Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Poutavých a dějově strhujících filmů, místy až drsnějších a navíc zobrazujících příběhy z dávné minulosti 9. století n. l. není mnoho. Tyto aspekty mě přilákaly ke shlédnutí tohoto filmu a mohu s klidným svědomím prohlásit, že čas, který jsem shlédnutí filmu věnoval v žádném případě nepovažuji za promrhaný. Průběh filmu je po celou dobu velmi poutavý a přibližuje divákovi přetěžké doby předcházejících generací lidstva. Jde jistě o smyšlený děj, ovšem natolik důvěryhodný, že by se zdálo, jako by se jednalo o pravdivý historický film, který je založen na skutečných událostech. Pravda bude asi jiná. Bohužel, ten závěr je poněkud mystericky překonstruován, a tím definitivně potvrzuje mé domněnky o jasné fikci. Vzhledem k tomu, že je tedy naprosto jasné, že se nejedná o skutečnou historickou událost, lze ten poněkud úsměvný konec povzneseně přehlédnout. Milovníkům příběhů zasazených do dávno uplynulých časů můžu tento krásný, ale i drsný příběh vřele doporučit. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, který byl díky evropské koprodukci pojat skutečně velkolepě, což se musí nechat. Navíc si příběh vybral zajímavou legendu/historickou skutečnost o jediné ženě, která se kdy objevila na papežské stolci. Jestli je to pravda - a historikové říkají, že nikoli - asi není tak důležité, protože tohle je film, který i tak zapůsobí. Navíc tu jsou i známé tváře. ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost velké překvapení, protože tenhle film je prakticky úplně neznámej (asi proto že je německej) a já se k němu dostal přes slídění po rolích Johna Goodmana (kterej tu hraje papeže a je výtečnej) a byl jsem překvapen velmi příjemně. Ten film přináší takřka dokonalou atmosféru, kterou bych chtěl mít v historickém filmu. A je velmi pozoruhodné, že se někdo rozhodl zpracovat téma, které se odehrává v době raného středověku, protože tato doba je dost obtížně uchopitelná a historiograficky nedostatečně zmapovaná. ()

skretik 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ som za polovičkou... ale aj napriek pár hlúpostiam (vyzabíjaná dedina, muž na vojne, ale na druhý/tretí deň je v dedine?) je to výborný film, silná atmosféra, uveriteľné, výborne zachytená doba myšlienkami + aj sa občas človek zabaví (napríklad keď sa vyslanec biskupa potkne a oni to tam nechali :D), hudba výborná :) Som zvedavá, či budem taká nadšená aj na konci. /niektoré pasáže síce mohli skrátiť, ale na kvalite to neuberá/ Na konci... koniec je síce pritiahnutý za vlasy a 2. polovička je podstatne pomalšia ako 2., ale stále si stojím za 5*, ten film ma obohatil a vážim si tých hereckých výkonov, geniááááááááálne... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento film patrí k najviac podhodnoteným filmom v databáze vôbec. Nie sú tu síce žiadne bombastické vojnové scény, ako sme u bežných historických filmov zvyknutí, ale zato jeho odkaz je veľký. A rozhodne nechápem narážky na feminizmus. Film, podľa mňa, s týmto ženským hnutím nemá nič spoločné. Ukazuje svet 9. st, v jeho naturálnej podstate, nič viac. A pravdou je, že vtedy si pomaly ženy bez mužského zvolenia nemohli odskočiť ani len na záchod, takže jadro problému vystihol dokonale. Čo je na tom zlé, že niektoré z nich túžili po vzdelaní? V tomto smere mi film veľmi pripomína Agoru, kde to mali ženy tiež ťažké, hlavne keď sa chceli vzdelávať. Či je vo filme aj niečo z histórie alebo je všetko iba legenda, tak o tom by sa dalo hodiny polemizovať, to však nie je účelom ani filmu a ani tohto komentáru. Škoda len toho záveru, ten sa mi zdal trocha "uletený", ale niekomu sa aj koniec možno bude páčiť. Ide iba o otázku osobného vkusu, nič viac. Bez veľkých bitiek a efektov, krásu toto filmu treba hľadať inde, takže kto má rád historické filmy a tiež niečo na zamyslenie tak kľudne do toho. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Marcel Barsotti soutěžil o cenu Německých filmových kritiků v kategorii nejlepší hudba. (Terva)
  • Film mal pôvodne režírovať Volker Schlöndorff, ale kvôli nešpecifikovaným rozdielom s produkčnou spoločnosťou sa spolupráca neuskutočnila. (misterz)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné literární předlohy Donny Woolfolk Cross, která byla přeložena také do slovenštiny i češtiny. Na motivy románu Crossové vznikl také muzikál jménem "Papežka“. (samuelsson)

Reklama

Reklama