Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Cival 

všechny recenze uživatele

Standardní žánrový příspěvek, který připomíná vesměs všechny klasické motivy z válečných filmů. Škoda, že je tolik vidět, že Florent Emilio Siri je akorát řemeslník s citem pro vkusné vizuály, a ne nějaký přemýšlivý impresário, který by vpouštěl do výšek i hloubek. Neurážející, leč nijak oslnivé dvě hodiny, strávené na důvěrně známém teritoriu. ()

Miki8888 

všechny recenze uživatele

Nudné to rozhodně není, alespoň pro ty, kteří si pod válečným filmem nepředstavují pouhé pobíhání panáčků se samopalem a neustálé lítání kulek. Jestli očekáváte jen to, tak to si radši jděte zahrát střílečku na PC. Z psychologického hlediska poměrně náročný snímek. Důkazem toho je mučení, znetvořená těla, nenávist, posedlost a bláznovství. Válka ať už jakákoliv je hnus. Váhám mezi 4/5 *. Nakonec prostě nerozhodně 4,5* ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Válečný film z války, o které se moc netočí. Hezké obrazy, řemeslně zvládnuté a dobré herecké výkony. Leč divákovi se nedostává ničeho nového nebo překvapivého a občas se děj docela táhne. Navíc se každou chvílí divák dovídá, kolik je hodin a kde se vojáci pohybují, potažmo kam jdou, po dvaceti minutách to ruší, po hodině otravuje... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Ohlédnutí za Francouzskou ,,černou můrou“, na válku, kde ZBYTEČNĚ umírali lidé…. PŘÍBĚH:***povstalci se ukrývají v horách. Praktiky partyzánů, akce vojáků. Mladý velitel sbírá zkušenosti pod dohledem seržanta. ,,Takto my tady žijem“- dalo by se konstatovat. A čekat, jestli mladý poručík změní svůj názor na válku. O to jde a taky o zjištění, že VÁLKA JE VŮL. Vše se odehrává v prostředí podobném Afghanistánu./ HUMOR:0 –není tu nic k smíchu./ AKCE: **malé bojůvky, sledovačky. Víc než o klasickou válku jde prostě o partizánský boj. 1. operace, 2.operace, 3.operace…Já očekával více akce. Ale nezdá se mi to ani jako silný protiválečný film./ NAPĚTÍ:***při akci je slyšet dech vojáka. To určitě každého vtáhne do děje. Párkrát mne taky zajímalo, jak to dopadne. Nejsilnější okamžik ovšem přijde až o Štědrém dnu a nebude se u toho střílet./ Film spíš beru jako poctu 27 000 padlých francouzů. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Francouzské filmy nevyhledávám a k tomuto jsem se dostal jen náhodou. Tento mě ale příjemně překvapil. Odehrává se po druhé světové válce a jsou tu autenticky natočené hrůzy v Alžírsku. Florent Emilio Siri zachytil docela solidně psychologii postav a herci to dobře zvládly. Film je slušně zpracovaný s pěknými vizuálními triky, hudbou a kamerou. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)
  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)
  • V několika scénách filmu se objevuje obrovská otlučená helikoptéra. Jedná se o helikoptéru Sikorsky H-34 (S-58). Ve filmu je použita pro potřeby výsadku a lékařské evakuace vojáků. V krátkém záběru filmu se objevuje helikoptéra se dvěma rotory Piasecki (Boeing Vertol) H-21B Workhorse. (Posheidon)

Reklama

Reklama