Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

Rudovous 

všechny recenze uživatele

"Ale ja jsem cetl knihu a ta je lepsi nez film ! " ... toto je jedno z nejcastejsich klise ohledne hodnoceni mnoha filmu. Osobne ho vubec nemam moc rad. Snimek Severni blata je filmovou adaptaci detektivniho romanu islandskeho spisovatele Arnaldura Indriðasona. Romanu hluboce ponoreneho do isladskych realii, romanu ktery je pres svuj mysteriozne detektivni dej prekvapive velmi lidkym a soucitnym dilem. Baltasar Kormákur se do nataceni jeho filmove verze pustil s ocividnou chuti. Myslim si , ze hlavni trumf ziskal v predstaviteli hlavni role (na platne sam jeho casty kolega) Ingvaru Eggertu Sigurðssonovi. Jeho vysetrovatel Erlendur je jako z romanu vypadli. I ostatni herci jsou ve filmu bezesporu skveli. Ohledne obrazoveho zpracovani : je jasne , ze kamera mela Island vzdycky rada. Rozcarovani prichazi ovsem stranou scenare. Jakkoli prolinani deje ci flashbacky sami o sobe ani kriminalce nemusi vadit , stejne tak i zmena deje ve scenari oproti knizni predloze ... myslim, ze tentokrat to byla celkem chyba. Kdo necetl nepochopi, ale i tak mi pripada Kormákurovo dejove vyusteni malinko zkratkovite. ... Takze ve finale tady mame to zabehle a klisoidni : "Ale ja jsem cetl knihu a ta je lepsi nez film ! " A mame! No proste mame. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

U islandských filmů jako takových mívám nutkání si přitopit, byť by bylo právě parné léto, nu a vražda na Islandu - ta už hraničí se zimnicí. Ale tady nějak tápu, jak "Mýrin" charakterizovat, jestli kde nic není, ani kamera svrchu nebere, nebo vyřešte rébus společně s herci z lidu, či lobby za prosazení vrcholně nechutného, až kyberpunkového drive-in s ovčími hlavami v rozkladu. Vyberte si. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl dvakrát a mohu doporučit. Co se reálií týče, tak se mají naše detektivky co učit. Žádná skupinka ideálních detektivů, kde je každý v perfektní formě. A k tomu skvělá dávka islandského suchého humoru, no prostě skvělé. A navíc zápletka také nepatří k běžným, ale je pravda, že by se to nemohlo stát jinde, než na Islandu. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Co to proboha mělo být? Já si tak trošku myslím, že to ve škole opisovalo od purpurových řek, skoro jsem celou dobu měla dojem, že vidím Jeana. Nicméně, na ty to skutečně svou pointou nemá. Jestli někdo z vás už na začátku netušil, že vrahem je jednoznačně zahradník (je pravda, že příbuzenské pletence jsem si také musela nechat odhalit, ale že by to teda byla myšlenka), tak je teda pěkná slabota slabošská. Ačkoli lokalita je mi kinematograficky hodně blízká, tohle mě zklamalo. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doufám že to Kormákur trochu přehnal a Island doopravdy není tak depresivní místo jak se mi snažil namluvit. Pokud mu můžu věřit, tak vedle něho i takové Finsko vypadá jako země psychicky vyrovnaných usměvavých optimistů, a to už je co říct. Mýrin je můj první film z tamní produkce a musím říct že na mě zapůsobil. Režisér má očividně talent, a osobitá atmosféra která je přece jen výrazně odlišná od zbylých nordických zemí dává snímku zvláštní hloubku. Jediná vada, ovšem nepřekonatelná, je že mě pátrání po vrahovi skoro nezaujalo. A to by se kriminálce stávat nemělo. V příběhu problém není, ani v hercích ne, spíš bych řekl že se obojí stalo obětí snahy vyhrotit pocitovost snímku, a zmizelo v pozadí. Silné tři hvězdičky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)
  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama