam choděj s dvánáctiletejma klukama :-o? To bylo trochu pedofilní. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Zhruba v polovině filmu, kdy hlavní hrdinové jedou autem na vlasteneckou přednášku, zazní písnička „Warhead“ od britské punkové kapely UK Subs. (Olík)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)

Reklama

Reklama