Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Teď vážně váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami - proto dám tři a půl, které zaokrouhlím dolů. Oblečen na zabíjení je velice solidní ukázka toho, co De Palma umí. Tak třeba dlouhých kamerových jízd podbarvených nádhernou (tentokrát Donaggiovou) hudbou. Dále kombinování scén, které berou dech (úvodní sprcha, sekvence z galerie) se scénami, které jsou až neskutečně napínavé (ta nejlepší se - jak jinak, že pane režisére - odehrává na nádraží a ve vlaku). Nejslabším článkem celého tohohle eroticko-thrillerového řetězu je zřejmě scénář. Ne, že by byl předvídatelný... Ale není to ani žádný šlágr. Alespoň že se opírá o spolehlivé herce typu Michaela Cainea, který zkrátka nezklame.__P.S. Závěrečných 10 minut si ale filmaři mohli odpustit. ()

Zayl 

všechny recenze uživatele

Dressed to Kill hodně dbá na estetický vizuál, který umocňuje požitek všudypřítomné erotiky. Samotná zápletka není nic světoborného, ale její závěr je o to překvapivější. Taková zajímavost je, že feminizaci se podřídilo naprosto všechno tj. ústřední hrdinkou je žena a veškeré provedené mordy jsou zase jen na ženy. Technické zpracování vražd je na dobu vzniku ucházející (zvlášť ta břitva měla něco do sebe). O to víc zamrzí, že jich je naprosté minimum a převážnou část filmu se řeší, kdo je onen vrah. Komu nevadí zdlouhavé čekaní v posunu děje, bude spokojen, ale jinak se jedná o naprosto průměrné dílo. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Normálne som niekedy nevedel, či to má byť pocta alebo fraška...OK,určite pocta - v "hitchovosti" je De Palma výborný a má napozerané. Vtip je v tom, že pointu odhadne nadpriemerne znalý divák už podľa spoilerového nešťastného názvu a keď nie vtedy, tak minimálne v polovici je jasné snáď všetko a už sa len čaká na potvrdenie. Dressed to Kill má svoje svetlé momenty, ale pôsobí tak neskutočne naivne, až to bolí. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Průměrný De Palma, přestože látka je pro něj ideální a dává to docela dost znát. Bohužel trochu více důvtipný divák si pointu i myšlenku (holt ten Hitchcock...) domyslí vcelku rychle a pak je to jen pěkně udělané čekání na (očekávaný) konec. Technicky tento film není tak extrémní jako Kainova výchova, což je na škodu, protože zrovna zde by se technické perličky vyjímaly a filmu dodávaly na nějaké výjimečnost (o což se snaží snad jen otevřenost k ženským tělům:)). Úchylné, ale ne na tolik, aby to dostatečně zaujalo. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Strhující vizuální jízda nabitá erotikou. DePalma v absolutní formě, filmová lahůdka, výborné obsazení, na svou dobu určitě odvážný film. Vlastně už jen intro ve sprše a návštěva muzea přináší radost z rafinovaných způsobů vyprávění, kterou už dost let v nově natočených filmech postrádám. Inspirace Hitchockem a Argentem (nebo možná pocta oběma klasikům) slouží ke cti. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Režisér si vysloužil kritiku za napodobování tzv. slasher movie. (Zetwenka)
  • Film se dočkal veřejného zatracení od feministek, které ho považovaly za misogynní. (ClintEastwood)
  • Angie Dickinson označila tento film za svůj vůbec nejoblíbenější. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama