Reklama

Reklama

Dark Waters

Horor / Mysteriózní
Rusko / Itálie / Velká Británie, 1993, 94 min

Obsahy(1)

Elizabeth přijíždí do kláštera na ostrově za svojí přítelkyní, chce však i zároveň zjistit, jak je to s podivným financováním kláštera jejím nedávno zesnulým otcem. Zde se seznámí s mladou řádovou sestrou Sarah, která ji zasvěcuje do ponurých tajů řádu. Velmi záhy se před Elizabeth začne odkrývat děsivé tajemství, které obklopuje nejen klášter, ale celý ostrov a její minulost. Obklopena rozbouřeným mořem, neustávajícím deštěm a atmosférou strachu, musí dívka bojovat o holý život. (Daxus)

(více)

Recenze (57)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Z celého filmu jde cítit stará poctivá italská škola a přestože je vše „posvěceno“ ruskou distribucí, Mariano Baino se snažil neudělat ostudu své domovině a povedlo se mu natočit velice působivý film s ponurou hororovou atmosférou. Natáčelo se v oblasti Krymu, což se ukázalo býti velice dobrým tahem. Právě zvolené prostředí na mě udělalo velký dojem. Ponurý klášter plný temných chodeb a zákoutí stojí nad jeskyním komplexem – přesně tohle je podle mého gusta. Když k tomu přidám i poutavý příběh, měl jsem na hodinu a půl o zábavu postaráno. I já se přidávám k těm, kteří z toho cítili Lovecrafta a to především díky podivnému stvoření a historii ostrova. To však zde nebylo zdaleka tím jediným odporným zjevením. Stačí se podívat na pološílené jeptišky (některé z nich slepé) a jejich obřadní rituály. Mrskání, gore to vše bylo vítaným zpestřením mysteriózní zápletky. Stejně jako fakt, že se zde zbytečně neplýtvalo dialogy. Mnohdy je lepší když se ve filmu moc nemluví a divák se tak může nerušeně věnovat samotnému ději. Jediné co mě trochu mrzí je to, že si s tím režisér ještě o trochu více nepohrál po psychologické stránce. Některé rádoby lekací scény, totiž nevystraší ani malé děcko. Prostě to chtělo zapojit více kreativity. Když už to v některých scénách šlo, tak nevím proč ne ve všech.70% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Mladá dívka přijíždí do ponurého kláštera, plného ošklivých a divných jeptišek, aby tu pátrala po své přítelkyni a zároveň odhalila děsivé tajemství, které celé místo obklopuje. Vidět Dark Waters bez jediné informace, okamžitě bych k němu coby režiséra přiřadil Soaviho. Faktem je, že film natočil prakticky neznámý talián a natočil ho perfektně. Příběh si půjčuje z jiných velkých filmů (vzpomeňme trilogii o Matkách) a pracuje s atmosférou, která mnohdy nemá daleko k lovecraftovským přímořským záležitostem. Atmosféra je ostatně to nejsilnější (jako u všech dobrých Eurohorrorů), co Dark Waters nabízí. Nechápu, že mi takový skvost unikal tak dlouho a zcela objektivně můžu říct, že je film výrazně lepší než Third Mother. Hodnocení jsem možná trochu napálil, ale jsem jednoduše nadšenej. btw, samozřejmě to není podívaná pro horror teenagery. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Mladá angličanka Elisabeth se vydává kamsi do ruska na nějaký zapadlý ostrov s klášterem, kde jeptišky vykonávají zvláštní obřady a zvyky a střeží podivný kamenný talisman a asi netřeba říct, že ani jedno z toho nemá nic společného s křesťanskou věroukou, protože jeptišky z Dark Waters jsou oldschoolovým stylem hororové stejně jako celý zbytek filmu. Ta oldschoolovost a celé prostředí kláštera i ostrova jsou ale to hlavní, co na filmu může zaujmout, protože děj to asi moc nebude. Dark Waters nemá moc příběh a občas se skáče k různým událostem tak nějak jakoby úplnou náhodou, dokonce je to z docela velké části takové snové a to nejen kvůli nočním můrám hlavní hrdinky a od úplného zmatku to zachraňuje vesměs jen nějaký spojující lovecraftovský koncept zasazený do přiléhavých kulis. A protože kulisy jsou to hlavní, co v tomhle filmu může divák okukovat, tak by se slušelo autory pochválit, protože se jim povedlo vytvořit pravý bizarní hororový ostrov se všemi možnými podivnými věcmi a samozřejmě tajnými prostorami pod klášterem a po ostrově se pohybujícími podivnými postavami a ve spojení s hudbou a světlem svíček z toho jde takový ten pravý bizarně strašidelný feeling jako v osmdesátkových hororech s různými nadpřirozenými potvorami. Podivně se vlekoucí a poskakující příběh tomu moc nedá a zvlášť ne i díky lehčí předvídatelnosti, ale závěr potěší, ikdyž mě osobně by potěšil víc kdyby dopadl přesně opačně, a rozhodně tento trochu starší film zapůsobí svěže svou oldschoolovostí a strašidelnou atmosférou mezi všemi těmi naturalistickými a "reálnými" horory dneška. Jo a pokud jde o "gumové masky" tak těch jsem se hrozila po přečtení komentářů, ale naštěstí žádných masek nebylo moc potřeba a když bylo, tak jen tak, aby nebyly moc vidět a nepůsobily rušivě, takže to dopadlo fajn :). Čtyřka je to ve výsledku ale možná maličko slabší. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Režisér Mariano Baino vytvořil dílo , které se v klidu může rovnat s tím nejlepším od Argenta či Soaviho. Vizuálně skvělé , atmosfericky naprosto pohlcující. Takové filmy se zrovna netočily na běžícím pásu a tak jsem rád že jsem tento málo známí skvost mohl vidět a vychutnat si další špičku eurohorroru. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Já... tady jsem trošku dost na rozpacích. Z jedné strany mě během sledování napadla myšlenka, že ony ty devadesátky na dobré horrory přece jen nebyly tak skoupé. Na druhou stranu mě prvních cca 40 minut neskutečně ubíjelo svou zdlouhavostí a unylostí. Půlka záběrů trvala o pět minut více, než bylo snesitelné. Ale zase... Ta atmosféra, a obzvláště druhé části filmu, kde doslova vygradovala v můj malý soukromý orgasmus, a typický italský duch. Parádní prostředí starého kláštera, jeptišky, podivné nepříjemné zvuky, parádní scény (ukřižovaná jeptiška, vzhled démona), staré dobré ruční triky, žádný hnusný digital. Jsem docela rozpačitý. Mám hroznou chuť tam alespoň ještě jednu napálit, ale něco mi v tom brání. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama