Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

sharky 

všechny recenze uživatele

82% Drsný a syrový vizuální koktejl, ktery me na 100% vtahnul. Jen myslim, ze si scenariste urvali přiliš velký krajíc. Natočit francouzský film kteritizujici valku, kterou Francie přes 30 let popirala a cenzurovala, je věc obtížná a tak tyto fakta pouze konstatují titulky. Většina príběhu se točí kolem konfrontace mladého idealistického poručíka s mučením i násilím a kolem ostříleného drsného seržanta, kterému postupně přeskočí v hlavě. Herci a kamera odvádějí stoprocentní práci, marocká krajina (film se netočil v Alžírsku) je nádherná, takže děj je celou dobu až tak nějak méně podstatný v druhém plánu. Ale jelikož film nenudil a výpovědní hodnota obrazu byla více než působivá, nevidím důvod, proč to tvůrcům příliš vyčítat a nedat 4 *. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vo Francúzsku sa podarilo natočiť efektné dielko, ako po efektovej, tak aj po obsahovej stránke. V hlavných roliach mi herci sedeli, ale tie správne dosadené boli práve vedľajšie (napr. Rachid). Film ale zanecháva trošku skromnejší príbeh, ktorého sa drží takmer dvojhodinová dráma. Z vojenských sekvencií je poznať vlastný štýl, ale nevyhli sa miernemu napodobovaniu. Vo vojenských stretoch za každú cenu využívať - až zneužívať - moment prekvapenia nebola stále tá správna možnosť, takže som len čakal kedy bude ticho a vedel som, že vtedy niekto dostane head-shot alebo niečo podobné. Ale inak dobre natočená, skromnejšia dráma o nepriateľovi vo vlastných líniách, ktorého nech si každý vysvetlí ako chce. 75%. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Když jsem se s rostoucím úžasem a nadšením i děsem díval na toto dílo, podávající krutý příběh z konce francouzské koloniální nadvlády v Alžírsku, vzpomněl jsem si na obdobné dílo NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID. Sladká Francie, to není jenom Voltaire či Montesqieu nebo Rolland a Piaf, ale také cizinecká legie, druhé největší koloniální impérium prostírající se na čtyřech kontinentech, kruté války, nemilosrdné zacházení s autochtonním obyvatelstvem, Frankofonie, v jejíž africké části Paříž stále vystupuje z velmocenských pozic. Specifický je i francouzský šovinismus, v jehož výbojnosti stále cítíme střípky Sedanu, ale také prohry z roku 1940, byť se dnes z větší části jedná o uzavřenou minulost. Vypjatost konfliktu, v němž Francouzi nejsou jen odcházejícími kolonizátory, ale i protivníky militantního islámu, patrného ve válečných projevech Fronty národního osvobození, překvapuje za těchto okolností méně, než bychom čekali. Více než oběti samy a nezbytné "průvodní" hrubnutí charakteru alespoň mně vadí letopočet - konec padesátých let - a faktická zbytečnost všeho toho zabíjení. V roce 1958 končí ve Francii Čtvrtá a s válečným hrdinou de Gaullem nastupuje Pátá republika a začínají mírová jednání, která o dva roky později vyústí do Evianských dohod a následně do francouzského odchodu včetně milionové komunity francouzské alžírské menšiny a paralelně počínajícího stěhování Alžířanů na severní břeh Středozemního moře. Nepodjatý pohled, mistrná sebereflexe, výborné výkony herců mladé a střední generace, narozené po těchto hrůzných událostech, jsou příjemným diváckým překvapením. Stejně sympatické je historické zvládnutí těchto událostí (v srovnávací chronologii odpovídá válečným filmům o druhé světové válce natáčeným na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století). Schematické tu vyklízí pole věcnému a to vše ve filmové řeči, která má mimořádnou úroveň. Zůstává otevřenou otázkou, nakolik nesporné kvality NEPŘÁTEL odolají zubu času mj. pro vysoké nároky, které svou nepodbízivou střízlivostí kladou na své diváky.. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak určitě jednoznačně oceňuji, že jsme se podívali do nové, exotické lokace a tak nedostáváme jen další pohled na Američany, Brity, Afghánistán či Vietnam. Ale zároveň je Siriho film tak naprosto nudně standardní a zaměnitelný, že jsem si ještě po první hodině říkal kde je sakra ta Diane Kruger, kvůli které jsem snímek vlastně chtěl vůbec vidět. Aha, tak nic... Naštěstí v druhé polovině dojde i na nějaké ty povinné psychomomenty, které jsou zručně natočené a klasické válečné motivy, jak vystřižené z příběhu mé nejoblíbenější (literaturu plně vykrádající) videohry. 60 % ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $3,885,069║ Na Francúzsku produkciu je tento film dosť silná káva a konečne vojnový film čo je niečo hoden a nielen nejaký povrchný vykvas ako býva zvykom posledné roky. A práve tu okrem technickej stránky, dominuje aj ponurý príbeh poukazujúcu na zákernosť vojny, kde sa moc servítok pred ústa nedáva. Výhodou filmu je aj kľudnejší rozbeh na úvod aby nám bolo zrejmé kde sa príbeh bude odohrávať a v akom duchu sa bude formovať aby z toho v konečnom dôsledku vznikla silná dráma o ľudských osudoch. „Vojna je hnusná, zákerná vec, kde sa neberie ohľad na nič a o tom akú ma skutočnú tvár, nám ukáže tento film.“ /100%/ ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)
  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)

Reklama

Reklama