Reklama

Reklama

Katedrála o třech dějstvích

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 1994, 122 min

Režie:

Milan Pešek

Scénář:

Zdeněk Mahler

Hrají:

Zdeněk Mahler

Obsahy(1)

Kdo postavil katedrálu sv. Víta na Pražském hradě a proč? Kdo její výstavbu financoval a proč nebyla dostavěna? Proč se o ni katolická církev celá staletí nestarala, proč a za čí peníze ji nakonec dostavěli čeští vlastenci a nově vzniklá Československá republika? Jak je možné, že ji chce dnes církev v rámci restitucí zpět.
Dokument byl vyprovokován snahou katolické církve domoci se katedrály a mnoha dalších budov a pozemků v jejím okolí na území Pražského hradu. Spor se táhl přes 15 let. (sator)

(více)

Recenze (7)

Luswani 

všechny recenze uživatele

„Jakýsi zedník kdesi ve Francii při práci na klenbě zjistil, že oblouk, který je lomený tak, že připomíná ruce sepnuté k modlitbě, unese víc. A že dovoluje, jsou-li svislé a boční tlaky rozvedeny do opěrných žeber, vzepnout ho jak touhu do závratné výše. A tak se zrodily zárodečné znaky gotického slohu a lidský génius z nich pak vyvinul vrcholnou strukturu. Katedrálu." V pozitivním slova smyslu působivě patetický Zdeněk Mahler přináší nezapomenutelnou mozaiku informací o našem nejvýznamnějším svatostánku. Ke Katedrále sv. Víta mám osobní vztah a v pojetí tohoto dokumentu jí autor vzdává hold nezaměnitelným způsobem. 90% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mahler může číst návod i na instantní polévce a stejně vám spadne čelist. Poslední žijící představitel patosu v Čechách :-) Skvělý dokument. ()

hronik 

všechny recenze uživatele

Klenot ceskych dejin, ktery jako nema tvar pozorovala od nepameti vsechny udalosti ktere v prubehu staleti nastaly.Chram sv. Vita je pozoruhodna pamatka uz jen tim ze se stavel na tri etapy.Od knizete Vaclava az po Karla IV.Dokoncen vsak az ve 20 stoleti.Z.Mahler to v tomto projektu vystihl zcela ojedinele a noblesne.Jen si poslechnete jeho hlas, ktery jsem osobne posloucha se zatajenym dechem.Doufam ze nechutne tahanice o tento monument konecne skonci.Pripada me to jako neucta.Staleti chram majitele nepotreboval, platila ho kralovska pokladna cirkev v ni jen konala mse svate stejne jako svecka moc korunovace, tak proc ted nejednou takove zpory.Nevim, ale Karel IV i knize Vaclav se musi obracet v hrobe. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Patos moc nemusím a Zdeněk Mahler je jím proslulý - ale budiž, zkusil jsem to překousnout. V dokumentu zazní hodně zajímavostí, ale hrozně ho shazuje, jak je (obzvláště v třetím díle) poplatný své době - 17. listopad je vnímaný jako vyvrcholení dějin, od této události už u nás prakticky nastal ráj na zemi. ()

axelson 

všechny recenze uživatele

Jestli dovolíte, tak takhle bych začal.Ta nákladná zbožnost Václavova a to že bude platit za mír do Němec, ta vedla velikou nevoli u Boleslava,Asi tak nějak začalo vyprávění P.Mahler o našem nejsvětějším skvostu, který naše město Praha a naše země má.Krásně vypráví o fragmentu a kolem fragmentu, o příbězích uvnitř chrámu.S lehkostí a noblesou nám ukazuje kde jsou pochováni naši významní předkové, ale i ty méně významný. A vše zakončí slovy, které se mě uchovaly v paměti....Po takřka pět set let nepotřebovala Katedrála majitele, Karel IV ji stavěl, jako pokladnici svatých ostatku, jako korunní Katedrálu a jako pokud to pujde i mauzoleum, tak proč dnes najednou církev dělá si nároky na Chrám. ()

Reklama

Reklama