Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Doufám, že jste lepší prostitutka než detektiv." Mladý MacGyver řeší brutální vraždu své matky. Tohle mi nějak nesedlo. Nevím, možná je to na mě moc filmové, málo napínavé a prakticky bez atmosféry... I když Nancy Allen jako luxusní kurvička je... luxusní. 101 hororů, které musíte vidět, než umřete 98/101 2,5* ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, zatímco Hitche mám během let čím dál radši, De Palma mě už tolik nebere jako kdysi. Snad proto, že Hitch nikoho tak okatě nevykrádal. :) Dressed to Kill je i tak jedna z jeho nejlepších variací na Hitchcocka (a tentokrát hlavně Psycho) - řemeslná brilance bere dech a ujetost hodně baví. Dlouho už jsem taky neviděl Body Double, tak jsem zvědavý, co se mnou po letech udělá... ()

Reklama

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Větší či menší inspiraci Psychem nelze upřít. Hitchcockovství také ne. Nicméně, i když je Hitchcock ve filmu cítit, tak De Palma vytvořil své a osobité thrillerové krimi s přiměřenou dávkou hororové atmosféry. Od začátku je přítomno krásné mysterično, které s ubíhajícími minutami a dějem přidává na gradaci. Ale ne skokově, nýbrž postupně, nenásilně, až to člověku skoro nepřijde. Diváci podobných filmů znalý samozřejmě asi dříve či později odhalí kdo a co, ale nemyslím si, že by snímek byl až tak průhledný. Osobně jsem ale nepátral a nechal se unášet snímkem tak, jak mi byl vyprávěn a asi i proto, že jsem se ho nesnažil prokouknout a už vůbec přirovnávat k "Hitchcockovinám", jsem si ho poměrně dosti užil a sdílel napětí s pronásledovanou. Atmosféru naprosto skvěle umocňuje hudební podklad Donaggiho a dlouhé, až nervy drásající, scény jakbysmet. Hlavně scéna v galerii či poslední scéna mne naprosto dostaly a sledoval jsem je až se zatajeným dechem. Trochu chabě v tom kontrastu pak působí, až kečupoidní, barva krve, ale to beru, vzhledem k datu filmu, s rezervou. Člověka to sice do očí praští, ale zážitek nezkazí, což je podstatné. Dressed to Kill sice není mistrovské dílo, ani jím asi býti nechce, ale za shlédnutí podle mne stojí. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Kate Miller (Angie Dickinson) je brutálně zavražděna v hotelovém výtahu. Tělo krátce po činu objeví Liz Blake (Nancy Allen), která na okamžik v odrazu zahlédne vysokou blondýnu v tmavých brýlích s břitvou v ruce... Ve filmu je určitě několik zajímavých scén jako ta úvodní ve sprše, naháněná v muzeu a vražda ve výtahu. Snímek existuje ve verzi R-Rated a Unrated, která ukazuje více detailů ze sprchy a výtahu. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Z tria Výstřel/Dvojník/Oblečen na zabíjení (na nejstarší Obsession se teprve chystám) zdaleka nejlepší hitchcocovská variace od De Palmy, v níž nápodoba Mistrova stylu a vypůjčení něco málo z jeho motivů vyústilo v důstojně vypjatý a počas sledování i správně obalamující výsledek. Epilog si však přeci jen mohl De Palma odpustit. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • V mládí Brian De Palma na žádost své matky používal nahrávací zařízení ke špehování vlastního otce, aby ho zachytil ve společnosti jiné ženy. Tato událost inspirovala film. (Matty)
  • De Palmův snímek byl pro mainstreamové studio příliš krvavý a sexuálně explicitní. Režisér proto některé násilné obrazy a vulgární repliky vystříhal. (Petrus1)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama