Reklama

Reklama

Bílá vrána

Trailer 1

Patnáctiletý Thomas Mollison chce vyrůstat jako každý teenager v jeho věku. Má to ale těžké. Protože je jeho otec voják, rodina se často stěhuje a plachý chlapec se jen těžko sžívá s novým prostředím. Jeho život však ještě více ztrpčuje skutečnost, že jeho starší bratr Charlie je autista. Zatímco rodiče Charlieho dávno přijali, Thomas nikoli. Stydí se za něj a ve skrytu duše ho nenávidí. Pak ale potká Jackii, které Charlieho společnost nevadí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (183)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Další z filmů zabývající se autismem. Znovu dostáváme pocítit, že svět kolem nás není tak jednoduchý, jako se na první pohled zdá a jsou mezi námi lidi, kteří jsou odkázaní na pomoc druhých. Zdejší autista Charlie je ještě více vzdálen realitě než postava Di Capria ve filmu CO ŽERE GILBERTA GRAPEA. Oba snímky jsou si velmi podobné. Těžkosti, které musí rodina překonávat, když o takového člověka pečuje, nepochopení a nesolidarita okolí. Problém zde nezasévá jen Charlie, ale i dospívající Thomas, který dosud není duševně vyrovnaný s bratrovým stavem a zároveň řeší vlastní problémy ve středoškolském kolektivu. S problémy mu pomáhá až překvapivě chápavá a hodná Jackie. Když bych měl oba filmy srovnat, BÍLÁ VRÁNA zachází do většího extrému v zobrazení kontrastů a faux pas způsobených člověkem trpícím autismem. To může dost lidí při sledování znechutit, jiné zase ještě víc uvrhne do myšlenek a stavů lidí, kteří tyto situace zažívají každý den. Po čistě filmové stránce je CO ŽERE GILBERTA GRAPEA lepší film. Zde je to ale stále velmi dobrých 74%. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Na ČT2 mi sice utekl úplný začátek, ale přesto se odvážím hodnotit. Působilo to na mě jako zajímavý náhled do rodiny s autisktickým synem. Snímku se s neuvěřitelným "elánem" daří zobrazit pocity, jaké k duševně chorému chová nejen jeho bratr a blízcí, ale i vzdálenější okolí. V podobně syrových filmech se sice příliš nevyžívám, ale naprosto chápu, že tento film získal nějaké ceny a setkává se s poměrně vysokým hodnocením. ~(3,9)~ ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Maj doma autistu, vše je na zámek, proč zůstala na začátku filmu ta vajíčka na krajíčku stolu? To byla velká nezodpovědnost. Ve filmu je moc křiku a některé situace mi nesedí. Vstupy s bratrem autistou nejsou smutné, ani lítostivé spíš budí dojem umělotiny. Otázka taky zní, kdo je vetší autista...zda táta, máma, Rex, brácha? Co jsem si z filmu odnesl?: Umělé dýchání a záchranu tonoucího. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý film o tom, jaké to je vyrůstat vedle autistického bratra. Musím říct, že to na mě chvilkama bylo až moc realistické a nerada to přiznávám, ale nebylo pro mě nejpříjemnější sledovat některé scény. Proto kloubouk dolů před rodiči, kteří se rozhodnout takto handicapované děti vychovávat. Také bych ráda vyzdvihla hereckými výkony Luka Forda (Charlie) a Toni Collette (maminka Charlieho) - oba dva jsou naprosto úžasní herci. 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Autizmus je hrozná vec, kto to pozná dobre vie o čom hovorím. A to hlavne pre rodinu, ktorá takého človeka obklopuje. No keď človek nájde niekoho, kto pomôže, pochopí, tak hneď ten svet vôkol vyzerá úplne inak. Thomas mal skrátka šťastie, že stretol tak suprovú babu. Ako sa hovorí - láska hory prenáša... Výborná dráma na túto tému - reálna, slušne natočená a zahraná sympatickými hercami. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Film měl světovou premiéru na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu 6. března 2008, kdy také získal Kříšťálového medvěda za nejlepší celovečerní film pro generaci 14+. (Terva)
  • Mnoho rolí obsadili skuteční autisté a mladí lidé z Aspergerovým syndromem. (Terva)
  • Film získal na Screen Asie Pacifik 2008 hlavní cenu pro nejlepší dětský snímek (Terva)

Reklama

Reklama