Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnou událostí v roce 1976, kdy kalifornská vína definitivně ukončila nadvládu Francie. Úkolem Stevena Spurriera (Alan Rickman) bylo sesbírat pár vzorků zámořských vín, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost. Nikdo nepředpokládal, že by tato vína mohla být konkurenceschopná, mezi profesionálními degustátory to bylo považováno jen za dobrý vtip. Steven ovšem záhy zjistil, že i přes rozdílné postupy jsou zdejší vína více než konkurenceschopná. Vše vrcholí velkou soutěží, kde se obě naprosto odlišné vinařské kultury střetávají. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že se dočkám tak skvělého filmu. Tady se to jevilo podle zdejších názorů spíše do průměru. Ve skutečnosti je ale Víno roku neuvěřitelně pozitivní a příjemně lehká komedie, která vypráví jeden zajímavý a pro mnohé fanoušky vína dost významný příběh ze světa vína a jedné nepatrné porážky francouzské nadvlády. Chris Pine byl skvělej a Alan Rickman si toho buržousta fakt užíval. Na to, že nejsem na víno, jsem po shlédnutí měl chuť si nějaké takové speciální opatřit, nechat ho deset let válet ve sklepě a pak si ho s veškerou slávou otevřít při nějaké jedinečné příležitosti. K tomu mi tenhle film trošku připomínal Dobrý ročník. Akorát tu francouzské vinice vystřídaly ty kalifornské. Jinak to ale atmosférou a pohodou bylo hodně podobné. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Hodně se tu porovnává Bottle shock třeba s Bokovkou a já moc nechápu, proč. Každý film je jiný, teda kromě toho, že . pojednává o víně. Jsem pivař(ka), takže o vínu moc nevím, má představa je ta, že dobrým vínem se člověk musí propít, resp. kolikrát mi to víno chutná (třeba že je sladké), ale ten bolehlav ráno! A pak se dostanu k vínu, které mne tedy ze začátku vůbec neomráčí, ale s každým douškem si mne získává víc a víc - a úplně stejně jsem to měla s Vínem roku. Nejdřív nuda, ale jak sluníčko na ty americké vinice čím dál víc pálilo, tím víc se mi to dostávalo pod kůži. A vtípek (tedy pro mě vtípek) o tom, jak by to mohlo být/je i s jinými víny, třeba jihoamerickými, australskými, nebo novozélandskými, ten mi přišel povedený. Takže ne, vůbec to nebylo špatné. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Pro pivaře asi nic moc, ale pro milovníka dobře vyzrálých Bobulí, přetavených ve zlatavé Chardonnay o Dobrém ročníku, silná pocitovka, která unáší po kalifornských vinicích s lehkostí pírka vznášejícího se ve větru. Atmosféra dokonalá, uvolnění maximální. Po tomhle filmu budete mít žízeň a moc bych se divil, kdyby nějaká ta lahvinka po projekci nepadla. 7+/10 a dobrý pocit z toho, že by mohl i český divák prokouknout a začít zkoušet jiná vína než ta z prosluněné Provence či Moravy. Tak vytáhněte korek, zahýbejte skleničkou a dejte si doušek. Udělá vám dobře. ;) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Porovnávanie s filmom 'Sideways' vôbec nie je na mieste. Pokiaľ obidva film nesú víno, ako subjekt, od ktorého sa odráža hlavný nosný pilier príbehu, tak samotné príbehy sú diametrálne odlišné. Tento film je o niečo menej seriózny, je len takým letným vánkom, ktorý zafúka, osvieži a rýchlo odíde preč a po chvíľke naň zabudnete. Ale pokiaľ fúka, spôsobuje aspoň chvíľkové potešenie a radosť. Filmu sa dá vytknúť pár vecí. Jednou z nich je určite až príliš vlažný rozjazd, ktorý sa tak nepatrne rozbiehal, že som si ani nevšimol, že ma vlastne príbeh začal baviť. Ďalšou vecou je pomerne zbytočne rozvitý dej postavy Gustava Brambilu, ktorá nepreniesla žiadne zábavné, ani dramatické momenty. Film je inak veľmi zručne a zrozumiteľne zrežírovaný, pôsobí prirodzene a nemusel som vypiť ani debnu vína, aby som si ho užil. 80%. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Zvětralé ponaučení o tom, že i farmáři za oceánem umí pěstovat a vyrábět skvělé víno...Film složený z podobných ingrediencí jako Bokovka nebo Dobrý ročník, ale který nedosahuje jejich kvalit ani humorem ani romantikou nebo čímkoliv dalším...Vínem a vinicemi se tu sice nešetří, je tu navíc snobský degustátor Alan Rickman, ale je to nevýrazné a bez chuti... Bez těch žánrových obrázků by to bylo ještě o kus prázdnější...50% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Scény z pařížské ulice byly natočeny v Sonomě v Kalifornii. Použitá auta byla propůjčena členy Arcane Auto Society Car Club. Majitelé pak byli členy komparsu ve scénách, kde se jejich auta objevovala. (Caszidy)

Reklama

Reklama