Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1964. Charismatický duchovní Flynn (Philip Seymour Hoffman) se pokouší alespoň trochu uvolnit přísná pravidla církevní školy svatého Mikuláše v Bronxu, na jejichž dodržování železnou rukou dohlíží sestra Aloysius Beauvierová (Meryl Streep), tamní přísná a tvrdá ředitelka. Komunitou zmítají prudké politické změny, na školu byl přijat první černošský student Donald Miller. Když se ale mladá a nevinná sestra James (Amy Adams) podělí se sestrou Aloysius o své obavy, že otec Flynn věnuje Donaldovi až příliš osobní péči, pustí se ředitelka do odhodlaného boje, jehož výsledkem by mělo být odhalení pravdy a vykázání kněze ze školy. Aniž by kromě své morální jistoty měla jediný důkaz, rozhodne se, že s ním poměří sílu svého přesvědčení v osobním souboji, který může mít katastrofální důsledky pro celou školu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (509)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ve vytříbeném hereckém souboji Meryl Streep a Philipa Seymoura Hoffmana se překvapivě neztrácí ani Amy Adams, která tak dokazuje, že její herecký rozsah zdaleka nekončí u pomatených princezen. Pochybám by sice prospělo zkrácení některých scén, ale jako drama s přesahem jsou daleko kompaktnější, než zbytek letošních "oscarových vábiček", a v závěru se jim opravdu podaří přinést silnou pointu, která Vám z hlavy jen tak nepůjde. 8/10 P.S. Kázání o pomluvách bych tesal. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem si nekazil letošní Velikonoce, kdy ČT-2 tento film vysílala, ale já se na něj - přes ujišťování mnohých známých, že se jedná o vynikající spirituálni dílo - nedíval. Již z letmého přečtení, o čem film bude, jsem tušil, že rozhodně nepůjde o nic pozitivního. Dnes se mi potvrdilo, že se o jedná o další z řady rafinovaných filmů (podle Shanleyovy divadelní hry), zasévajících do podvědomí mas zrůdný obraz katolické církve: bezcitná ředitelka, sestra Aloisie a v kontrastu k ní soucitný, nadaný a schopný „progresivní“ kněz Flynny. I když je ve skutečnosti asi nevinen, je nadřízenými po udání sestry Aloisie odvolán (s jejich vědomím, že může být homosexuál nebo pedofil) a přeřazen na významnější pozici! Nelze si nepovšimnout symbolického aktu, kdy krajně nesympatická ředitelka Aloisie (nutno uznat, že výborně zahraná Meryl Streepovou) zavěšuje na tabuli portrét posledního předkoncilního papeže Pia XII., který „se dívá zpátky“. Příběh má tedy též navodit falešnou představu, že předkoncilní církev byla fanatická, sešněrovaná zákazy a bezcitná, zatímco „pokrokoví“ modernisté jsou laskaví a soucitní a měli to s fanatickými škatulemi a flanďáky těžké. Dokonce tu lze spatřit i víceméně skrytou obhajobu (či přinejmenším relativizaci) sexuálně nemorálního chování ve slovech černošské matky, pokud je toto zdůvodněno „láskou“. --- --- --- Zkrátka, od začátku do konce čiší z filmu chladná nenávist a snaha rozbít poslední zbytky pevného řádu. Závěr pak vyznívá - jak jinak, než postmoderně - otevřeně. Všechny možné závěry filmu jsou vlastně špatné:buď je špatná chorobně podezíravá sestra představená, nebo má pravdu a špatný je kněz a nadřízení hierarchové, kteří pedofila povýšili. A tak si poctivý divák musí položit otázku: co vlastně chtěl tento film říci? Chtěl říci něco jiného, než že vše je relativní a že katolická církev se svým přísným řádem patří na smetiště dějin? ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Bez pochýb jedna z najlepšie vykonštruovaných point a jedny z najlabužníckejších dialógov, akými som mal tú časť byť kŕmený. Herci hrali čítankovo, réžia mala pod palcom každý detail, zostáva už len krútiť hlavami nad nepremenenými nomináciami. Navyše prirovnanie s klebetami a rozfúkaným perím bolo znamenité. 90%. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Pochyby jsou do detailu propracované, dobře napsané a skvěle zahrané, ale bez ústřední herecké dvojky by tenhle film byl velice nudný, staromódně natočený, možná až nezáživný - přiznám se: mě prostě neoslovil. Hlavní postavy pořád mluví, ale vlastně o nich nic moc nevíte - on je to vlastně základ filmu, protože vy sami jako diváci máte mít pochyby, jestli otec Flynn opravdu nemá pletky s černošským chlapečkem. Hoffman vám to usnadňuje, protože (promiň Philipe) vypadá tak trochu jako úchyl. Tím nenaznačuju, že by pravdu měla sestra Aloysie. Film vám pravdu naznačí, ale nechá na vás, jestli se připojíte na stranu úpjaté sestry nebo přátelského kněze. Jen by celé to pochybování mohlo být nabaleno na zajímavější příběh, aby vám opravdu záleželo na tom, kdo v tomhle souboji v odhodlanosti vyhraje. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem opravdu nečekal. Je až k neuvěření, jak strašně moc vystihuje název Doubt to, o co ve snímku jde. Ani chvilku si divák nemůže být jist, na čí straně je pravda, čí pohnutky jsou čistší, kdo má ušlechtilejší motivy atd. Což by nebylo možné bez úžasného scénáře a dialogů, kteréžto bych nejradši korunoval na krále mezi dialogy :-D ... Vážně si napamatuju, kdy naposledy jsem takhle hltal každé slovo, které postavy vypustily z úst. Chválit herecké výkony by bylo nošením dříví do lesa, uznávám, že minimálně letos mají Akademici dost těžkou práci. Závěrem už jenom podotknu, že ačkoli bych tomu před zhlédnutím nevěřil, tak jsem si právě našel "to svoje" drama roku 2008. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (19)

  • Snímek obdržel 5 nominací na Oscara: za nejlepšího herce ve vedlejší roli (Philip Seymour Hoffman), za nejlepší herečku v hlavní roli (Meryl Streep), za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Amy Adams), ještě jednou za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Viola Davis), a následně za scénář (John Patrick Shanley). Ani jednu z nominací se mu ale nepodařilo proměnit. (POMO)
  • John Patrick Shanley, scenárista a režisér, je zároveň aj autorom oceňovanej rovnomennej hry. V roku 2005 za ňu získal i najprestížnejšiu Pulitzerovu cenu. (murakamigirl)

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama