Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

Radko 

všechny recenze uživatele

Spracovanie námetu Ivana Bukovčana (zameriaval sa na štúdie charakterov v hraničných situáciách) v jednom z najlepších slovenských filmov. Kamera, nadväzne k deju zachytáva meniace sa veľhory, uprostred ktorých, vysoko nad ostatnými ľuďmi pulzuje život v celej jeho komike i tragike. Hudba Zdeňka Lišku dotvára divácky zážitok. Život v horách je zachytený nepateticky a predsa podmanivo. K deju: chata Horskej služby vo Vysokých Tatrách. Osadenstvo tvoria traja priatelia, vždy od jari do jesene. Vysokohorskú osamelosť si spestrujú drsnými vtipmi, zvádzaním turistiek, zliezaním stien, alkoholom a pašovaním. Až jeden z nich nespozná mladú dievčinu. Zamiluje sa do nej, zoberie si ju za ženu a onedlho ju privedie na chatu. Zmenená situácia vyvolá zmenené správanie štvorice hlavných hrdinov. Situácia sa postupne vyhrocuje. Každý si nesie svoj kríž do konca. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

a hlavně sem do toho cpát ideologii.Prostě to bylo o tom,že tři chlapi si spokojeně žili do doby, než se jeden zakoukal do ženské.ten film jsem poprvé viděla před mnoha lety a ani tak na něj neusedla patina času.Žádná digitalizace .Štáb se musel za záběrem poctivě i s technikou vyšplhat.Žádné "domalování" ve studiu.Ale zůstal ve mě pocit nostalgie ,protože většina protagonistů už nežije.A hezký chlapi tehdy vypadali jinak než v dnešní době. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film vyprávějící příběh tří nerozlučných kamarádů. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté co jim zkříží cestu Saška(Emília Vašáryová). Jak se říká: kam nemůže čert tam nastrčí ženu. Od téhle chvíle už nic nebude jako dřív. Víceméně film o čtyřech hercích, kteří podali přesvědčivý herecký výkony. Zdatně jim ale sekundovala matka příroda a dechberoucí lokace Tater. Silné čtyři hvězdy. O filmu jsem se dozvěděl od uživatele HorrFi. Díky za tip kámo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dlouho, dlouho mi tento film unikal. Hory mám rád, Tatry obzvláště. Vždycky jsem obdivoval ty co všechny ty chaty u ples i mimo ně zásobovali proviantem, který jsme si pak my upachtění výletníci tam nahoře s přirážkou (jež nám byla jedno) kupovali. Párkrát jsem je viděl táhnout to vše na zádech a při vědomí, že to není jediná cesta za den mne obestírala nesmírná úcta. Tohle byl parádní film o pravém chlapském přátelství a drsných horách. A tak jako je tomu často i ve skutečnosti, mezi kamarády přibude žena a jejich přátelství projde tvrdou zkouškou. Tou ženou není nikdo jiný než mladičká krásná Emília Vašáriová a nejen v tomto filmují to opravdu slušelo.Trojice přátel byla také skvěle obsazena a opět zaujmul skvělý Ivan Mistrík u nějž jsem si zase uvědomil, že nebýt jeho předčasné smrti, měli bychom tu velkého herce. On jím tedy byl u za svého života, ale ten brzký odchod je veliká škoda... Ke skvělým hereckým výkonům a parádním záběrům na velehory Slovenska už chyběla jen skvělá hudba a ani zde se tvůrci nemají za co stydět. Ústřední mírně melancholický motiv Zdeňka Lišky mi zněl v hlavě ještě chvíli po skončení filmu. Inu jak je vidět i za normalizace se daly točit pětihvězdičkové filmy. Já je filmu s klidným svědomím dám! Všiml jsem si, že je dal i uživatel Ujec (Peter Šperka) horský vůdce a záchranář, který byl zavražděn islámskými teroristy v Pakistánu při expedici na Nanga Parbat 23.6.2013. A tak mu tímto věnuji vzpomínku. Veliká úcta před všemi co zahraňují v horách lidské životy! * * * * * ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Ešte pred niekoľkými rokmi som o tomto filme nechcela ani počuť a dnes som si ho pozrela zvedavá a s nadšením. A bola som spokojná. Medená veža je klasickým príbehom priateľstva, lásky a tragédie, ktorý ťaží z nádherného prostredia našich veľhôr. Obsadení tu boli asi naši vtedajší najlepší herci, a boli všetci skvelí a verím, že ich postavy sa pre mnohých stali nezabudnuteľné. Jedinú výčitku mám k záveru, konkrétne to bola tá naznačená prestrelka s financami. Zdalo sa mi to prehnané a strhlo to na seba veľa pozornosti v tak dramatickom zavŕšení príbehu Pirina. Stačilo by, keby to len spomenul rozprávač v doslove. Hudba mala pekné motívy, ale v slovenských filmoch mám s ňou väčšinou problém, nakoľko je príliš zbytočne výrazná. Napriek výhradám musím uznať, že sa jedná o jeden z najlepších filmov našej slovenskej kinematografie. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Vo filme si Valér (Ivan Rajniak) kládol otázku, prečo sa ten vrch volá Žabí kôň. Jeden z ďalších názvov hory je ale aj Šimonova veža - podľa mníchovského horolezca Simona Häberleina. (Raccoon.city)
  • Chata, ktorá bola za cca 500 000 korún československých postavená kvôli nakrúcaniu filmu, musela byť po natáčaní odstránená, pretože sa nachádzala na území Tatranského národného parku (TANAP). (pravo)
  • Emília Vášáryová (Saška) netají, že režiséri, ktorí ju obsadia, musia pri nahých scénach počítať s dablérkami. Výnimku neurobila ani pri natáčaní Medenej veže. (hippyman)

Reklama

Reklama