Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

mm13 

všechny recenze uživatele

Ojedinelá kvalita tohto snímku sa začína nenormálne dobrým scenárom, pokračuje vkusnou réžiou Martina Hollého a vrcholí trojicou hereckých predstaviteľov. Balada! Na absolútnom vrcholčeku je potom obdivuhodný výkon sympatickej Milky Vašáryovej, ktorá mala zo všetkých asi najťažšiu úlohu. Keďže nedostala veľa priestoru, musela využiť každučký moment na to, aby do svojej nevďačnej role vliala život a vytvorila skutočný, silný charakter, nie len pobehujúcu figúrku. Dokázala to, funkčne zapadla do celku, vzápätí ho výrazne obohatila a vytvorila jednu z najvýraznejších ženských postáv, aké kedy film zažil. Štyridsať Oscarov! ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Nebyt velkeho platna, Liskovemu soundu a Mistrikovi tak se dostanu s hodnocenim daleko niz. Ano s ohledem na rok vzniku, hereckou spicku a tatranske scenerie se z toho dalo vytezit dakeko vic - promarnena sance, skoda, utopilo se to v melancholii filosofujicich sracicek - kdyby to bylo vic dokumentarni, udelali by lip. Pripijim na zeny zeny = pricinu a zaroven reseni vsech nasich problemu. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se u mě nesetkalo s žádným účinkem. A to je velká škoda, protože snímek je natočen na barevný širokoúhlý filmový formát značky Kodak, na který se v těchto létech moc netočilo. I krásné prostředí hor má svoje kouzlo, ale to je asi tak všechno. Příběh je hrozně naivní a působí jaksi rozpačitě. Vyprávění o třech kamarádech, do jejichž života vejde žena postrádá logiku a emoce nefungují. Film nefunguje ani jako balada, ani jako drama. Dokonce mě i rozčilovala stále do kola se opakující hudební smyčka mistra Lišky (tohle jsem ještě nikdy nenapsal, protože pan Liška je můj kultař největší). Prostě se omlouvám, možná mě snímek úplně nesedl, tak jak by měl, ale i přesto víc než za dva dát nemůžu. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Ešte pred niekoľkými rokmi som o tomto filme nechcela ani počuť a dnes som si ho pozrela zvedavá a s nadšením. A bola som spokojná. Medená veža je klasickým príbehom priateľstva, lásky a tragédie, ktorý ťaží z nádherného prostredia našich veľhôr. Obsadení tu boli asi naši vtedajší najlepší herci, a boli všetci skvelí a verím, že ich postavy sa pre mnohých stali nezabudnuteľné. Jedinú výčitku mám k záveru, konkrétne to bola tá naznačená prestrelka s financami. Zdalo sa mi to prehnané a strhlo to na seba veľa pozornosti v tak dramatickom zavŕšení príbehu Pirina. Stačilo by, keby to len spomenul rozprávač v doslove. Hudba mala pekné motívy, ale v slovenských filmoch mám s ňou väčšinou problém, nakoľko je príliš zbytočne výrazná. Napriek výhradám musím uznať, že sa jedná o jeden z najlepších filmov našej slovenskej kinematografie. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Konečně důkaz, že na Slovensku se také točily dobré filmy. Psychologický snímek Medená veža mě překvapil svou hloubkou, která není ze začátku vůbec patrná. Po režijní stránce je film atraktivní, plný nádherných horských scenérií a krásné hudby Zdeňka Lišky. Hlavní příběhová linie je silná a nechybí ji potřebná gradace, zcela ve stínu pak stojí vedlejší pašerácká zápletka, která je na film uměle naroubována. 8/10 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Ivan Rajniak (Valér) bol aktívny lyžiar a horolezec, a preto je vo filme aj láska k horám a obdiv k Tatrám. (Raccoon.city)
  • Iný variant názvu bol „Milenci Stratenej doliny“. (Raccoon.city)
  • Hlavní predstavitelia filmu boli v čase premietania takí populárni, že počas turné ich museli z hotelov vyvádzať policajti. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama