Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po obsahové i rozpočtové stránce jde o béčko, nicméně slušně natočené, s náležitým tempem, bez vyložených kiksů a celkově lehce stravitelné. Naivní sci-fi doplněná určitými prvky ve stylu Akt X. Celkový dojem: 50 %. Triky, které se v seriálu objevují v hojné míře, sice vzhledem k omezenému rozpočtu jsou ucházející, nicméně namlsaného diváka určitě nenadchnou. ()

inmax 

všechny recenze uživatele

Asi to nemá cenu srovnávat, ale kterákoliv dinosauří scéna ze 17 let starýho Jurskýho parku strčí celej Pravěk útočí do kapsy :) Nápad s "portály" do jiného časoprostoru není moc originální, ale dalo se z něj vytěžit daleko víc, hlavně kdyby ve filmu hráli zkušenější herci a né jen nějací ochotníci, modelové a rádoby zpěvačky. Akční scény působí směšně. Kdyby se tvůrci nepouštěli do sci-fi a natočili radši další dokument, udělali by líp. ()

Reklama

Hrus 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel, víc jak 4 díly sem to fakt neunes. Imbecilní scénář, špatní herci, podprůměrné triky... Příšerky jsou asi tak podobného ražení jako z 50 let starých filmů (obří brouci, obří stonožka) - myslím tedy jak designérsky, tak trikově špatný. S opravdovými dinosaury to má společného pramálo. Napětí žádné, chemie mezi postavami nulová... takže ani nevím, za co ta jedna hvězda... asi za snahu... no příznivce si to stejně najde... ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Hodnotím zhruba po 6 dílech, přičemž ten šestý ve mě vzbudil obrovský zájem sledovat dále. Je to takový průměr, něco ve stylu Hvězdné brány, resp. naprosto to stejné. jen jsou tam dinosauři místo Goauldů. Co je obrovské mínus jsou ty dosti slabé efekty, to mě tam trošku ruší a snižuje kvalitu a působí malinko amatérsky. Nicméně nápad s anomáliemi je velice dobrý. Co se mi líbí, ale i občas ruší jsou vtípky, které tady jsou. Na jednu stranu občas výborně zapadnou,a le občas nabourají atmosféru a zbytečně to sebezesměšňují. Některé věci jsou taky na zamyšlení - celkem málo početné komando - pár vojáčků ma takové ještěrky, neozbrojení výzkumníci si tam sami pochodují apod., ale to se snad zlepší. Každopádně je to takový průměrný seriál, na který se dá v pohodě koukat. A třeba se to časem i zlepší. Howgh! ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Primeval je takový malý televizní Jurský park. A to doslova. Velice průměrné efekty, absolutně neznámé tváře (snad až na Jacksona z Bratrstva neohrožených) a prehistorická zvěř na každém kroku. Docela svižný rozjezd se někde v polovině (3. epizoda) zasekne a seriál začne působit dojmem, že již divákovi nemá co nabídnout. Ovšem tento pocit trvá jen krátce, závěrečná (šestá) epizoda je jakýmsi čtyřicetiminutovým strhujícím finišem, kterému se nevyrovná většina nejen současné televizní produkce. Stejně jako v jiných, prehistoricky zaměřených výtvorech se divák dozví něco o životě nejrůznějších tvorů a i když získané informace nijak nevyužije, alespoň se dozví pár zajímavých faktů. Prý se natáčí druhá sezóna, já si nedokážu představit, jak autoři navážou na uzavřený děj té první. Zřejmě mají v rukávech pár es a já si na ně s radostí počkám. PS (27.02.2008): Po shlédnutí druhé řady přidávám čtvrtou hvězdičku, druhá řada byla prakticky bezchybná. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Ve 4. epizodě 3. řady se objevuje v hostující roli světoznámí zoolog a dobrodruh Nigel Marven, který uvádí i řadu dokumentů o pravěku a cestování časem, jako například Putování s dinosaury (od r. 2003), Chased by Sea Monsters a Prehistorický park (od r. 2006), za kterými stojí stejná televizní stanice i stejný producent a režisér Tim Haines. V prvních třech řadách lze pak zpozorovat podobnost zvířat se zvířaty ve zmíněných dokumentech. (Pod)
  • Jediným herci, kteří se ojevili ve všech dílech, jsou Andrew Lee Potts a Hannah Spearritt. (jh666)
  • K seriálu bylo vydáno i několik knih. V češtině jsou k dispozici knihy "Ztracený ostrov" a "Velké vymírání". (jh666)

Reklama

Reklama