Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Měli jste už někdy pocit deja vu? Já ho měl během The Good, The Bad and the Weird (lepší by bylo The, Bad, The Bad and The Bad...) celkem často a pocit "to jsme už někde viděl" se vytratil až po skončení filmu. Je to škoda, protože od korejských tvůrců bych čekal ještě více stylu a sám bych uvítal menší důraz na mnoho žánrovost (ach ta komedie...). K tomu stačí přičíst zbytečnou délku, podivné tempo, (podle mě) citelně prostříhané scény a celé to je tak na slaboučké 3*. Některé scény mě svou nelogičností rozesmáli. Například jedna z postav (asi hodný, kdo se v tom má vyznat?) zezadu odstřelí 30 vojáků na koních, předežene je a najednou běží proti další hromadě vojáků na koních, kteří tentokrát běží proti němu (fakt, že všichni honí někoho na motorce ani nemusím dodávat). Mimochodem nejlepší skladbou soundtracku je ... tramtadadá... skladba z Killa Billa v závěru filmu. Krom toho tady se muselo vystřílet víc střeliva (kdo nabíjel? Postavy moc ne...) než v zachraňte vojína Ryana... Osudové finále, v kterém se všechny hlavní postavy protnou je... natahované snad více než u Leoneho:) a působí i trochu jako parodie... Celkově pár velmi pěkných scén nezachrání film, který jste už dávno viděli a ani o tom nevíte. Mimochodem nejlepší skladbou soundtracku je ... tramtadadá... skladba z Killa Billa v závěru filmu:). PS: milovníci korejců určitě půjdou s klidem na 5* ani nevědí proč:). ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Žlutí mi ukázali, že dovedou stvořit (okopírovat) velmi moderní a dosti neotřelý western. Já se tedy bavil. Od samého počátku akci střídá ještě výživnější akce. Z filmu je cítit opravdu hodně investovaných wonů. Do toho všeho nám hraje vskutku impozantní hudba. Neskutečně mi sedl i primitivní humor. Lehce jsem se ztrácel v motivacích hlavních postav, neboť jsem snímek sledoval v lehce podnapilém stavu. Vůbec mi to ovšem nevadilo, neboť se jedná o opravdu vynikající zábavu napěchovanou akcí. Dokonce jsem ochotný odpustit postavám i šikmé oči a nerozlišitelná jména. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka Asia_Power a uživatel AlistairMir. ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Westerny rád nemám a asi nikdy mít rád nebudu. Ovšem tohle mě tady hodně zaujalo a po pár přečtených řádcích, jsem se s chutí do tohodle snímku pustil. Nečekal jsem, že to bude až tak zábavné a vtipné a že se u toho budu válet smíchy pod stolem. Nádherně natočené se skvělou hudbou. Konec jsem si představoval trošičku jinak, ale nevadí. 4 krásné * do Koreje. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dobrý, zlý a divný funguje lepšie v sekvenciách, ako v celku. Jednotlivé sekvencie sú častokrát geniálne, majú kultový potenciál, ku ktorému aj dospeli a sú enormne násilné, akčné a vtipné. Lenže mojim subjektívnym problémom sa stalo, že som sa po hodine a štvrť pozrel na hodinky s pocitom, že sa na film už pozerám dve a pri jeho konci som mal dojem, že ubehli štyri. Ťažko vysvetliť tento jav, keďže sa jedná o taký ťažkotonážny akčný "nářež". Ji-un Kim sa zaoberá pohnutou históriou svojej krajiny v štylizovanom žánrovom filme, čo ma nesmierne bavilo. Prekonáva počet mŕtvol v Killerovi, Komande a trúfam si napísať, že dokonca aj v Horúcich strelách 2! Všetka česť! Koho potom zaujíma, že ústredná trojica je nesmrteľná, že guľky fičia okolo nich akoby boli nabité rovnakým nábojom ako oni. No priznám sa, že po čase mi to už začalo liezť trochu na nervy. Lenže vždy sa objavil nejaký ten vizuálny, takmer až nemo-groteskný fór a bolo zase dobre. A k tomu tá epickosť, akú žiadna európska produkcia v súčasnosti nedokáže vyvolať. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený akčný western od Kim Jee-Woona. Má celkom dobrý príbeh o trojici odlišných mužov, lovcovi odmien, namyslenom zabijakovi a menšom zlodejíčkovi, ktorí z rôznych motivácií chcú dostať stratený poklad, ku ktorému má viesť mapa a tak ju chcú všetci dostať, ale okrem seba navzájom majú problémy nielen s inými zločineckými skupinami, ale aj s japonskou armádou. So spracovaním som veľmi spokojný, toto nie je práve zápletka, ktorá by ma dokázala skutočne nadchnúť, ale v tomto prípade to dopadlo snáď najlepšie, ako vôbec mohlo. Je to jedna dlhá, ale mimoriadne svižná akčná jazda v dobrodružno-westernovom štýle, plná výborných scén a bez jediného slabého miesta. Tempo filmu sa samozrejme občas uvoľní, čo ale vôbec neprekáža, aspoň sa dá lepšie oboznámiť so všetkými dôležitými postavami. Akcie je tu dosť a v rámci žánru je to nepochybne absolútna špička. Je rozmanitá, nadmieru nápaditá, perfektne natočená, tá kamera plná vizuálnych nápadov je skutočne úžasná, nechýba ani nejaká tá krv a na pomery žánru je akcia až prekvapivo veľkolepá. Najviac sa mi páči dlhá naháňačka cez púšť, obzvlášť jej druhá polovica po pripojení lovca odmien je vynikajúca a je to rozhodne najlepšia časť filmu, výborné je aj úvodné prepadnutie vlaku, prestrelka na trhovisku, ale všetka akcia v rámci žánru nadpriemerná. Veľmi spokojný som aj s humorom, niektoré situácie sú veľmi vtipné a hlavne tie, kde je zapojená postava zlodejíčka. Herecké obsadenie je perfektné, skvelé hlavné trio Song Kang-Ho, Jung Woo-Sung a Lee Byung-Hun, všetky tri postavy sú pre svoje potreby úplne ideálne a aj výborne zahrané a k tomu plno známych tvárí vo vedľajších úlohách, tu si nemám na čo sťažovať. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, Kim Jee-Woon zvláda dokonalo snáď všetky žánre, tu nemám absolútne čo vytknúť. A k tomu ešte výborná hudba. Plné hodnotenie síce nedávam, tento žáner pre mňa nemá taký potenciál, ale inak tomuto filmu vlastne ani nemám čo vytknúť, rozhodne najlepší western, aký som vôbec videl. Objektívna kvalita filmu- 85%, film sa páči mne na 80%. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • S rozpočtem 17 milionů amerických dolarů jde do této doby a nejdražší jihokorejský film. (molotov)
  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama