Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V neklidných časech po smrti cara Borise Godunova se odehrává tento velkolepý historický příběh. Rusové jsou ve válce s Polskem a v Moskvě právě probíhá povstání proti polskému vojsku. Působivé zpodobnění historických událostí Vás ohromí dokonalou vizuální podobou a strhne svými napětím nabitými scénami. (oficiální text distributora)

Recenze (124)

wosho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoblíbenějších filmů z tohoto období mezi lidmi, kteří se aktivně věnují historii a rekonstuují bitvy hlavně z dob 30ti leté války i jiných válek z tehdejší doby. Jinak pro normálního diváka to bude asi nic moc historický velkofilm. Však koho normálního by zajímalo jestli filmové bitvy jsou dělané podle skutečné taktiky z té doby? Jestli sedi kostýmy a výprava? Jestli doopravdy sedí šermířské techniky a školy ve filmu použite? Pokud na tomto někomu doopravdy záleží, budě touto kronikou hodně nadšený a odpustí ji spoustu jejich filmových nedostatků. A pokud ne, tak bude tato kronika spíše nudnou výpravou do 400let dávné historie. Bohužel já nejsem až tak velký fanatiky do aktivní historie, spíše do filmu. A tak jsem silně rozpolcen. Film má příliš rozvleklý úvod a zbytečně složitě popisuje tehdy složitou dobu v Rusku. Navíc koketuje i s nadpřirozenem-což je pro mě největší problém (mix syrového dramatu a nadpřirozené mistiky potřebuje hodně dobrého filmaře, co by to dokázal ukočírovat a tady on rozhodně chybí). Ale co se týká akční stránky věci, je 1612 opravdu podařeným filmem. Hlavně ono dobívání pevnůstky přesilou Poláku je brilantně a napínavě natočené a i dostatečně brutálně realistické-zvláště padající hlavičky polské jízdy. Celkově sečteno je Kronika spíše průměrným historickým velkofilmem, ale trošku mu rád přidám-aby mě mý kolegové v bitvě neoddělali:-). ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Nezáživné, zbytočne zveličené, herecky mdlé. Prvú polhodinu sledujeme ruské dejiny 17teho storočia vo forme extrémneho nadnesenia a nevyváženosti resp. neprehľadnosti flashbackov, ktoré ničia už tak skomolený koncept. Nič, čo by pôsobivosť a záujem o veci minulé tvorcovia upiekli, niet. Následne prechádzame druhým levelom násilia, krvi a otravných rečí. V tomto mi Rusi pripomínajú lacnú televíznu produkciu s o čosi vyšším balíkom peňazí, ale ani základné akčné motívy a prvky ako kvalita strihu a prehľadnosť scén sú len zbožným prianím v tejto enkláve pátosu a nezvládnuteľnosti základných princípov potrebných pre tvorbu historického filmu. Najviac teda trpí divák a námet, resp. jeho potenciálny náčrt v pohyblivých obrazov, kde každá chyba je viditeľná, pretože ju nejde prekryť všeobecnou kvalitou. Hotová strata času. ()

Reklama

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Ruský historický veľkofilm o Poľsko - Ruskej vojne. Na východoeurópsku produkciu veľmi slušné. Film sa začína pomaly ale neskôr sa to rozbehne. Krásne scenérie, dobové kostými a zbrane dávajú tušiť že režisér to myslel s týmto film vážne. Perfektné bojové scény z ktorých vyčnievali prepadnutie na moste a záverečné ostreľovanie pevnosti, zábery na lietajúce končatiny oddelené hlavy a všade naokolo veľa krvi. Nečakal som až takú historickú lahôdku a preto som potešený, film pre každého historického nadšenca. 85% ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Je to skôr fantasy ako historický film.Určite to nie je historický epos,ako sa niekde udáva.Prvá polovica ja slabšia,ale potom je to už lepšie.Ale niektoré akčné scény tu sú naozaj dobré.Napätie tu ale je hodne slabé.A čo sa týka toho jednorožca,tak toho si mohli naozaj odpustiť.Bol tam skôr na smiech.Najlepšie momenty z filmu sú boje okolo pevnosti,tie sú fakt dobré.Ak niekomu nevadia historické nepresnosti,tak sa to dá pozrieť. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Ano, v tomhle "historickém" filmu učí hrdinu šermovat duch, po lekci na vykotlaném kmeni umí dotyčný výborně střílet z děla, s nulovými zkušenostmi velí vojsku a div že to nedotáhne na cara, no haluz. Mimo to tu mají berušky, modré digitální hady a už zase někdo na nějakého chudáka koníka nalepil dlouhou hřívu a roh. Ale celé je to dobře natočené, atmosféra vtáhne do děje a Źebrowski neuvěřitelně válí. Tož tady máš filme čtyři hvězdičky. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (2)

  • Historické obdobie Ruska, ktoré je zobrazené vo filme sa označuje aj ako "Obdobie smuty" (čiže bezvládia) a trvalo v rozmedzí rokov 1598 -1613. (MikaelSVK)
  • Nevoľníci sa v Rusku skutočne používali k ťahaniu lodí proti prúdu. Toto "povolanie" sa nazývalo "burlak" (milhouse86)

Reklama

Reklama