Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (93)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Magické, tajemné, temné, historické, poutavé napínavé. Knížka byla moc hezká, zpočátku těžká, ale ten příběh je tak nový a neobvyklý, že se nedivím BBC, že to zfilmovala. Magie gentlamenská, temná a elfí, a úplně nově pojatá. Natočeno vážně strašidelně, dobrá atmosféra. Obsazení nových tváří skvělé, jen pan Norrel nebyl tak zřejmý slaboch jako na mě působil v knize. Velmi se mi to líbilo. ..jdu se postavit před zrcadlo a zkusím něco vyčarovat.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„POROUČÍM MAGII ANGLICKÝCH KAMENŮ, STROMŮ, VĚTRU A VODY, ABY POVSTALA. POROUČÍM VŠÍ ANGLICKÉ MAGII, ABY SE SVĚŘILA DO RUKOU ČERNÉHO KRÁLE. KRÁLE NA SEVERU. BEZEJMENNÉHO OTROKA. PŘIKAZUJI JÍ PŘIVÉST JEJ SEM A ZAVÁZAT JEJ, ABY ZABIL VLÁDCE ZTRACENÉ NADĚJE.“ /// Zajímavá (a velká) role pro Eddieho Marsana, kterýmu kouzelnickej podivín sedl jak pěst na voko. Historickej seriál plnej magie, iluzí… o kterým ale celkem dlouho nevím, co si jako myslet. Něco je dětinský, něco míň. Na pohádku pro děti je to takový drsnější, na temnej thriller zase vůbec. Chtěl bych víc divoký a krutý středověký magie, páč ten nápad je hodně dobrej (nejen pro ty, kteří Johna Uskglasse znají). Naštěstí kniha dostane (prej) i filmovou podobu. Že je to dobře si řeknete u posledního dílu, kterej vobsahuje kousky, který by celovečeráku slušely. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 2004 napsala Susanna Clarke, číst nebudu. 2.) Myslím si, že knihy nemůžou číst sami sebe. 3.) Thx za titule „Sirien, Torak a badboy.majkl“ /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

Lischai 

všechny recenze uživatele

Strange a Norrell je pohádkovější než brutální a dekadentní Penny Dreadful. Je tu víc elfů, kouzel v dešti a důstojných gentlemanů než potrhaných mrtvol a chlípných zrůd - a trochu mi to by to bylo líto. PD nastavila laťku tomu, jak viktoriánská magie může vypadat a JS-MN proti tomu vypadají trochu televizně. Na druhou stranu mají ucelený, hezky odvyprávěný a konzistentní příběh, což třeba o PD říct nešlo. Seriál má 7 dílů a můj dojem postupně vzrůstal od 3* okay-ish úvodu, přes několik docela napínavých 4* dílů ve střední části až k 5* finále. Konec, kde se složí všechny linky dohromady, je vážně super, ale chápu, pokud k němu někdo v drsné konkurenci jiných seriálů nedoputoval. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejpříjemnější seriálové překvapení roku, o to větší, že jsem neměl o evidentně kouzelné knižní předloze ani potuchy. V BBC se nebáli do pouhých sedmi dílů nacpat nevídané peníze a už tak nepopiratelné kouzlo celé minisérie tím ještě podtrhli, tato prapodivná historická variace na Harryho Pottera má něco ode všeho, a ani náhodou to ve výsledku netvoří přeplácaný dort. Ať už jde o bizarní dospělé dopady čárů na životy Britů a jejich království, příjemně britsky odlehčené, ne-li absurdní chování hlavních postav, nebo o samotnou velkolepou magii a epický nádech s voldemortským nádechem, všechno dohromady zapadá beze zbytku dokonale. A kniha Susannny Clarke se tímto vyšvihla rovnou na první příčku must-read seznamu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O předloze jsem nikdy neslyšel, ale seriál jsem si užil. Bylo tu něco Gilliama, troška Burtona, pár odkazů anglo-keltské mytologie a spousta magie, vedle níž se musí cítit ten protivný obrýlený adolescent jako absolutní žabař. Vedle povedené atmosféry, solidních triků a smysluplného děje vynikají i herci na čele s dvojicí Eddie Marsan-Bertie Carvel, kteří vystřihli dva rozdílné mágy zcela dokonale. Ale potěší i Marc Warren v roli dalšího seriálového hnusáka či Enzo Clienti s Paulem Kayem, jenž i tady vypadá a působí jako Thoros z Myru. BBC opět zabodovala. 90% ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama