Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Téměř rok trvala blokáda Berlína, během níž byly západní sektory města zásobovány ze vzduchu takzvaným leteckým mostem. Film sleduje osudy 19. dopravní letky z Honolulu, která strávila v Berlíně celý rok, kdy blokáda trvala. Tvůrcům šlo přitom o co největší autenticitu, a tak byly všechny záběry pořízeny v autentických exteriérech. S výjimkou Montgomeryho Clifta a Paula Douglase jsou všechny vojenské postavy ve filmu představovány skutečnými příslušníky amerických ozbrojených sil, sloužících v Německu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem byl mile překvapen. Film ani tak moc nevysvětluje příčinu blokády Berlína z ruské okupační zóny. Jedná se spíše o dva románky členů osádek dopravních vojenských letounů C54 Skymaster (rosinenbombers), které byly k zásobování Berlína povolány. Na pozadí těchto dvou vztahů nám dají tvůrci nahlédnout pod pokličku tohoto válkou zničeného Hitlerova hlavního města - rozděleného do 4 okupačních zón. Uvidíme šmelináře, černý trh, checkpointy, i staré lidi ploužící se ulicemi a tlačící před sebou přeložené kočárky s veškerým svým majetkem. To vše v kulisách ohořelých domů a hromad sutin po stovkách náletů a závěrečné ruské dělostřelecké masáže v posledních dnech Říše.... Filmu nechybí ani jistá reflexe a velmi chválím tvůrce za postavy Němců a jejich skvělé charakteristiky. Někomu to všechno vysvětlování možná přišlo až moc polopatické - např. když se německá přítelkyně ptá toho svého navigátora - co je to demokracie? Musíme si uvědomit, že nacismus celé dekády prorůstal společností v Německu jako rakovina a zejména mladá generace, poté co se řeklo, že nacismus je zlo a Hitler byl masový vrah - nevěděla co dál. Rusové mleli o dělnické třídě a Britové, Frantíci a Amíci o demokracii. A je také nutno vzít v potaz, že film se točil v roce 1950 tedy dva roky po blokádě a většina diváků skutečně nevěděla jak to v tom Berlíně chodí....Za závěr dávám hvězdu navíc! Za mne je to za 4 bedny kávy! * * * * ()

PELC 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení! Film na který se ve filmové historii zapomnělo. Popisuje osudy dopravní letky za blokády v Berlíně. Velmi věrně je ukázaná celková složitá situace v poválečném a zničeném Berlíně .Naprosto bez sentimentu je ukázán vztah amerického vojáka a německé ženy. Největší hodnotou filmu je, že vše je naprosto autentické včetně samotného příběhu. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedený film.Jedna ukázka ruského myšlení- ruského špiona v Berlíně."Rusové nevěří tomu co vidí, věří jen jiným Rusům". Dobrá zkratka ruské mentality :-)".... a kolik je tu německých špionů co donáší pro Rusy? asi 15.000 no páni..... a amerických ? Tolik ne, jen asi 10.000....hm v tom musí být dost zmatek...25.000 donašečů v Berlíně to ju, a když si připočtete těch 500 co udává pro obě stany..... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Málo umělecký snímek, ale s vysokou dokumentární hodnotou, o leteckém mostě spojenců do Berlína sužovaného blokádou Sovětů. Film dosti schématicky poučuje o historii Německa a o fašismu, o americké demokracii, o tristním stavu vybombardovaného okupovaného Berlína. Především je věnován o samotné blokádě a letecké přepravě zásob. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=MnlLRCq7KRM ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Famózní věc. Filmový styl té doby byl patetický a často spíše výchovný, ale musíme si uvědomit, v jaké době to vznikalo a že od popisovaných událostí snímek dělí jen pár měsíců. A v tom je hlavní bohatství tohoto díla. Je to svědectví doby se vším všudy. Navíc, úžasné letecké scény (přistávání s Douglasem DC-4 na legendárním letišti Tempelhof), a celková atmosféra snímku, jsou prostě jedinečné. S lokacemi neměli filmaři nejmenší problém a proto vznikl poctivý a autentický film, který si nemusí na nic hrát. Dnešní pokusy rekonstruovat realitu zničeného a rozděleného Berlína jsou podle mého názoru dost marné. Veškeré počítačové triky moderních děl ztrácejí hodnotu ve srovnání se syrovou realitou natočenou ve skutečných ulicích. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama