Reklama

Reklama

Northangerské opatství

(TV film)
  • Velká Británie Northanger Abbey (více)

Obsahy(1)

Adaptace románu Jane Austenové vypráví příběh dívky Catherine Morlandové (Felicity Jones) s bujnou fantazií a zálibou v romantických a hororových knihách, která žije se svou početnou rodinou na poklidném a trochu nudném anglickém venkově. Zlom v jejím životě nastane, když ji rodinní přátelé vyzvou, aby je jako jejich společnice doprovázela do města Bath. Zde je Catherine uvedena poprvé do společnosti a setkává se se sympatickým Henrym Tilneym (JJ Feild) a jeho sestrou Eleanor, jejichž otec ji pozve na rodinné sídlo, opatství Northanger. Strašidelné a pochmurné sídlo opředené, jak se Catherine domnívá, hroznými tajemstvími, způsobí, že její představivost začne pracovat na plné obrátky a způsobí jí nemalé potíže - ale jiného druhu, než se domnívala...

Tato adaptace pochází z produkce společnosti ITV, která v rámci tzv. austenovské sezóny natočila i Mansfieldské panství a Annu Elliotovou (Persuasion). Většina diváků považuje právě toto ztvárnění knihy Opatství Northanger za nejzdařilejší ze všech tří filmů. Pod scénářem se podepsal Andrew Davies, autor scénáře k úspěšné televizní minisérii Pýcha a předsudek z roku 1995. (maku1304)

(více)

Recenze (80)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Milý náhled do světa Jane Austen sršícího vtipem a nadhledem, přičemž těžkotonážní dramatická romance se nekoná, poněvadž nemálo naivní a mladá hlavní hrdinka zápolí i tak trochu se svou fantazií. A jelikož se jí do cesty připlete neskonalý sympaťák a kavalír, je jasné, že o nudu rozhodně nepůjde. Jedná se totiž o svěží vztahovou konverzačku opepřenou malou dávkou tajemna a napětí. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hezké, tajemné, zamilované, lstivé, jednoduché, Carey Mulligan. Jednoduše zpracovaný román J. Austenové který nenudí. Herci sympatičtí, až na slizkého Isabellina bratra. Prostředí skvělé, kostýmy a hudba klasická a dobová. Film, který se hodí na jakoukoli dobu. ..bydlet na takovém opatství, tak se asi rozklepu strachy. A zimou. ()

Reklama

ElizabethB 

všechny recenze uživatele

Jane Austen je sama o sebe “skvost” a ak sa k jej knihám pridá aj skvelé natočený film …nie je o čom. Northanger Abbey je vydarený, avšak nato, aby som si dokázala príbeh správne austenovsky vychutnať, potrebujem viac, ako len sympatických hlavných predstaviteľov a jemnú zápletku. Hľadala som akési “iskrenie a napätie", ktoré som v tejto adaptáciii nejak nepostrehla… ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Nejhorší zločiny jsou zločiny srdce.“ Trávit čas na stránkách románů je skoro stejně škodlivé jako odpočívat u pohyblivých obrázků. Když to přeženete a navíc máte od sudiček ve vínku a hlavě přebujelou fantazii, může se snadno stát, že se vám realita poněkud zašmodrchá. Jenže mě fitness nikdy nic neříkal a tak si občas ráda nezdravě odpočinu u příběhu, kteří znají i něco jiného než kancelářskou židli a postel. Převlékají se ke každému jídlu, stolují se stříbrem (kdepak pizza a seriál :), vyšívají, chodí na dlouhé procházky, píší dopisy, předčítají z tlustých knih a zasněně hledí na krajinu. I když jsou mnohem lepší adaptace Jane Austen než tato (Henry sice vypadá jako jeden můj kamarád, ale Catherine je strašná husa, moralizování na konci fakt nemuselo být a stavba příběhu stojí za starou belu), úplný malér to taky není (opatství je pěkné a zlý bratr taky). No a teď zpátky do rachoty. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Pidifilmík s pidizápletkou, pidivtípky a pidiponaučením nakonec podle nejprťavějšího románu Jane Austen... Užijete si ironický úsměv Feildův (alias okouzlující Mr. Henry Tilney), parodické noční můry malinkaté Felicity Jones (stojí tam chvilku nahatá před knězem - vážně úchylné představy na slušně vychovanou sedmnáctku) a závěrečný polibek končící poněkud ne-viktoriánsky v křoví. Po téhle roztomilé věcičce mě napadlo přečíst si taky něco od Ann Radcliffe. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama