Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Atlantic City se schyluje k boxerskému utkání v těžké váze. Místní detektiv Rick Santoro (Nicolas Cage) nemůže mezi rozvášněnými fanoušky chybět. Rád sází a rád použije svou policejní placku, aby profláknutého bookmakera suše obral o pár stovek dolarů. Detektiv Santoro totiž není žádný svatoušek. To jeho přítel z dětství Kevin Dunne (Gary Sinise) je vzorem všech ctností. Dotáhl to až na pravou ruku ministra obrany, který se cestou z raketové střelnice zastavil na boxerském utkání roku. Gong. První kolo. Čtrnáct tisíc fanoušků šílí v dunivém rytmu levých háků černých šampiónů. Mezi nimi se skrývá jeden ledově klidný atentátník s prstem na spoušti. Ministr obrany je zavražděn několika výstřely. Dívka, která se k němu na poslední chvíli připletla, mizí s prostřeleným ramenem v davu, zachváceném hysterií. Detektiv Rick Santoro instinktivně tasí revolver, ale marně hledá cíl. Sportovní aréna je neprodyšně uzavřena. Všichni jsou podezřelí. Santoro a Dunne se okamžitě pouštějí do vyšetřování plného dramatických zvratů a nečekaných překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (230)

svik 

všechny recenze uživatele

Nprosto geniální film srovnatelný s Jackie od Quentina tarantina. Palma rozhodně nešetřil kvalitními herci. Skvělý příběh z kterého vymačkal Palma co se dalo. Kamerové rozmístění prostě to byl koncert. Nevím proč ještě tento film není v rude barvě když bych ho zařadil mezi jedny z nejlepších . Svým stylem mi často připomínal Quentina. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Fakt nevim, jestli to De Palma dělá schválně, ale co jsem tak viděl jeho filmy, tak začátek obvykle vypadá skvěle, ale zbytek filmu má dost klesající kvalitu. Člověk podle začátku čeká nějakou pecku a nechápe, proč má film jenom "modrý" hodnocení. Jenže to vydrží tak 30 minut a potom filmu začne pomalu docházet dech. A na konci už mě to vyloženě nebavilo a bylo mi úplně jedno, jak to celý dopadne. První půlka za 4 hvězdy, druhá půlka s bídou za 2, takže celkově slaboučký 3 hvězdy. 50% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ze zacatku sice neni moc jasny, o co jde, ale jakmile se zacne vse odhalovat, vypluje na povrch, ze se jedna o naprosto tuctovej pribeh. Jenze ono to vubec nevadi, hlavne diky charismatickymu a perfektnimu Cageovi a perfektni Palmovo rezii, kterej se s kazdym zaberem vylozene mazli, neco ukazuje z vic uhlu pohledu, uvodni 15 minutova neprerusovana sekvence je prakticky genialni a vse do sebe postupne zapada, s tim jak Palma odhaluje za pomoci stejnejch zaberu z pohledu nekoho jinyho dalsi a dalsi veci. Tohle vse bohuzel nekdy po hodine skonci a dal uz si film jede v ohranejch thrillerovejch kolejich, kde je vyvoj pribehu vicemene jasnej a akorat konec nasnimanej televizni kamerou je fajn. Nicmene i pres slabsi posledni pulhodinku se jedna o dobre obsazenej a perfektne natocenej a napinavej thriller. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nepříliš chytrý thriller, v němž polda, co znovuobjevil své lepší já, zlikvidíruje konspiraci na místech nejvyšších. De Palma však z této látky ušil něco lepšího než podprůměrnou slátaninu. Už první, "nekonečný" záběr předjímá, že nebude nouze o dlouhé, efektní kamerové jízdy. Oko v nich plynule přechází ze stísněných chodeb do rozlehlých prostor, hledí do "propastí" schodišť, objektiv nahlíží za rohy, zvědavě sleduje nově oteřvené pohledy a když divák chce, může v objevování nových míst vidět obraz objevování nových faktů a důkazů či tvorbu hypotéz. Když je známo více, může se pohled přenést střihem do minulosti a projedeme se s kamerou po jiné trajektorii než dříve, s někým jiným. |Kdyby snad i teď chtěl někdo film obvinit z konvenčnosti, ten by mohl tasit další argument. Zparchantělého pozéra s tisíci nectnostmi na místě protagonisty. Tohohle hyperaktivního žvanila pak vsadí do role zachránce morálky celých Spojených států amerických a (SPOILER) nechá jej za to po zásluze potrestat (KONEC SPOILERU). No není to alespoň malinko podvratné? Cagovi tahle role vcelku sedí, až jsem si řekl: "Tak možná tenhle výkon napomohl k tomu, aby šel dělat Herzogovi toho Špatnýho poldu." Slabé ****. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

V podstatě už ani nevím o co šlo, na pár pěkných scén ale jen tak nezapomenu - úvod, sledování záznamu na videu (tento motiv přímo miluju - např. podobně sledování fotky v Blade Runnerovi), když kamera projíždí jednotlivými pokoji (pohled ze stropu). No a to je vlastně poslední scéna, která stojí za to - pro mě má ten film tedy jen asi hodinu. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Úvodní boxerský zápas parafrázuje odvetu Liston vs Ali, který je znám pro tzv. phantom punch (úder, který ve skutečnosti nezasáhl cíl), jenž je doslova citován Nicolasem Cagem ve filmu. Phantom Punch je také stejnojmenný životopisný film o Sonny Listonovi. (Eldrick)
  • Gary Sinise hrající námořního velitele jménem Kevin Dunne se pokouší pro námořnictvo prosadit nové zbraňové systémy. Herec Kevin Dunn hrající reportéra byl ve Žhavých výstřelech námořní velitel, který se pokoušel do námořnictva vybrat nového bojovníka. (Satan)
  • Ve scéně, kdy Rick (Nicolas Cage) dostane zkrvavenou 100dolarovou bankovku, dá si jí do vnitřní kapsy saka. Poté ji však vytáhne z levé vnější kapsy saka. (Caaslav)

Reklama

Reklama