Reklama

Reklama

Válka termitů

  • Francie La Citadelle assiégée (více)

Obsahy(1)

Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Nezáživný dokument o mravcoch a termitoch by ma sám o sebe moc neťahal, ale to nie je tento prípad. Byť svedkom neľútostných bojov tisícok, či miliónov mini bytostí, nazrieť do ich tajomného sveta pravidiel a nažívania, to je už iná káva. Naviac, keď je to všetko až neskutočne detailne a kvalitne nasnímané (hlavne v bludiskách som až otváral oči, čoho je dnešná technika schopná) a tiež patrične zvukovo doladené. Jedným slovom - zážitok. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Po uzření názvu, byl mou primární asociací verbalův populární slovní obrat a frazém a pojala mě hrůza, o čem že to vlastně bude. Jaká byla má úleva, když jsem zjistil, že se ve filmu vyskytují opravdu jen a jen zvířátka, které nikdo neprzní a neděje se tam vlastně nic závadného, až tedy na zmiňované války termitů a spoustu dalších zajímavých věcí. Dávám 4 hvězdy za výborný dokument a přidávám pátou za ten sladký pocit úlevy, že verbal ještě nevstoupil do profi vod a tudíž žádný pořad " S verbalem na rybách" a podobně nespatří světlo světa. Satan s námi :) ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

rád kouknu na kvalitní dokument. hlavně ty z produkce BBC jsou jistota. Ovšem to neplatí o těch ze světa zvířat. Ty mě moc neberou. Neuchvátil mě ani Život savců ani třeba Putování tučňáků nebo Mikrocosmoc. Termiti jsou ale uplně jiný kafe. Takhle akční, nadupanou a svižnou jízdu bych nikdy nečekal. krom toho jak herdek dokázali filmaři vůbec pořídit takové zábery? Když jsem poprvé videl naboptnalé a pulzující tělo termití královny tak jsem byl na prášky daleko víc než z vetřelců Rydleyho Scotta! A to už je co říct. Mistrovské dílo. ()

Mat21 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, neskutečné, fantaskní. Těmito slovy bych označil snímek z mikrosvěta mravenčích společenství, po kterém jsem coby divák již velmi dlouho volal a prahnul a kterého se tvůrci dotýkaji jen okrajově, pravděpodobně z důvodu menší popularity hmyzu u široké divácké masy. Mírumilovný svět termití pevnosti bude v krátké době podroben hned několika zkouškám ohrožujících samotnou existenci rodu, z nichž nejtěžší bude plenivý nájezd agresivních tropických stěhovavých mravenců. Vyvrcholení v nervydrásající a málouvěřitelné drama, se kterým by si nezavdalo ani prodloužení na MS ve fotbale, snad nemohlo být jen hříčkou přírody a tvůrci museli přiložit ruku k dílu, aby šli vstříc scénáři s mnoha zvraty. Dokonale postavené a fungující společenství, ve kterém je slabost jedince nahrazena miliony nikdy neodpočívajících tvorů s předem vrozenými úkoly, by mohlo být vzorem všem stávkujícím odborovým organizacím. Snad pro jejich agresy, pohyb a schopnost ohrozit kohokoliv, mnohem zajímavější mi přišlo společenství stěhovavých mravenců. Nikdy jsem netušil, že mravenci jsou schopni z vlastních těl utvořit přechodné mraveniště, živé provazy stoupající vzhůru či vypořádat se s více než metrovým hadem. ║12.10.2010║ ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Wau. Tak tohle je naprostá bomba! Za poslední dobu jeden z nejlepších dokumentárních filmů. Nikdy bych nevěřil, že si budu kousat nechty u toho, jestli se termití královna utopí nebo jestli ji zabijí černí mravenci...Fantasticky detailní pohled do nitra a srdce termitů, potažmo černých mravenců. Při zvuku smičců mi úplně naskakovala husí kůž, to vše díky absolutně trefné hudbě. PS: ten jeden mravenec byl už fakt blízko, ale kousnout a tím ji usmrtit nedokázal. Podobný scénář může vyplodit příroda a nebo opravdu, ale opravdu dobrý scénárista. A co mi není vůbec jasné, tak způsob kamerování, to musí bejt setsakramensky malá kamerka, aby dokázala toto natočit :o) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Setkáme se zde s predátory termitů, jako jsou kudlanky, chameleoni a mravkolvi. Mihnou se ovšem i sklípkani, netopýři, hadi, supi, ještěrka a štír. (Inferion7)
  • Termiti svádí souboj se stěhovavými mravenci Paraponera clavata, kteří svádí boj s Mravenci tkalci. (Inferion7)
  • Filmári z Francúzska a Kanady pracovali v africkom štáte Burkina Faso. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama