Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 1

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (300)

Payushka 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna fandou Che Guevary, presto me jako postava diky tomuhle snimku zaujal. Del Toro mu vtiskl to sympaticke a pozitivni, co v sobe mel, driv nez... Ale to az druhy dil :) Jako problem tu ale vidim neskutecnou delku (navic vas celou dobu doprovazi myslenka "a po tomhle jeste musim videt druhy dil...") a vubec celkovou zlouhavost. Sice neni sranda promitnout na stribrne platno nekoho, jako byl Che Guevara, ale urcite to slo i mene nudnym a utahanym zpusobem. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší než partyzánská válka, ale pořád bych čekal od tohoto tématu poutavější záležitost. Kolem kubánské revoluce jsem se nedozvěděl nic zásadního a vykreslení samotného Che Guevary je neskutečně matně převyprávěno. Soderbergh se snaží svojí zručností, co to jde, ale scénář mu toho moc neumožňuje. Jen válečné scény z kubánského prostředí dělají z tohoto filmu o něco lepší podívanou, než Che Guevara: partyzánská válka.......5/10 ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Revoluce v našem kině se věru nekoná a není to ani revoluce u Soderbergha (kdo by to taky zrovna u tohohle režiséra čekal)....Vyprávění si drží odstup, divák zůstává od příběhu i postav distancovaný a kamera si schválně nechává uniknout lákavé záběry (nalétávající letadla atd.) - toť Soderberghovo pojetí "skoro-dokumentárního" stylu a studená sprcha pro všechny neuvážlivce, co čekali, že černobílý ksicht z triček se v tomto filmu vybarví v duchaplnější a uvědomnělejší verzi Ramba. Che Guevara s tváří Benica Del Tora kupodivu (anebo se vlastně není čemu divit?) není vylíčen jako nějak kontroverzní postava, ale jako osvícený muž se srdcem na levém místě, který svými moudry postihuje i (stále) aktuální sociálně-politické problémy. ___Jo a abych nezapomněl, je to vážně hodně rozvláčné a únavné. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh nepatří mezi režiséry, kteří točí extra zábavné snímky, ale poslední jeho počiny jsou na nebezpečně zvednutý prostředníček. Lehce přes dvě hodiny (a to jde o první část!) a těžce o ničem. Neříkám, že mě Che nezajímá, ale většina filmu utíká hrozně pomalu a jeho postava je vykreslována extrémně pomalu. Soderbergh se možná v dokumentární ladění a pomalosti vyžívá, ale já opravdu ne. Zajímavé je využití barevního a černobílého filmu. Já osobně bych to asi čekal opačně, ale Soderbergh "ty novější" záznamy promítá černobíle, aby staré představoval barevně. Chápu, že jde pravděpodobně o snahu zdokumentárnět téma(nové záběry z konference a diskuzí ve stylu černobílé televize...), ale příliš to nepomáhá. Del Toro předvádí kvality, ale není to Marlon Brando, aby vše utáhl sám. Tohle asi ocení nějaký milovník Che a všech různých detailů, ale obyčejný divák by oba díly zkrátil do jedné dvouhodinovky a viditelně, by o nic nepřišel. Až zase budu mít chuť poznat velkého "Che", tak si zagoogluju... Zjistím více informací za mnohem méně času. PS: doufám, že všichni ti, co nosí Cheho na tričkách vědí, kdo to byl...:) ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh sa tak veľmi snažil zostať nestranný, že namiesto filmu stvoril fádnu, učebnicovú kapitolu zo života revolucionárskej ikony. Pár najzákladnejších faktov, niečo málo z denného života partizána (aby sme študenta upútali), iba niečo málo z politiky (aby sme ho zase neuspali). Tu ani Benicio del Toro nič nezmôže, veď okrem okopírovaných výrazov nemá čo, presnejšie KOHO hrať. Bál som sa všetkého možného, takýto prístup ale iste nečakal. Nič proti ničomu, nič proti nikomu, o ničom... z druhej časti som si dal úvodných 15 minút a asi na to kašlem úplne. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Film Che Guevara - revoluce byl nominován na pět cen Goya. Získal nakonec dvě: za nejlepší mužskou hlavní roli (Benicio del Toro) a za nejlepší umělecké vedení ("mejor dirección artística") (Antxón Gómez). Neproměnil nominace na za nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší hudbu a za nejlepší produkci (Estrecha)
  • I když Steven Soderbergh neumí španělsky moc dobře, nedělalo mu údajně velké problémy natočit celý film ve španělštině. "Byla to pro mě skvělá zkušenost, teď mám pocit, že bych si klidně troufl na film v japonštině nebo polštině," řekl Soderbergh. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh má americké občanství, tudíž scény z Kuby nemohl točit na Kubě. Lokality mu nahradily Španělsko, Mexiko, Portoriko a Bolívie. (Sfinkter)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama