Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohledná Sari (Krista Kosonenová), hlavní hrdinka finského dramatu z roku 2007, je talentovaná studentka literatury, jež na svoje okolí působí klidným a vyrovnaným dojmem. Přesto ale její život není snadný a překypuje samotou - ženy ji nesnášejí kvůli její kráse a inteligenci, ze stejného důvodu ji muži obdivují pouze z dálky a především pak sama mladá žena trpí epilepsií a její strach z dalších útoků této zkázonosné choroby vytváří dokonalou bariéru mezi ní a okolním světem. A přesto najde stejně odtrženou duši, která jí učaruje. Sariin přednášející Mikko Groman (Kari Heiskanen) je postarší muž, jehož svět tvoří vlastní myšlenky, společnost mu dělají především slova básníků z devatenáctého století a v moderní době počítačů a mobilních telefonů působí víceméně nepatřičně a archaicky. Ostatně i proto ho jeho nevěrná manželka nakonec vyhodí z bytu. A právě v ten moment dojde k protnutí osudů dvou lidí, které by k sobě nepřiřadil ani ten největší romantik a optimista. Přesto však k sobě zjevně patří. Je ale otázkou, jestli jim toto spojení přinese štěstí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

peiton 

všechny recenze uživatele

Téma učiteľ vs.žiak,je tak často omieľanou témou v rôznych obmenách,no nie vždy s jeho šťastným spracovaním.Napredovanie deja bolo,ale mdlé.Chýbala tomu šťava,trocha energie,popohnať,rozhýbať.Ak je,ale u filmu sympatické obsadenie hercov tak je to pre film polovica z úspechu.Hlav.hrdina nápadne sa podobajúci na nášho sexy MAREKa VAŠUTa bol tou sympatickou polovicou úspechu.No a záver bol prechádzka jedným veľkým klišé-inak to skončiť asi ani nemohlo.Hlavná myšlienka tu zostala,ale zachovaná a celkový dojem veľmi dobrý. (3+) ()

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

OLLI SAARELA, ROK VLKA (2007) ___ Mám seveřany upřímně rád. Je to již pár let, co jsem začal nadšeně hltat svěže potměšilý pohled bardů skandinávské literatury na (tvrdý) život v tomto nepoddajném koutu Evropy (za všechny, románová sága Poloviční bratr). Pokud jde o v oněch končinách vzniklé filmy, mám o něco radši - byť jsem si vědom, že to je ničím neopodstatněný předsudek - je-li v jejich příbězích cítit pořádný mráz, nebo alespoň, což nemusí být totéž, mrazení (za všechny např. Insomnia, Andělé všehomíra či Mifune). Rok vlka měl slušný náběh v podobě námětu: téma dvou osamělých duší (beznadějně) utopených ve vlastních vnitřních světech, netrpí na pohled podvýživou. ____ Pravda, film má i svůj světlý okamžik. Zachvěl jsem se vzrušením, když jinak váhavý 'dřevorubecký' profesor mužně máchl zaťatou pěstí, a jedinou přesně cílenou ranou poslal k zemi někoho, o kom se důvodně domníval, že by mohl být jeho sokem v lásce. Jistě ani Sam Spade by to neprovedl důkladněji. Posléze však hladina vyplavovaných endorfinů počala klesat, a až do samého závěru se na tomto trendu nic podstatného nezměnilo. Namísto mrazení, obleva. ___ Chcete vidět vlka? Posledním skutečným vlkem na filmovém plátně byl nepochybně Jack Nicholson, to je ale způsobeno velmi prostým faktem: Nicholson vlka nehrál, nemusel; pokud to náhodou nevíte, on totiž VLK JE. ()

Reklama

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Příběh o nevšední lásce. Vysokoškolský profesor, který se ze všech sil snaží potlačit své city. Studentka, která po celý svý život nese stigma. Stigma v podobě chronické nemoci. Film o tom, že v životě není všechno přesně takové, jak by se na první pohled mohlo zdát. A také, že není vše tak, jak bychom si přáli. Hlavní zápletka se možná může zdát klišoidní, ale zpracování a atmosféra film činí neotřepaným. Komorní, citlivé a velmi silné drama. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film. Zaujal mě hlavně svým tématem (nevzpomínám si, že bych něco podobného viděl), obrazovou (výtečná kamera) a hudební stránkou (srdcovka Carnival of Rust), a v neposlední řadě komplikovaným, avšak uvěřitelným vztahem mezi hlavní dvojicí. Trochu jsem měl ale problémy s postavou Mikka, který se někdy choval až moc divně, nepochopitelně a také s pro mě až nečekaně dobrým (téměř hollywoodským) koncem. Viděl bych to na slabší 4*. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Jak napsala uživatelka JANARYBA: "Obsah od distributora je perfektní.". Souhlasím. Bohužel je ale lepší než film samotný. Vykreslení bariéry mezi Sari a okolním světem v důsledku její epilepsie mi přišlo nějak nedopečené. Z mnoha situací je jasně vidět, jak je pro ni těžké žít normální život. Rozmazané vidění při potkání Ilariho na chodbě, vyloženě epileptická písnička a světelné efekty na večírku, a zvláště pak bazén a nutnost bydlení s někým, kdo by v případě záchvatu pomohl. Velice správně a komplexně podané, ale chybělo mi tam to hlavní - pocit tísnivosti a strachu. A přitom z chování Sari to šlo tolikrát tak dobře poznat, ale nějak to na mě nepůsobilo v té emotivní rovině. Nevím proč, možná je jen chyba na mojem přijímači :) Každopádně vizuální stránka věci je moc pěkná, ať už se jedná o ztvárnění záchvatů, záběry fakulty, venkovního prostředí, sexu. Děj je podaný prostým způsobem, občas až příliš prostým, a to je nejspíš i to, co mi zabránilo prožít tento film komplexně a nedát tak vyšší hodnocení, přestože kvalita jde opravdu vidět. Silné tři hvězdičky. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama