Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

Axident 

všechny recenze uživatele

Půvabný příběh, velmi patřičně uchopený DeVitem skrzeva čiročirý dětský pohled na svět, jehož nepochopení zřejmě vede k tak absurdně nízkému hodnocení, které zde Matilda má... Ano, až dětinské triky a poetika, ale právě to všechno do sebe zapadá, snad jen použití liliputky v několika úvodních záběrech, než nastoupila na scénu roztomile obyčejná Mara Wilson, mě rušilo a kazilo dojem... Po zbytek filmu jsem byl spokojeným dítětem... (Trefné komentáře: Oskar; Naprosté nepochopení: Melies) ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Mara Wilson byla nepochybně jednou z nejtalentovanějších dětských hereček 90.let vůbec, tady to jenom potvrzuje, svůj herecký talent prodala podobně jako v Mrs.Doubtfire, byť se samozřejmě kvalita filmů nedá srovnávat...I tak příjemná taškařice..................moje hodnocení = 6 z 10. ()

Reklama

Charlinka 

všechny recenze uživatele

Předtím než ohodnotím tento film, musím vzít v úvahu, že je natočen podle knihy Roalda Dahla. Nevím jak je to v knize, nicméně jako u většiny takovýchto filmů mě bavila první polovina. Stejně jako u filmu Sám doma mě film bavil do doby než dítě ( v tomto filmu tedy Matilda) začne provádět všelijaké kruté kousky zlému protivníkovi. V tomto směru ten film byl hodně americký a pokud to tak je i v knize tak jsem se v Roaldu Dahlovi zklamala. Nicméně první polovina i myšlenka filmu o dívce, která je chytrá a ráda čte i když jí to rodiče nedovolí se mi líbila a proto celkově dávám dvě hvězdičky. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Hoplá, hupity, hop...všichni žáci, nechť se dostaví do auly! A to okamžitě!" Já se dostavím na psychiatrii. Jako malej skunk (jak by řekla Mgr. Trunchbullová), jsem měl Matildu poměrně rád. Holka, která je šikanovaná a svět zná jenom z knih, je prostě vděčným tématem pro děti, kteří žijí ve vlastním světě. Ovšem nějeké tu gumy už jsem projel a teď se nacházím v té části, života, kdy vám všechny ty věci přišli trapný a strašně zveličovaný. I Matilda. Najednou je z toho kýč velký jako Moravská vinice, hlavní představitelka vám připadá jako zfetovaná čtyřicítka a celkové vyznění filmu je úplně divný (závěr v podobě happy-endu je největší blbost v kariéře DeVita). Možná se někdy zasměju, jak jsem byl naivní (proto i ty dvě hvězdy), ale protože už jsem přeci jen někde jinde, nebudu nějak vzpomínat a rekapitulovat, takže to nechám, jak to leží běží. A děkuju bohu, že mám za češtináře člověka, který nehází děti z oken a ví, co je smysl pro humor. Narozdíl od Trunchbullové! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Být o dvacet let mladší jistě bych dvě hvězdičky přidala, ale jako stará řepa tuhle rozvernou pseudopohádku neocením. Na takový druh gagů a legrace už (bohužel?) nemám potřebné buňky. Já dávám 2*, náctileté holky ať si jednu přihodí, děti do deseti let věku můžou přidat 2* (kluci) a holčičky můžou jít na plný počet. 45% ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Vůz, který Harry (Danny DeVitto) prodal slečně Trunchbullové (Pam Ferris), je 1970 Buick Electra 225 sedan. (mi-ib)
  • V roce 2010 měl premieru v divadle stejnojmený muzikál. (janejudyjune)
  • Mariska Hargitay odmítla roli slečny Krásné. (mi-ib)

Reklama

Reklama