Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Parta tří stěhovavých ptáků, vracející se do svého hnízda, si s sebou přináší čisté kamarádství, dobrovolnou touhu po odloučení i po světě ticha. Je zde nejen krása okolních hor, ale i krása ženy, jež po malém lékařském zákroku zasáhne do spořádaného soužití. Jedno místo na laně zůstává už moc často prázdné a souboj velké lásky proti spoutanosti a oddanosti k prostředí, není vůbec lehký. Charakter doznává silných trhlin a činy, kterých je člověk najednou schopen, jsou někdy již nenapravitelné. Nezbývá nic jiného než vynést svůj kříž hříchu až na vrchol, neb co hory spojily, člověk nerozděluj. Zde rozhodují vteřiny. Skvostné herecké obsazení rozhodně splňuje nadprůměrné očekávání. ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Skvělé obsazení, naše krásné hory (a Emília), poněkud méně uvěřitelný příběh... Podle záběrů se natáčelo někde pod Baraním sedlem (opakovaně od chaty vidíme oblý Slavkovský štít, Gerlach, dole pak Spišské plesá, na druhou stranu - za filmovou Medenou vežou - pak Belanky). Zajímalo by mě, jestli v té oblasti někdy opravdu existovala chata (?) ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších slovenských filmů. Film (nejenom) o krásném mužském přátelství, a o tom, co se všechno přihodí, když se objeví žena (krásná Emília Vašáryová). Překrásné horské scenérie Vysokých Tater a skvělá hudba Zdeňka Lišky vytváří nádherný baladický příběh se spoustou laskavých, veselých, tragikomických i dojemných situací. Každopádně i po skončení filmu vám některé scény zůstanou nadlouho v paměti a není to zdaleka film, na který byste brzy zapomněli. Já osobně velice rád srovnávám tenhle film s francouzským filmem Dobrodruzi (protože mají námětově mnoho společného). Místo slovenských hereckých hvězd si mohu dosadit hvězdy francouzské, horské prostředí nahradit atraktivním nížinným a hlavně mořským, ale vyznění obou snímků je pro mne absolutně srovnatelné a jen těžko mohu rozhodnout, kterému z těchto dvou filmových klenotů bych dal přednost. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Výborný film se skvělým obsazením,není ani třeba blíže hodnotit herecké výkony,jsou prostě parádní a krajně přesvědčivé.Děj je navíc zasazený do nádherného prostředí Vysokých Tater,takže si přijdou na své i milovníci lyriky,ve filmu naštěstí chybí patetické okamžiky,kterých je jinak všude až příliš.Krásný snímek,užil jsem si ho,jen je mi líto,že se u nás slovenské filmy prakticky nevysílají,takhle si se Slováky budeme muset zanedlouho povídat anglicky.Hlavně,že je každou chvíli na obrazovce něco od Mistra Trošky... ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Nebyt velkeho platna, Liskovemu soundu a Mistrikovi tak se dostanu s hodnocenim daleko niz. Ano s ohledem na rok vzniku, hereckou spicku a tatranske scenerie se z toho dalo vytezit dakeko vic - promarnena sance, skoda, utopilo se to v melancholii filosofujicich sracicek - kdyby to bylo vic dokumentarni, udelali by lip. Pripijim na zeny zeny = pricinu a zaroven reseni vsech nasich problemu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Počas filmovačky ochorel Ivan Mistrík (R) a režiséra Martina Hollého nútili, aby pokračoval v nakrúcaní. Pokúšal sa síce postavu preobsadiť, ale výsledok bol katastrofálny a tak musel vyčkať, kým sa Mistrík nevyzdravel. (pravo)
  • Emília Vášáryová (Saška) sa premiéry filmu v roku 1970 nezúčastnila a na pláne kina videla film až pri jeho 40. výročí od natočenia v Poprade. (Raccoon.city)
  • Ivan Bukovčan sa inšpiroval umiestnením kríža na vrchol skaly príbehom chatára z Rysov a jeho priateľa z 50-tych rokov. Filmový kríž bol na jednom z vrcholov Vidlového hrebeňa a ležal tam spadnutý ešte v roku 1978. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama