Reklama

Reklama

Admirál

  • Rusko Admiral (více)
Trailer

Za čest a lásku! Tragický příběh admirála Kolčaka, jeho velké lásky, bojů s Rudou armádou a ruského zlatého pokladu. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Obdivuju všechny, kdo se dokáží vyjádřit k nepřesnostem stran zbraní, vlajek, uniforem, použitých plnicích per, vzoru na ubruse a přezek na střevících. Jsou to věci, které jsou mimo moje rozlišovací schopnosti, protože moje vědomosti ohledně toho, jak se Ruskem probíjeli bílí, rudí, legionáři, kozáci a kdo ví kdo další, jsou jedna velká černá díra. Vím, kdo byl Kolčak a vím jak vypadal. To, že ve filmu vypadá tak, jako vypadal ve skutečnosti je ohromující. Konstantin Chabenskij byl opravdu dobrá volba, co dobrá, výborná. I když by název filmu sváděl k tomu, že se bude jednat o životopis nebo ryze válečný film, není tomu tak. Film zobrazuje poměrně krátký úsek ze života titulní postavy, zato až do vizuálně působivého konce, mnohovrstevnost války i osobnosti admirála Kolčaka samotného. Rozpolcení mezi povinností vůči rodině a okouzlení novou láskou (Anna, ztvárněná Jelizavetou Bojarskou je opravdu nádherná, dokonce i v naprosto nevzhledné uniformě zdravotní sestry). Silná osobnost Kolčakovy manželky. Paličatý, statečný Vladimír Oskarovič Kappel, kterého jsem obrečela. A vzpomínka na natáčení Vojny a míru, respektive pocta tomuto jinému "válečnému" ruskému filmu, v níž si Fjodor Sergejevič Bondarčuk zahrál svého otce. Nepotřebuji monumenátlní nekonečné bojové scény, abych chápala, že je to film v době války a že válka je skutečnost, která ovlivňuje i chování postav, stejně jako nepotřebuji nekonečné postelové scény plné detailů, abych chápala, že se milostný vztah protagonistů neodehrál v ryze platonické rovině. Když už bych chtěla tomuhle filmu něco vyčítat, tak to, že ve verzi s titulky Češi říkají něco jiného, než co je psáno v titulcích. Češtinu do češtiny opravdu není potřeba překládat, stačilo by to přepsat. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Průměr jako řemen a přitom ze začátku to vypadalo mnohem nadějněji. Admirál by potřeboval buď kratší stopáž nebo zajímavější postavy a bohatší děj - takhle totiž nudí a obzvlášť druhá hodina filmu je prázdná až hanba. Pochválit musím některé opravdu dobře natočené scény (úvodní plavba mezi minami, ostřelování zákopů na pevnině - zkrátka všechno, co se odehrává na palubách lodí), hudbu a to, že hlavní hrdinové byli alespoň sympatičtí, když už mezi nimi tedy nefungovala žádná ta "chemie".__P.S. Už nelituji, že mi tenhle "ruský Pearl Harbor" ve Filmovém klubu utekl.__P.P.S. Ve filmu jsou i Češi - mluví se o nich jako o chamradi, jen tak mimochodem. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Na první pohled Admirál vypadá jako obzvláště zdařilá imitace Hollywoodu - sází řemeslně dobře odvedené a výpravné "velkofilmové" obrazy, hraje k tomu tklivá orchestrální hudba a v centru pozornosti je rádoby ušlechtilá romance. Bohužel se ale ukazuje, že úmorná snaha točit "po hollywoodsku" z filmu nakonec dělá jen standardizovaný sériový výrobek bez jakékoli stopy poetiky národní kinematografie, z níž vzešel. A hollywoodským velkofilmům pro svou rozpadlou dramaturgii a významovou i emoční vyprázdněnost stejně nesahá ani po kotníky. O neuvěřitelně naivní idealizaci bělogvardějců a vůbec celého předrevolučního Ruska (které ve filmu vypadá jako skvěle prosperující země, kde nejspíš žijí jen samí vznešení šlechticové) je už řeč v okolních komentářích; já bych jen dodal, že mne zaujala až úsměvná úpornost, s níž film zdůrazňuje exaltovanou zbožnost protikomunistických sil. Docela by mne zajímalo, čím vlastně byla motivována. Snahou zalíbit se religiózním Američanům? Či snad přesvědčením, že náboženství stojí v opozici ke komunismu? Smutné je, že Admirál zůstává dost možná jediným ruským blockbusterem, který se snaží říct (byť velice hloupě), že sovětská éra byla velkým historickým omylem, který se raději neměl stát. Jiné ambiciózní ruské filmy totiž po Sovětském svazu naopak teskní. A současnému putinovskému režimu se dokonce povedlo to nostalgické vzpomínání na někdejší sovětskou velikost spojit právě se zdůrazňováním oněch náboženských hodnot, které v Admirálovi rudá lůza pošlapává. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem vzdali Rusové poctu velké osobnosti vlastních dějin, ovšem udělali to na americký způsob. Ale film je to podařený. Měla bych ale i jednu výtku, nějak jsem ve filmu nepostřehla, že slavný admirál byl i velmi krutý. Nechal popravit 110 000 lidí a vesnice, které byly spolčené s Bolševiky na tom nebyly o nic lépe. Byly rovnou vyplěneny a zlikvidovány. Rusové jsou vůbec experti na to sežrat se mezi sebou, jejich prostě mnoho. Myslím si, že ani někteří lidé nevěděli, za co vlastně bojují a jenom se nechavali strhnout davem. Patříš ke staré garnitůře, tak tě odpráskneme. Monarchisti byli zobrazení jako nefalšovaně dokonalí lidé a lůza je šla polikvidovat. Akorát, že nic nění tak černobílé. Nižší třída se právě naučila krutosti od vrchnosti. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh admirála Kolčaka jsem trochu znala a ve filmu mě zajímalo hlavně ztvárnění československých jednotek na Sibiři. Protože jsem o nich, o jejich úloze a chování nečetla nic dobrého. Film Admirál je zabírá jen okrajově, škoda. Doporučuji ho však všem zájemcům o válečné filmy a o historii, zvláště ruskou a sovětskou. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (8)

  • Film se točil rok a půl na mnoha místech Ruska. (Mertax)
  • Ruský bielogvardejský admirál Alexander Vasilievič Kolčak bol jedným z najvýznamnejších organizátorov odboja proti boľševickej revolúcii v Rusku. Narodil sa 16. 11. 1874 a bol popravený (zastrelený) 7. 2. 1920. (MikaelSVK)
  • Ve scéně z roku 1918, kdy admirál Kolčak promlouvá ke svým jednotkám, je v pozadí možné zahlédnout několik vlajek včetně jedné americké, na které je devět řad hvězd. V období 1912 - 1959 však americká vlajka měla pouze 6 řad hvězd. [zdroj: WIKIPEDIE] (Adrai)

Reklama

Reklama