Reklama

Reklama

Terminátor: Příběh Sáry Connorové

(seriál)
  • USA Terminator: The Sarah Connor Chronicles (více)
USA, (2008–2009), 22 h 50 min (Minutáž: 41–53 min)

Tvůrci:

Josh Friedman

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Lena Headey, Thomas Dekker, Summer Glau, Richard T. Jones, Edoardo Ballerini, Tony Amendola, Lee Thompson Young, Brian Bloom, Brian Austin Green (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(31)

Píše sa rok 1999. Sarah Connorová (Lena Headey) a jej syn John (Thomas Dekker) sa po tom, čo zničili jednu z najvýznamnejších vývojárskych firiem v krajine a odvrátili tak hroziaci Deň zúčtovania, pod falošnými menami zúfalo pokúšajú viesť úplne obyčajný život – čo však vôbec nie je ľahké, keď máte za chrbtom vládnych agentov, ktorí vás považujú za psychopatických teroristov! A tiež... Ďalšie vraždiace stroje z budúcnosti! Napriek tomu, že sa nikdy nezdržia dlho na jednom mieste, predsa len sa terminátorovi T-888 menom Cromartie (Garret Dillahunt) podarí vystopovať Johna a pokúsi sa ho zabiť priamo v jeho novej škole! Ibaže sa ukáže, že Johnova pôvabná spolužiačka Cameron Phillipsová (Summer Glau) je v skutočnosti taktiež terminátor – a jej úlohou je Johna chrániť! Spolu sa im podarí nebezpečnému T-888 ujsť. O niečo neskôr sa aj so Sarah zabarikádujú v bankovom trezore, odkiaľ sa im podarí ujsť použitím časostroja... Po dramatickom skoku do roku 2007 sa všetci traja, spolu s Johnovým strýkom Derekom Reesom (Brian Austin Green), ktorý sa k nim zakrátko pripojí z budúcnosti, pokúšajú zabrániť vzmáhajúcej sa počítačovej sieti Skynet v ovládnutí všetkých strojov a v prevzatí moci nad svetom, ako ho poznáme a opäť raz odvrátiť nemilosrdne sa blížiaci Deň zúčtovania, ktorý má podľa Cameron nastať v roku 2011... Nanešťastie však znovuobjavenie sa Sarah a Johna v roku 2007 neušlo nielen bystrému agentovi FBI Jamesovi Ellisonovi (Richard T. Jones) a Sarahinmu bývalému snúbencovi Charleymu Dixonovi (Dean Winters), ale i vražednému Cromartiemu, ktorý sa opäť vydal v ich stopách... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Tom10000 k tomuto seriálu (32)

Série 1 (2008) (S01) 

1.série nám přináší pohled na svět Sarah Connorové a jejího syna Johna, pakliže bychom skončili filmovou dvojkou a nenavazovali trojkou. Poté, co náš Arnold Schwarzenegger představující T-101 chránícího Johna zemřel, uběhly další dva roky. On i jeho matka však stále prchají před hrozbou terminátorů, které mohl Skynet vyslat před svým vlastním zničením. Jenomže, došlo vůbec k oné události? Nemusí. Stačí, když do minulosti vstoupí jeden z jeho robotů, a jede se nanovo. To se také stane, když nastupuje John do nové školy, a jeho učitelem na první hodině je právě onen vraždící stroj. Sice vypadá jinak, ale zato je mnohem nebezpečnější. Ještě že se mezi jeho spolužáky nachází dívka, jež má v mozku také čip. Jež ho má chránit (...). Vcelku povedené dílo, jež, na rozdíl od ostatních, nehodnotím až tak negativně. Jistě, Arnold a Linda jsou nahrazeni Lenou a dalšími, avšak Summer Glau a Thomas Dekker tomu dávají také velice slušný náboj. Ano, příběh se motá pořád kolem toho samého, a některé vtipy nezazní zrovna tak, jak by měly, (čili úderně). Ale na béčkový seriál, především pro skalní fanoušky Terminátora, a pro ty, jimž se v roli ochránce Johna líbí i dívka, se nejedná o nic zlého. Dokonce bych na jeho adresu pronesl i pravý opak, a pochválil ho (...). Správný vtíral coby agent FBI, záporák v roli terminátora, ač velmi nechápavá, přesto laskavá a krásná Cameron, klasická Sarah a John a další mi zde prostě sednou. 80 procent. Dal bych víc, ale děj se prostě trochu táhnul, a schazuje sérii jednu hvězdu. ()

Pilot (2008) (S01E01) 

1.díl 1.série. Seznamujeme se s postavami známými z filmového zpracování s Arnoldem Schwarzeneggerem a Lindou Hamilton, zde v podání dvou jiných herců. Děj se odehrává v roce 1999, dva roky po konci druhého dílu "Den zůčtování". Sarah a John žjí již půl roku s jistým mužem, partnerem Sarah. Po zničení Skynetu a nedůvaře policie včetně FBI je Connorová/Reesová jsou matka a syn stále hledáni, nyní ale marně. Nikoli však v případě terminátora, jako vždy naprogramovaného na zničení Johna, budoucího velitele odboje vůči strojům. Skynet nebyl zničen, katastrofa pouze odsunuta na rok 2011. John se s terminátorem setká coby učitelem na škole, kam (po dalším stěhování vlivem matčiného obsedantního strachu) přestěhovali. Ještě krátce předtím se mu představí mladá dívka. Ve skutečnosti terminátorka, jež ho má ochraňovat. Dále čelíme rozhodnutí, kam se vydat dál. Johnova ochránkyně se vydá na místo, kde se přesunou do roku 2007. A kde zničí prvního terminátora. I přesto, nebezpečí číhá na každém rohu (...). 90 procent. Slušný začátek. ()

Gnothi Seauton (2008) (S01E02) 

2.díl. Sarah si s Johnem a Terminátorkou, jež ho ochraňuje, skrývá v roce 2007, aby se připravili na útok na Skynet, jenž nepřestal fungovat, jak Sarah předpokládala. Cestou za vytvořením nových dokladů jim však stojí mnoho lží, zrad a přetvářek. Navíc, terminátor, jehož všichni tři zničili při útěku z roku 1999 stále funguje, a najde si způsob, jak se znovu složit. Podobně jim chce zavařit i další terminátor, který zabil čtyři příslušníky Odboje, (mezi ně patřil i Kyle Reese, více v prvním díle filmu) kteří jim mohli pomoci. A aby toho nebylo málo, Johnova neposlušnost a nepochopení lidských situací ze strany jeho ochránkyně brání všem třem v plnění svých plánů (...). 70 procent. Poměrně rychlý pokles kvality, kde se pořád "omílalo" totéž, ale nic nového nevzniklo. ()

Heavy Metal (2008) (S01E04) 

(Zhlédnuto 03.07.2024). 4.díl. Sarah, John a Cameron, jeho ochránkyně, čelí šokující novince: jejich nepřítel, terminátor s úkolem zabít Johna, i přes zdánlivé zničení ze strany Sarah stále žije. Všichni zároveň čelí rozhodnutí co nejdříve z místa, kam se přestěhovali, utéci pryč, či zůstat a bojovat s ním. On sám mezitím "požádá" místního doktora, aby mu upravil tvář, aby vypadala více lidsky. Truchlení za Johnovu spolužačku pokračuje, a Cameron se učí lidskému chování (...). 85 procent. Slušný díl. ()

Reklama

Královský gambit (2008) (S01E05) 

(Zhlédnuto 03.07.2024). 5.díl. Mimo jejich hlavního nepřítele čelí naši hrdinové i pokračující snaze Andyho Gooda, mistra přes počítače, vytvořit stroj schopný hrát mistrovsky šachy. A také pokusům vytvořit další terminátory ze strany onoho chlapa v těle vraždícího monstra. John navíc musí chodit s Cameron do školy, aby nikdo nepojal podezření. Zde se Connor skamarádí s jedním klukem, a také s dívkou, jež se u líbí, ale rodiče ji mají neustále na pozoru. Brzy se dozvíme o smrti Goodyho. Ten nevyhrál šachový turnaj, a navíc zemřel. Ruku na něj vztáhl bratr Kyla Reese. O tom ale ani Sarah, ani John s Cameron neví, a proto se ho ihned chopí, poté, co je vážně raněn terminátorem (...). 95 procent. Dokonalý díl. ()

Dračí doupě (2008) (S01E06) 

(Zhlédnuto 04.07.2024). 6.díl. Život bratra Kyla Reese visí na vlásku, a jediný, kdo mu může pomoci, je bývalý snoubenec Sarah. Toho našel a požádal sám John. Operace se zdaří, ale ve vzduchu visí plno otázek. Samotný snoubenec je zmaten celou situací, a s pravdou ven musí právě Sarah. Bratr Kyla Reese zase nevěří Cameron, a ta se ocitá ve svízelné situaci. Před ostatními tají tu skutečnost, že i po zničení terminátora nezničila jeho čip, na němž se nachází celý jeho "život". John dosud neví o matčině rozhodnutí vzdát se Johna, když se nacházela v léčebně, na rozdíl od jistého muže. Agent FBI je překvapen dvojnásobně: mimo života Sarah našel ruku patřící terminátorovi. Reese vzpomíná na minulost v budoucnosti (...). 80 procent. Zajímavý díl, ač trochu protažený. ()

Ruka z krajních mezí (2008) (S01E07) 

(Zhlédnuto 04.07.2024). 7.díl. Agent FBI si je pevně jistý svým triumfem. Nyní ale potřebuje někoho, kdo by mu mohl též uvěřit. To, že Sarah mluvila pravdu, a skutečnost ohledně terminátorů si může pojistit u jediné osoby: doktora Silvermana, jenž o ni celou dobu pečoval. Nyní je v důchodu, ale stále je přesvědčeným fanatikem. Bohužel, chce si vše vzít pro sebe, a proto agenta uspí. A hodlá zabít. Naštěstí, vše se donese k Sarah, jež onu ruku též hledá. On jedinou (zdánlivě, jak víme) Cameron nespálila. Situce se sejde perfektně. Agent je zachráněn, Silverman převezen do blázince, a ruka spálena. Cameron se učí balet. (...). 85 procent. Dobrý díl. ()

Vickův čip (2008) (S01E08) 

8. a předposlední díl 1.série. Turek, počítač schopný hrát šachy, a potenciálí hardware Skynetu, jenž v budoucnu vyhladí tři čtvrtě světové populace, je stále mimo dosah našich hrdinů. Jenomže je tu potíž číslo dva: software v podobě programu ovládajícího semafory začíná pracovat, a musí být též zničen. Mimo to, ve škole, kam Cameron a John chodí, se objeví další terminátor, opět náš známý nepřítel. Z minulého stroje si ale John dokáže, s pomocí svých korejských kaamrádů, vytáhnout dost informací o ženě, jež program navrhla. Bohužel, jsou mu k ničemu. A navíc, čip ho dokáže sledovat, když si nedá pozor. I proto musí John zariskovat. Cameron mu dovolí vzít si její čip, aby pronikla do systému radnice a celý ho zavirovat. To sice zní dobře, jenomže co nyní od dívky/terminátorky čekat? Její rozhodnutí jsou velice nejistá. Nejprve lhala o čipu, jenž nespálila. Navíc čas od času odmítá rozkazy od Johna. A začíná mu být čím dál tím blíže. Nejen jako ochránkyně, ale i jako kamarádka. Dívka, jež umí i trochu žárlit na jeho pokusy skamarádit se s dívkou ze školy (...). 95 - 100 procent. Zatím nejlepší díl ze série. ()

A uslyšel jsem hřmění (2008) (S01E09) 

9. a poslední díl 1.série, jedné ze dvou z tohoto díla. Naši hrdinové jsou na stopě majitele Turka, počítače schopného vyvinout se ve Skynet, zničující vojenský systém. Jenomže cena za něj je vysoká, a vzhled onoho vlastníka je nejasný. I přesto, po dlouhé době se s ním setkají. Částka vzhledem k Sarah, jež už má býti dlouho mrtvá, narůstá. Proto se ho zbaví, a za Turkem se vydají sami. Seberou zesnulému disk, a z něj se pokouší vytáhnout všechny informace. I díky tomu přijdou na šokující fakt: zabili nepravého. Agent FBI mezitím přichází na kloub záhadě ohledně terminátorů. Při výslechu bývalého snoubence Sarah, doktora, zjistí jméno agenta, jenž k FBI vůbec nepatří. Vyšle proto na něj mnoho mužů včetně své kolegyně. Všichni, mimo něj, umírají. John slaví narozeniny. Ty nejprve prožívá s Derekem, bratrem Kyla, přičemž v parku sleduje mladší verzi jeho i svého otce. Cameron pochopí podstatu narozenin a chce koupit Johnovi dort. Namísto toho se ale stane obětí atentátu ze strany majitele Turka, když pod ní vybuchne auto (...). 85 procent. Celekm slušný díl, ač zbytečně rozvijí již rozvité. ()

Série 2 (2008) (S02) 

(POZOR, SPOILERY!). Na druhé, a poslední sérii tohoto díla se dá už velice dobře poznat postupná ztráta financí, nápaditosti, soudnosti udržet alespoň dostatečnou kvalitu, a též schopnosti dobře navázat na předchozí děj. A to proto, aby poslední tři díly vyřešily tolik událostí, k jejichž počtu za první sérii ani nedošlo (...). V tom současném ději hlavní roli postupně přebírá, a nakonec zcela ovládne Sarah Connorová, a to společně se svými šílenými představami o světě plném tří teček a létajících strojích, a též plné nedůvěry v každého, i svých blízkých jakbysmet (...). Sarah se stane neskutečně otravnou postavou, jejíž smysl zde vidím pouze jako silně provokativní. Její touha po smrti Cameron a ovládání Johna je mučivá. Tak, jak se dá o ženě, již řed dvaceti pěti lety málem zabil robot, pochopitelné. Zde však příliš přehnané (...). John, její syn, budoucí vůdce Odboje proti Skynetu a jeho strojům Terminátorům vraždících lidi je postupně vytlačován, a nakonec zcela vytlačen na pozadí. Stává se její ""loutkou na drátkách", puberťáckým vzteklým vzdorným ubožákem, bez odvahy, a když už, s příliš přehnanou a nebezpečnou (...). S Cameron tvoří skvělý pár. Pohled na oba dva vedle sebe zahřeje u srdce. Zvláště, když mu Cameron nabídne svůj život v podobě možnosti sebedestrukce, již může John provést, a její milé a něžné starosti o něj (...). Důležitou postavou v jeho životě, a na chvíli i v seriálu, stává se jistá Riley, jeho kamarádka a nakonec i přítelkyně, z níž se však vyklube dívka z budoucnosti přivolaná Jesse, přítelkyní jeho strýce Dereka, aby odstrčila mladého Connora od jeho ochránkyně, přeprogramované terminátorky Cameron, jež na rozdíl od vraždících strojů umí cítit a Johna tajně miluje. Ona sama je velice rychle z dráhy odtrčena tím, jak se sama cítí zoufalá, načež se chce zabít, a tím celý děj odvádí zase jinam (...). Její postavu chápu. Rychlé odstranění z děje však ne. Mnoho k vysvětlení zbývalo, málo zůstalo pochopeno. Aby byl příběh zpestřen, je původní znalost celého světa, k níž Cameron přišla, zapomenuta, a na vrch toho všeho jí opět zlobí čip, díky čemuž se její ruka stává nestabilní (zabije ptáčka). I její chování vymyká se kontrole, a opakuje se situace, kdy chce Sarah, a na chvíli i Derek, Cameron zničit. Sám John už má ale o kolečko víc, a správně vytuší situaci (...). To je dobře. Kdyby se pro něj nakonec Cameron neobětovala, a zemřela o mnoho dříve, zřejmě by zbytek seriálu zcela postrádal smysl, a ani bych ho nechtěl dobrovolně dokoukat. Abych nezdržoval: s postupným koncem seriálu, a asi i málo financemi, je vše urychleno: hledání Skynetu vystřídá náhlý zkrat Jesse, jež svoji svěřenkyni Riley zabije. Na to reaguje Derek, její přítel, jenž ji zabije. Dále se objeví AI od Skynetu, (nevíme jak) na níž je na chvíli i AI Catherine Weaverové/T-1000 jménem John Henry krátká. Ona inteligence způsobí chaos zcela ve všem. Vyšle několik svých mužů, aby Johna zabila. Kvůli sentimentálnímu chvování Sarah, u níž naplno propukne Cameron i osudem předpokládaná rakovina, zemře rodinný přítel a její bývalý partner Charlie. Při pokusu ze všeho se vymotat obviní Sarah a John s Derekem a Cameron AI Catherine. Proto unesou její "dceru" Savannah, při čemž umírá Derek, načež je Sarah zatknuta, a John s Cameron zůstávají na vše sami (...). Ztráta vedlejších postav mi nevadí. Alespoň došlo k usměrnění děje. Ale času zbývá straně málo, jen jeden díl! (...). A jak to všechno dopadne? John Henry pochopí, co musí učinit. Catherine chce do budoucnosti poslat sebe i Johna, aby splnila to, co má: zničit Skynet, a vytvořit si valstní budoucnost s vlastním systémem. Jelikož Cameron musí chránit Johna, a pomoci mu dostat se do budoucnosti, kde by mohl vést odpor, souhlasí nakonec s nabídkou Catherine i Johna Henryho, a obaětuje sebe i svůj čip k tomu, aby umožnila spustit časový skok a Johna s Catherine skutečně přesunout. A tak se budoucnost mění. John coby mladý kluk spatřuje živého Dereka, svého otce Kyla Reese, a dokonce i samotnou Cameron (o níž ale nevíme, zdali není spíše Allison, dívkou, jež se svým vzhledem stala inspirací ke vzhledu Cameron) (...). Konec zajímavý, ale nedotažený, viz. má recenze k poslednímu dílu. Jen věřím, že v pokračování by se John dostal k velení, seznámil se s Cameron/Allison a společně opět utvořili pár. Nemohu si pomoci, ale oběma velice fandím. A to, ať už by se jednalo o lidskou dívku či terminátorku (...). 65 procent. Padesát za oba dva, a patnáct za jakž takž ucházející děj. Doporučuji zhlédnout, ale jen jednou či dvakrát za život! () (méně) (více)

