Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si tvůrci dali záležet na historické věrnosti i na filmové stránce, takže si tohoto díla cením mnohem více, než značně zidealizované starší verze. Nikdy nezapomenu na scénu, kdy vyčerpaný zarostlý Bligh po 47denní plavbě pouze s pomocí kvadrantu a hodinek bez kompasu a map dopluje se 17 loajálními muži na Timor (přičemž v 7metrovém člunu upluli 6700 kilometů!), vystoupí z člunu, přes svůj vzhled neztrácí nic na důstojnosti velitele a řekne: "Jsem poručík William Bligh, jsem britský námořní důstojník a musím ohlásit pirátský čin." Takoví lidé kdysi žili. Pozn.: Co se týče hodností, u kterých si zde někteří nejsou jistí. Je to trochu oříšek, protože tehdejší hierarchie v britském námořnictvu ne zcela odpovídala dnešní. Lodím nezařazovaným do bojové linie (méně než 50 děl) zpravidla velel důstojník s hodností "master and commander", případně u malých lodí (s počtem děl menším než 20 - taková loď se neoznačovala "ship", ale "vessel" - plavidlo) jako Bounty "commanding lieutenant" (což byl případ Williama Blighe). Je-li užito u takového důstojníka výrazu kapitán, je tak vyjádřena funkce velícího důstojníka, ne vojenská hodnost. Fletcher Christian pak měl původně hodnost "master's mate", což je zástupce navigátora (samotný titul "master" označoval navigátora). Bligh jej během plavby povýšil do hodnosti "acting lieutenant", tedy v zásadě první důstojník. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku neprávem podhodnocená rekonstrukce událostí, které vedly ke vzpouře na lodi Bounty. Pokud si někdo myslí, že Hopkins před doktorem Lecterem maximálně chodil stavět kulisy do divadla, honem rychle by zjistil, že Anthony uměl hrát prostě vždycky! Jeho kapitán Bligh je skvělá postava. Mel tentokráte spíše jen zakřiknutě kouká. Potěší Vangelis, stejně jako krásné záběry panenského světa. Poctivé námořní dobrodružství jsou můj velmi oblíbený žánr. 70% ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

V kinech za totality byl tento film opravdu zážitkem, na plátně skutečně podívaná. Anthony Hopkins a Mel Gibson hráli úžasně. I při dlouhé stopáži až do konce napínavý a poutavý příběh. Výborné byly scény, ve kterých se prolíná atmosféra vedra, které Angličané v tomto klimatu těžko snášeli a k tomu dusivé ovzduší jako předzvěst blížící se vzpoury. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Po takovýmhle filmu jsem dlouho toužil, protože tohle je přesně ten typ dobrodružnýho/historickýho filmu kterej miluju.. prvotřídní dobrodružství uprostřed oceánu, skvělej Anthony Hopkins i Mel Gibson a za zmínku stojí i Liam Neeson ve vedlejší roli.. v 80. a 90. letech se točily nejlepší filmy a Bounty neni vyjímkou bez ohledu na zdejší hodnocení.. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $25miliónov║Tržby USA $8,613,462║Tržby Celosvetovo $$9,686,538║ Zo začiatku to je len taká ľahká prechádzka bez nejakej lepšej zápletky, až v druhej polovici to naberie ten správny spád, hlavne vďaka postave Kapitána Bligha v podobe Anthony Hopkinsa, potom sa film začne uberať tým dusnejším smerom kde sa bude dať napätie na lodi aj krájať. Film má mnoho pekne nasnímaných obrázkov, len škoda že dejovo to nebolo vystužené o niečo lepšie, miestami to občas príde dosť nezáživné, bež švihu. Výhodu pre film sa stáva aj hudba od Vangelisa, ktorá krásne dokresľuje prezentované obrázky. /65%/ ()

Galerie (55)

Zajímavosti (19)

  • Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu. (blackrain)
  • Kým je posádka Bounty na Tahiti, niektoré z miestnych žien sú považované za Polynézčanky, no mnohé z nich sú kaukazského typu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama