Reklama

Reklama

Bláznovství

Trailer 1

Svět je plný bláznů a někteří z nich jsou terapeuti. Bláznovství režiséra Jonathana Levinea se vrací do poloviny devadesátých let, přesněji do léta roku 1994, a líčí příběh dvou naprosto rozdílných postav. Čerstvý absolvent střední školy Luke Shapiro (Josh Peck) se živí prodejem marihuany, kterou ze svého zmrzlinářského vozíku dodává mj. i vyhaslému psychiatrovi doktoru Squiresovi (Ben Kingsley). Oba muži uzavřou výměnný obchod a Luke se snaží poslouchat terapeutovy rady a opatřit si známost. Zamiluje se ovšem do nesprávné dívky, nevlastní doktorovy dcery Stephanie (Olivia Thirlbyová), čímž si koleduje o problémy, před nimiž ho Squires varuje. Snímek líčí s nadhledem životní trampoty obou mužů, jejichž vlastní vztahy nefungují. Luke si nerozumí s rodiči, ani se Stephanie, a Squiresovo manželství je už dávno jen formalita, o to víc však potřebují jeden druhého.
Oba hlavní protagonisté, ale i představitelé vedlejších rolí (mj. Jane Adamsová jako umělkyně Eleanor a rapper Method Man v úloze dealera Percyho) podávají spontánní až nespoutané výkony. Scenárista a režisér Jonathan Levine má cit pro přirozeně znějící dialogy a působivě využívá atmosféru letního New Yorku a jeho okolí. Nenápadný snímek získal mj. Cenu diváků na festivalu Sundance 2008 a také nominaci na Independent Spirit Award v kategorii prvních scénářů. V malé, ale výrazné úloze narkomanky Union se objevuje Mary-Kate Olsenová, která byla v devadesátých letech společně se svojí sestrou-dvojčetem Ashley populární dětskou představitelkou nenáročných rodinných komedií. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (146)

folťas 

všechny recenze uživatele

asi tak celé dvě scény měly jistý náběh k neotřelé atmosféře.. zbytek byl nudnej až na půdu.. nemluvě o příběhu, na který mi přišli protagonisté, ale i chraktery, trochu moc staří resp. nedozrálí.. ben kingsley byl pro mne ve finále tažnou silou filmu, pánem v letech, co by si přál trochu jinej život.. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Tohle mi opravdu zvedlo náladu. Zajímavě pojatý snímek o jednom podivínském drogovém dealerovi a jeho ještě divnějším psychiatrovi. Ben Kingsley umí skvěle zahrát nejen vážné, ale i komediální role, byť samozřejmě s vážnými momenty, v nichž - jak jinak - exceluje. Bavila mě ale i kamera a celkově výběr scén, opravdu to působilo celé velice příjemně a svěže. A obří bonus za starý rap a celý soundtrack! A to rap zrovna nemám nejradši :) 80% ()

Reklama

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Stačili dva filmy a už žeru Bena Kingsleyho. Prostě v sobě neco má a není to jen skvělý hlas a herecký um. Celkově velké překvapení, protože když sem si film na rychlo projížděl, tak to vypadalo celekm nudně. Všechny tři hlavní postavy hráli skvěle, takže z ne úplně nejsilnějšího příběhu vytvořili skvělou podívanou, kde nechybělo vzrušení ani strach. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Z Wackness se vyklubal prímovej film. Chvilku trvalo, než jsem si zvykla na jeho tempo a jakési gothic zabarvení, taky jsem si říkala, že tohle už tu v jednotlivostech i různých kombinacích mockrát bylo, ale nevím, jestli jsem už tak deformovaná, že se na určitý model můžu dívat pořád dokola, aniž by mě omrzel, nebo si místo na slunci v mé duši vydobyl jemnými nenásilnými odchylkami v drobných detailech, ale prostě se mi to moc líbilo. Ben Kingsley mi připomněl svou krásnou postavu z Elegy, jakoby to byla jeho možná alternativa. Stárnoucí chlap, co má všeho včetně sebe po krk ale pořád žízeň po životě. Jeho výkon mi narozdíl od malinové komise nepřišel špatný, naopak. V té sebeironii záchvěvy touhy po už nestihnutelném ... já mu to věřila. A věřila jsem to i těm ostatním. I hip-hopu. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Benu Kinsleymu uvěřím naprosto jakoukoliv roli. Ten herec je naprostý chameleon, přičemž má čuch na zajímavé scénáře. Bláznovství není velký snímek, ani nemá ambice nějak ohromit, v čemž je právě jeho nejohromnější síla... Dospělí se tu občas chovají jako děti a děti se občas musí chovat dospěle... To prohazování rolí a zodpovědnosti mi připomíná prohazování rolí v době středověkých karnevalů, kdy si každý mohl vyzkoušet opačnou životní roli... možná i proto, aby lépe pochopil sebe sama... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v meste New York. (MikaelSVK)
  • Zlatá malina: Nominace - Nejhorší herec ve vedlejší roli (B. Kingsley). (Petr23)
  • Klobouk, který Ben Kingsley nosí, je jeho vlastní. Koupil si ho v New Yorku a považoval ho za vhodnou rekvizitu. (Elisebah)

Reklama

Reklama