Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný Vogel (O. Sharif). V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem (M. Caine), místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž rozhodne strávit zde poklidnou zimu a nabrat síly před dalším tažením. Ve vesnici tak panuje křehké příměří - jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože obě strany se paradoxně potřebují. Skrytě však dochází k vyhrocování vztahů, které vede po odchodu vojáků k boji o moc a nejen symbolické vyřizování účtů - ať už v rovině mezilidských či církevních vztahů. (Robbi)

(více)

Recenze (169)

italka63 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že tenhle film jsem velkou spoustu let neviděla a teď jsem na něj narazila u jednoho uživatele v oblíbených, rozklikla - a v okamžiku se mi vrátil a já nechápala, jak jsem na něj mohla zapomenout.Clavell -záruka kvality.A já bych nechtěla být v téhle době ani chvilku,ta krutá třicetiletá válka, která se na chvíli zastaví v jednom alpském údolí, ta která zlikvidovala a zabila všechno,ta teď musí na nutnou chvíli vyhlásit něco jako příměří, k velkému potěšení už tak zdecimovaného obyvatelstva.Ženy by mohly vyprávět. A tak Omar Shariff a Michael Caine proti sobě na pozadí Alp ,v jedné vesnici, kde se ještě nějaké zásoby dají najít,můžete i někoho zabít a hrát si na dobyvatele. Ta nesmyslnost války a fanatismus některých kněží, kteří jsou ve jménu víry schopni čehokoliv....skvělý film s nádhernou hudbou a jasným postojem autora k církvi a válce. Co chtít víc? ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Michael Caine krásně shrnul dvě věci. Zaprvé, že válka je naprostý nesmysl a vraždí se jenom proto, že se vraždí, protože jiný smysl to nemá. A zadruhé, že Bůh je jenom zkurvená vymyšlená karikatura, která kdyby existovala, musela by zákonitě okamžitě zabít úplně všechny, protože to jsou šílení zmrdi. 70% ()

Reklama

Kangax 

všechny recenze uživatele

Ako som mohol tak dlho ignorovať takýto skvost! Mimoriadny film, s veľkým nádychom jemného mysticizmu, filozofickým podtónom a s úžasnou atmosférou. Filmov so zaujímavého obdobia tridsaťročnej vojny v 17.storočí nie je veľa (zrejme preto, že sa netýkala Anglicka a američania dnes o nej ani nevedia), o to viacej poteší takéto prekvapenie! ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

James Clavell je dobrý spisovatel, to znamená, že to nejlepší na tomto filmu je příběh. Slabiny film má samozřejmě taky, ale v celkovém vyznění mě oslovil moc, takže trochu přimhouřím oko. Postava Vogela byla asi nejslabším článkem. Neměla hloubku, kterou se povedlo svému kapitánovi dodat Michaelovi Cainovi, který taky neměl minulost, neměl budoucnost, ale v dané chvíli mu člověk jeho život poznamenaný válkou věřil. Omarovi ne. Ušlechtilá, zvláštní krása Florindy Bolkanové se do německé vesnice příliš nehodila. Ale znovu opakuji, atmosféra a příběh si těch pět hvězdiček zaslouží. "...... i jiné vesnice měly svou kapličku....". ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Neskutečný film, který jsem bohužel viděla jen jednou kdysi dávno, ale zato s otevřenou pusou a dodnes si ho pamatuju. Určitě bych ho chtěla nejen vidět znovu, ale hlavně si ho pořídit na furt. A tak čekám a čekám....Jupíííí!Už jsem se dočkala, bude příští týden, to si pošušňám! ----Tak jsem si pošušňala, jsem ráda, že mě film nezklamal, naopak mě nadchl ještě víc, protože teď jsem byla schopná vidět i další věci než jenom "jak to proboha dopadne?" ()

Galerie (9)

Zajímavosti (8)

  • Scénář byl napsán podle stejnojmeného historického románu od J. B. Picka. (Marek#33)
  • Úlohu Gnarleda Peasanta mal pôvodne stelesniť Martin Miller, ale tesne pred prvou klapkou ho postihol masívny infarkt a zomrel. Na jeho miesto nastúpil Edward Underdown. (classic)
  • V čase 1:48:00 je scéna upálení čarodějnice. Na hranici je dřevěná cedule s anglickým nápisem „Witch“. Příběh se ale odehrává v německy mluvících zemích, správně by tedy mělo být die „Hexe“. (heavy66)

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama