Reklama

Reklama

Columbo - Série 4 (1974) (série)


Vrah zavolá v deset (S04E06)

(epizoda)
  • USA A Deadly State of Mind (více)

Obsahy(1)

Psychiatr dr. Mark Collier se specializuje na experimentální léčbu s pomocí hypnózy. Jeho klientka Nadia Donnerová je zároveň i jeho milenkou. Nadiin manžel Carl však jejich vztah odhalí. Dojde k potyčce, při níž Collier zabije soka pohrabáčem. Přesvědčí Nadiu, aby před policií lživě tvrdila, že jejího manžela přepadli dva zloději. Jenže případ dostane na starost poručík Columbo, a ten věří spíš vlastnímu úsudku než výpovědi psychiatrovy pacientky... (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

quokam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mne naopak jedna z nejlepších usvědčujících scén.Docela bych veril, že by na tuto past skočil i zloduch v realite. Tu chuť vykřiknout: vzdyt ten svedek je slepej, co to ten Columbo zkouší, jsem měl take. Motiv v jednání padoucha bych viděl ve snaze zakrýt svůj neetický milostný vztah - přeci jenom ženu, kterou brání před násilnickým manželem posléze sám zabije. Navíc téma tajuplné hypnózy a diskuze nad tím, k čemu se dá a k čemu nedá hypnóza použít je mi blízké. Za mne 90 proc. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Americký, detektívny seriál o prípadoch inšpektora Columba z oddelenia vrážd los angeleskej polície, sa točil v priebehu rokov 1971 až 2003. Počas tridsať dva rokov bolo vyprodukovaných desať sérií, ktoré dohromady obsahujú šesťdesiatdeväť dielov. V poradí šiesta epizóda zo štvrtej série nesie názov "Vrah zavolá o desiatej" (A Deadly State of Mind). Je to príbeh o prefíkanom, namyslenom, dvojnásobnom vrahovi, ktorému sa síce druhá vražda nepodarí dokázať, ale postačí, keď ho inšpektor Columbo rafinovane usvedčí z prvej úkladnej vraždy. To bude stačiť k jeho odsúdeniu na doživotie a rovnako aj k mojej diváckej spokojnosti. Columbo si s páchateľom pohral ako mačka s myšou a nakoniec nekompromisne sekol pazúrom, a poslal ho do chládku. Výborná epizóda so zaujímavou zápletkou a bravúrnym zakončením. **** ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Vy máte zahraniční vůz?“,,Francouzský auto.“ Jak mi dabing u tohoto seriálu vůbec nevadí a právě naopak oceňuji, jak dobře je namluven, tak mi nešel přes uši neustále šeptající narušený hlas paní Donnerové. Téma hypnózy příběh trochu ozvláštnilo, na druhou stranu podobně jako v epizodě o podprahovém vnímání, je jí i zde přisuzována až moc velká role. Nesmírně jsem se pobavil u scény, kde poručík jako myška v labyrintu hledá cestu v nemocnici. Zajímavé bylo také posezení s vrahovými přáteli, kde se Columbo pěkně rozpovídal o svých metodách a postupech. Závěr v podobě tradičního schématu, kdy pachatel usvědčí sám sebe, je zde až moc překombinované a chybí mu pořádný wow efekt. Celkově vzato se u mě jedná o trochu horší epizodu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Problém vaší teorie je v tom, že nemáte žádný důkaz." Tak to bych poručíku Columbovi rozhodně do tváře nevmetl. Jenže namyšlený doktor Collier nezná finty vychytralého majitele stále ještě trochu pojízdného francouzského vozu a unáhlil se. No to je jeho problém, ale mám takový podivný pocit, že z předvedeného důkazu by ho vymotal i opilý právník s propadlou licencí. Columbo do toho tentokrát zkrátka nevložil tolik důvtipu, a své vrozené vlezlosti, a tudíž nabídl o něco méně zábavy než bývá v jeho okrsku zvykem. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím proč, ale "Vrah zavolá v deset" se mi strašně rychle okoukal. O finálním usvědčení by se dalo polemizovat (jedno z těch kostrbatějších až kostrbatých), nejvíce mi však tento díl degraduje fakt, že Karlova vražda nebyla ani tak vraždou, jako spíš sebeobranou. Kdyby se na mě někdo vrhl, začal mě mlátit, a pak se se stejnou vervou pustil do mé milenky, asi bych ho taky něčím přetáhla - v dané chvíli by to byl naprosto logický krok. Ale ne, nezavoláme policii a nevysvětlíme jim, co se stalo, místo toho si narychlo vymyslíme děravý příběh o dvou chlápcích s punčochami na hlavě. Ach jo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Jedna z mála epizod, kde je vražda provedena z afektu (spontánně). V ostatních epizodách jsou vraždy pečlivě plánované. (ČSFD)
  • Dle amerických zákonů by celý tento incident mohl být považován za ospravedlnitelný, kdyby ovšem doktor okamžitě zavolal policii. (Epistemolog)

Reklama

Reklama