Samson a Dalila (2008) (S02E01) 

1.díl 2.série. Po výbuchu auta se Cameron probouzí s požkozeným čipem. Kvůli němu se u ní znovu objeví program s cílem zabít Johna. Ten mezitím musí utéct se svojí matkou z domu, jelikož je napadli nynější majitelé Turka a hrozili jim smrtí. Sama Cameron zapálila celý dům, a je odhodlaná v boji pokračovat. Sarah a John se sice schovají v kostele, jenomže terminátorka je najde i tam. Proto musí co nejrychleji odjet. Jejich zranění jim naštěstí v útěku nebrání. Na cestu za nimi se vydává i bývalý manžel Sáry a bratr Kyla Reese. Cameron se však znovu postaví do cesty našim hrdinům, jež málem odsoudí k smrti. Johna čeká velké rozhodnutí: má Cameron skutečně zabít, či se ji pokusí opravit? Dívka ho prosí, ať ji neubližuje, a přesto tak málem učiní. Na poslední chvíli ji vrátí čip do hlavy, a hle... terminátorka Johna opět chrání (...). 80 procent. Dobrý díl, jen trochu chaotický. ()

Boj o elektrárnu (2008) (S02E02) 

2.díl. Sarah, John, Cameron a Derek hledají další stopy vedoucí k možnému vzniku Skynetu. Tentokrát musí vstoupit do jaderné elektrárny, v níž se chystá zkušební test dozajista vedoucí k odpálení celého zařízení. Rozhodnutí, zda ho zachránit, či ponechat vlastnímu osudu, je nejisté. Komplex má sloužit v budoucnosti Hnutí odporu. Právě od něj přišel do minulosti další člen, jenž před svojí smrtí stihl vykřiknout jméno Greenwaye. Ten v elektrárně pracuje, a je jediným, kdo o nebezpečí tuší. Bohužel, další z terminátorů si na sebe vezme jeho podobu, a nebýt Cameron a Sarah, došlo by ke katastrofě. I přesto, T-1000, terminátor z tekutého kovu, a mnohem sofistikovanější model, se coby vedoucí počítačového a softwareového oddělení rozhodne pokračovat ve tvorbě Skynetu i zde, aniž by na sebe upoutal pozornost (...). John se ve škole seznámí s Riley, milou a laskavou dívkou. Oba dva se do sebe ihned zavolají. A i přes nelibost Sarah se spolu skamarádí (...). Cameron se snaží porozumět lidskému chování o mnoho více než kdy jindy. A navíc, stále není zcela jako dříve. Je mnohem více nepředvídatelná, ač na ni všichni spoléhají (...). Sarah se bojí, kdy u ní naplno započne rakovina (...). 85 procent. Vcelku dobrý díl. ()

Past na myši (2008) (S02E03) 

3.díl. Charlie má potíže - při odjezdu do bezpečí spolu se svojí ženou je přepaden Kromaňonem. Jeho manželka se stává obětí velice pečlivě promyšlené hry vraždícího stroje, když doktor požádá Sarah, aby mu pomohla ji najít. Matka Johna Connora na jeho prosbu kývne, zatímco nechává svého syna v péči Cameron. Spolu s Derekem okamžitě vyráží do akce. Ani ona ale nemá klid. Zamilovaný do své nové kamarádky Riley je John ochoten vystavit se všelijakému nebezpečí. Právě i Kromaňonovi. Ten ponechá Sarah a Dereka s Charliem v pasti, když se bomba napojená na židli ukáže falešnou. Následný výbuch a jím zničené auto jim moc nepomůžeou: A zatímco hledá Johna, Cameron musí trpělivě hlídat pár na dálku. Tedy do chvíle, než je John vylákán falešným hlasem své matky na molo. Zde se utká s terminátorem, díky vodě, v níž ale stroj neplave, je zachráněn. Bohužel totéž se nedá říci o ženě Charlieho, umírající na střep zaražný v jejím třísle (...). 85 procent. Vcelku slušný díl. ()

Allison z Palmdale (2008) (S02E04) 

4.díl. Cameron se náhle začínají zjevovat vzpomínky na minulost, přesněji řečeno na dívku, jejíž podobu si na sebe coby terminátorka vzala. Na ni se zaměřila v budoucnosti, kdy se ještě nepřidala po přeprogramování k Johnovi. Právě u vůdce odporu se začala mladá Allison angažovat, poté, co strávila dospívání se svými umělecky nadanými rodiči, když došlo na výbuch: Od té chvíle živořila v kanálech a jedla odpadky. Jenomže po spojení se s Johnem skončila, jako mnozí jiní, zajata vraždícími stroji. Aby si ji mohla zkopírovat a lépe se seznámit s Hnutím odporu, vzala si Cameron Allison stranou a pokusila se ji donutit vše vyzradit. Jelikož došla k závěru, jak se do tábora dostat, Allison přiškrtila a zlomila jí vaz (...). Tyto vzpomínky se Cameron propisují i v současnosti. V ní má Johna hlídat, když se chce stavit v jednom obchodě a ji pošle na nákup. Zde převrhne melouny a kvůli její nesoustředěnosti se dostává do vazby. Zde se setká s Judy, holkou z ulice. Společně vyrazí hledat práci u místního spolku, kde si užijí nějakou tu zábavu. Dokud nepřijde John. Cameron už ani neví, kým je, a považuje se za Allison. Proto Johna odstrčí. S Judy varazí za novým životem. Její (Allisinina) matka je teprve těhotná, a proto o Allison nic neví. Mladá blondýna brzy ukáže pravou tvář - a Cameron ji chce zabít. Naštěstí (či ne?) si vzpomene na Johna, a rychle s ním uteče pryč z místa činu (...). 80 procent. Vcelku dobrý díl, jen trochu mimo děj. Ale i přesto, krásně poukazuje na původ Cameron a na tu, jež pracovala pro Johna, dokud neskončila zavražděna. Na Allison. ()

Sbohem všemu (2008) (S02E05) 

5.díl. Budoucí spolubojovník Dereka Reese a Joha Connora proti Skynetu je v ohrožení, když se za ním do minulosti vypraví terminátor s cílem ho zabít. Oba dva se proto rozhodnou vydat se za ním, dokud je čas. Vše pečlivě naplánují. Přihlásí se do armádní školy, a když nadejde osudová chvíle, poručík Reese nařídí své jednotce, včetně svého synovce, aby mu pomohli ho zlikvidovat. Následně se vrací oba domů. Derek při tom všem vzpomíná na poslední chvíle, jež se svým kolegou ve zbrani bojoval. Kdy se pro Johna onen muž obětoval, aby ho vysvobodil z vězení. Cameron se Sarah mezitím hlídají druhého jmenovce, osmiletého kluka, před stejným osudem, který by mohl potkat i jeho. Detektiv Allison mezitím pochybuje o spolupráci s Catherine, ve skutečnosti představující T-1000, usilující o vznik Skynetu (...). 90 procent. Slušný díl, hlavně co se týče vzpomínek na minulost a zápletky. ()

Věž je vysoká, ale pád krátký (2008) (S02E06) 

6.díl. Další na řadě v krvavém seznamu jmen a míst, jež napsal voják z Hnutí odporu, se stává psychiatr, obecně lékař pro děti a válečné veterány. Na první pohled se jeví jako milý a laskavý muž, snažící se pomoci Johnovi, jenž k němu (ze zřejmých důvodů sledování) nastoupí, a též i Sarah a Cameron. Jenomže netrvá dlouho, a jeho služeb bude zapotřebí i pro Catherininé dítě Savannah. Vývojířka AI, ve skutečnosti T-1000, má potíže se sebeprezentovat cobyláskyplná matka, což jí kazí na důvěryhodnosti. Po videích, kde sleduje tu, od níž na sebe vzala podobu, požádá o služby právě onoho psychologa. Ale nejenom o ty. Pomůže ji lépe pochopit i samotný vývoj AI, jenž se moc nedaří. Cameron zastaví hrozbu směřující na doktora. Zjistí, že Skynet se poučil a čipy u Terminátorů sebezničuje, aby se roboti nedali přeprogramovat. Derek potká Judy, svoji partnerku z budoucnosti, jež mu nepřináší dvakrát dobré zprávy o válce, z níž dezertovala (...). 80 procent. Docela dobrý díl, jen některé části mohly mít kratšího trvání. ()

Bibličtí bratři (2008) (S02E07) 

7.díl. Kromaňonec se spojí s Judy, již nabídne možnost pomstít se Cameron za její pokus o vraždu této dívky. Jenomže brzy se ukáží skutečné úmysly terminátora, což se už blondýně příliš nelíbí. Je proto z auta, jímž jedou, násilně vyhozena. John nakupuje se svojí přítelkyní Judy jídlo, jež jemu, matce i Cameron vzali včetně diamantů a dokladů neznámí zloději. Nešťastnou náhodou nefungoval alarm, jenž jeho holka neaktivovala, aby k němu mohla chodit oknem a nepoutala na sebe pozornost Sarah. Oba dva k sobě mají blíže, což se ani Derekovi, ale především Connorové nelíbí. Avšak právě Judy zachrání de facto Johnovi život, když je mu Kromaňonec v patách. Sara spolu s Cameron mezitím hledají zloděje jejich majetku: Přijdou na ně, ale za cenu velkých ztrát, a vyzrazení terminátorovi, poté, co se nad jedním klukem Sarah slituje a nezabije ho. Detektiv Allison má potíže. Skynet na něj vyslal terminátora s jeho tváří. Jen díky Kromaňonci byl zlikvidován, ale jeho  předchozí činy přivedly muže zákona do vězení. Tedy, do vazby, odkuď ho šikovným trikem přivedla zpět na svobodu Catherine. T-1000 má s ním další plány (...). 85 procent. Vcelku slušný díl. ()

Pan Fergusson je dnes nemocný (2008) (S02E08) 

8.díl. Z různých úhledů hlavních postav je nám vyprávěna další část příběhu. John společně s Riley odjíždí do Mexika, kde dříve s matkou přebýval. Ačkoliv se mu snaží nejprve jeho matka, a poté i Cameron (trochu odvážně, vášnivě) poradit, ať nechá svoji přítelkyni svému osudu, ať ji opustí, on odmítá. Mezitím, co spolu stráví čas v novomanželském apartmánu, je Sarah zajmuja Kromártym (Kromaňoncem, jak mu říkám). Ten ji dovede až do Mexika. Sem přijíždí i detektiv Allison a později Derek s Cameron. John a Riley se vydávají na večeři, aby se lépe poznali. To vadí jeho dívce nejvíc - vůbec se navzájem neznají (z pochopitelných důvodů, co se týče Johna). Bohužel, místní muž, vydělávající si na focení ostatních, Johna pozná. A ví, jaké má on a jeho matka potíže. I proto je pár zatknut policií. Naštěstí stihne vyslat John nouzový signál přes telefon. Na místě Kromaňonec zastřelí půlku města, díky Allisonovi však John i Riley stihnou odjet pryč. Náhodou autem terminátora, v jehož kufru se skrývá Sarah. Všichni nálsedně, i s Cameron a Derekem, přichystají na Kromaňonce léčku, v níž ho zničí. Toho se už ale neúčastní Riley. Ač chce zůstat i přese vše s Johnem, na nátlak odjede zpátky do Los Angeles. Tam ji má John vše vysvětlit. Stane se součástí týmu i ona? (...). 95 procent. Velice slušný díl. ()

Komplikace (2008) (S02E09) 

9.díl. Sarah po odjezdu z Mexika, kde se jim nepodařilo spálit tělo Kromártyho, má horečky a zsají se jí podivné sny. Bohužel, ani u známého psychiatra, jenž pomohl i Catherine s AI, není zcela upřímná, čímž si jejich dost požkozené vztahy naruší o to víc. Derek čelí ze strany své přítelkyně ohromnému tlaku. Snaží se mu pomoci vzpomenout si na trauma, jež sám zažil, ale přitom si ho nepamatuje. Zajme staršího muže, opravujícího (jak sám říká) hodinky. Ačkoliv všechno zapírá a má historky, jež ho mohou osvobodit, teprve přivedení jeho mladšího já ze současnosti donutí "učitele" terminátorů vyřknout pravdu. Za ni umírá. Následně jsou oba dva nuceni čelit otázce: mohl Derek změnit budoucnost, a k dané události skutečně došlo, aniž by se jí účastnil? Mohou býti oba z jiné reality? Cameron se opět snaží pochopit lidské chování, a dosti vtipkuje (...). 70 procent. Dobrý díl, ale ztráta času ho sledovat. Dějově zůstáváme zmražení v jednom bodě. ()

Pravidla vždy neplatí (2008) (S02E10) 

10.díl. Sarah zjistí, jakou souvislost mezi třemi záhadnými čtečkami a organizací vymýšlející umělou inteligenci existuje. I proto se rozhodne s Cameron vyrazit do jejich ústředí, v čemž jim velice pomůže John a její novou identitu, jenž pro ni vytvořil. Japonský ředitel a jeho syn plánují koupit od podivných, nedůvěryhodných lidí ze stejné země superpočítač v malém čipu, velice podobném tomu, jenž v sobě má Cameron a další terminátoři. Při prodeji se zdá vše v pořádku, po průzkumu vlastností technologického zázraku však přijde podvod - nejedná se o nic, co by naplňovalo prvky mimořádně výkonného vynálezu. Po rvačce a donucování nakonec z otce inteligentního syna vypadne poutá touha zajistit mu peníze, a kohokoliv (zde Sarah) o ně okrást. Riley nám ukazuje novou tvář - ve skutečnosti se jedná o dívku z daleké budoucnosti, narozené po Dni zúčtování, již najmula Derekova přítelkyně, aby se dostala do blízkosti Johna. A tím zničila jeho pouto ke Cameron, jež má existovat dalších dvacet let, a zničit jeho odvahu ke vzpouře vůči strojům. Riley je však značně vyčerpaná z rušného, podivného světa okolo sebe, a chce se vrátit zpátky, což však nemůže. I proto se vzchopí a se synem Sarah se znovu setká, aby ho požádala o krátkou procházku, na niž kývne. Ona přítelkyně bratra Kyla má ale ještě jeden plán, mnohem odvážnější: pro jistotu najít i Cameron, a tu zničit. Umírá psychiatr, jenž pomáhal Johnovi a Sarah. Bývalý agent FBI, Allison, má podezření na AI, jež si při výpadku energie, k němuž došlo, vzala všechnu záložní, aby mohla sama fungovat. Při tom však došlo k vysokému zatížení sítě, jež se přehřívala, a tím nebohého muže zabila. Sám Allison je rozčilen - při "výslechu" AI přijde na její zásadní chybu, absenci empatie, zejména, dle něj, Desatera. Catherine (T-1000, jak dobře víme) má náhle jasno: aby si Allisona udržela, na Desatero přistoupí. A navíc mu připraví překvapení: Kromártyho, jehož detektiv skutečně unesl, připojí na AI, aby s ní mohl lépe komunikovat (...). 80 - 85 procent. Dobrý díl, ale na osmý ještě ani zdaleka nemá. Stále se točíme v kruhu, z nějž se vymotáváme jen dosti stěží. ()

Související novinky

Terminátor bez krve

Terminátor bez krve

09.05.2008

Přestože do obsazení Terminator 4 (tak momentálně zní oficiální název) přibyla kočka z Cesty bojovníka Moon Bloodgood (na nás nekoukejte, my ji na indiánské matrice nezapisovali), pokračování sci-fi… (více)

Reklama

Reklama