Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V neklidných časech po smrti cara Borise Godunova se odehrává tento velkolepý historický příběh. Rusové jsou ve válce s Polskem a v Moskvě právě probíhá povstání proti polskému vojsku. Působivé zpodobnění historických událostí Vás ohromí dokonalou vizuální podobou a strhne svými napětím nabitými scénami. (oficiální text distributora)

Recenze (124)

dee-key 

všechny recenze uživatele

Tři plus. Skoro čtyři. Nevím o tomto období nic moc a co se dělo v Rusku mi také zůstalo utajeno, proto si nejsem jistý, jestli můžeme tomu filmu důvěřovat (že bych rusáci chtěli na trůn dosadit španěla? no nevim) Ale jestli se někdo snažil o velkolepý film, nebyl daleko od cíle. Dobývání města je úžasná demostrace dělostřelectva a některé souboje též nejsou k zahození. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Uaaa, tak tady to Polaci v cele se zaklinacem dostali ve velkym stylu:o))))) Kazdopadne dejove velmi prumernej, vypravnej a neprijemne dlouhej a rozvlacnej historickej bijak s klasickou ruskou poetikou michajici realitu s mytologii. Historickou hodnovernost se hodnotit neodvazim, bo na to nemam nacteno, ale romantickej zavoj z tohohle filmu vlaje na vsechny strany. Nebylo zle, ale rozhodne neni nejmensi duvod videt tenhle film podruhy. A ta propaganda je fakt zbytecne okata. Carsky podrucenstvi proste nerad. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Aspirace, které film od první chvíle naznačuje z výtvarného hlediska, jsou neustále rozmělňovány tu stylovými zcizeními, tu odbytými vedlejšími rolemi provedenými v detailu nebo okatými kulisami. Scénáristicky obratně vypracované prolínání osudů mnoha jednotlivců v bouřlivé době je "upgradováno" úmorně ostinátním omíláním už tak triviální symboliky na sto způsobů, uměřeně pojatá neutrální hudba film příliš nepozdvihuje, ale chvalbohu mu hlavně neubírá, střih si s natočenými záběry pohrává překvapivě kreativně. Nade vším ovšem vysoko trůní aktualizující národní duch, snažící se mobilizovat čisté domácí zdroje proti vnějšímu (světskému i církevnímu) a vnitřnímu nepříteli v dobách národního úpadku. Wolodyjowski, Vojna a mír, Piráti z Karibiku, Černý Tulipán + Velká vlastenecká. Snad to dnešní Rus opravdu potřebovala. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Myslím, že si film zaslouží vysoké hodnocení, už pro svůj námět, už proto, že jsme se nikdy v dějepise neučili o tom, co obsahuje tento film (neustálé nájezdy Poláků na matičku Rus) a decimování jejich země a obyvatel. Já jsem koukala jako blázen na brutalitu a bezohlednost s jakou se Poláci chovali ve svých výbojích (v touze po majetku a moci). Nebudu dále nic popisovat. Kdo máte silný žaludek na krutosti, tak se podívejte ! Scény jsou tak výborně naaranžované a zahrané, že jsem si položila otázku : jak to, proboha, udělali ? Závěr filmu je strhující a má překvapivé zakončení v historickém vysvětlení kdo začal 3.listopadu 1613 vlastně v Rusku vládnout. Věděli jste to ? P.S. Známku "odpad" může dát tomu filmu jenom naprostý dějepisný ignorant. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Plešatý Michal Zebrowski jako záporák??? Tak to ne...mohl z toho být opět velmi dobrý historický film, ale není to ani jedno ani druhé. Scény s jednorožcem, co měl "vlasy" sahající po kopyta byly upřímně příšerné. Příběh nebyl špatný, ale trpěl stejným druhem nevýrazné chuti, jako když si namažete příliš málo Nutelly na příliš velký krajíc chleba. Militantně založení šílenci by si mohli občas zvýšit hladinu svého filmového endorfinu několika chuťovkami i vcelku věrně vypadajícími zbraněmi. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (2)

  • Nevoľníci sa v Rusku skutočne používali k ťahaniu lodí proti prúdu. Toto "povolanie" sa nazývalo "burlak" (milhouse86)
  • Historické obdobie Ruska, ktoré je zobrazené vo filme sa označuje aj ako "Obdobie smuty" (čiže bezvládia) a trvalo v rozmedzí rokov 1598 -1613. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama