Reklama

Reklama

Pro dospívající dívku může být život osamělým místem. Román americké autorky Alicie Erianové Arabka (2005, česky 2007) vypráví o třináctileté Džazaiře, která na matčino přání odchází ke svému rozvedenému otci na předměstí texaského Houstonu. Striktní rodič, pocházející z Libanonu, má své představy o výchově dospívajících dívek a rozhodně mezi ně nepatří nic, co by se týkalo sexu. Zmatená Džazaira se potácí mezi vlastní probouzející se ženskostí, pozorností černého spolužáka a zájmem souseda, který jako rezervista čeká na povolávací rozkaz a v manželství si zjevně moc neužije. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Tým rychlým posunom od jedného muža k druhému som si myslela, že ide o Biely Oleander v novšom obale, ale nekonalo sa. Pubertálna holka, ktorej každý tlačí do hlavy aká je kráska, potom sa divia prečo toho využíva a za šupkou neviniatka sa nám vyfarbuje. Nie na darmo sa hovorí, podaj niekomu prst a schrastne ti celú ruku. A kontrolovanie postele, ako vystrihnuté zo zlého sna... brrrrr ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Film plný úchylov toho najhrubšieho zrna, rasizmu (nie vždy len zo strany bielych), a jednej 13ročnej dorastajúcej libanonskej nymfy v rozpuku. Celé sa to akosi nikam nehýbe, nič sa nerieši, len dlhé 2 hodiny vlečie. Neviem, možno tak mať dorastajúcu dcéru tak ešte hviezdu prihodím, takto len priemer. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak to bolo veru dosť intímne, ale zároveň aj zvrátené. Všetko sa to točilo okolo 13-ročnej Jasiry a jej prvého objavovania predčasnej dospelosti. Celý príbeh sa odohráva na predmestí Houstonu, kde sa v zaujímavom susedstve napokon vyvinie množstvo nečakaných udalostí, ktoré navždy ovplyvnia vývoj Jasiry. Veľmi zaujímavé bolo najmä to koľko rôznych vplyvov tu na ňu pôsobilo a každý svojim spôsobom inak. Ten jej otec bol ale riadne drsný, keď rozhodoval o všetkom za ňu - niet sa čo diviť, že potom sa ešte viac snažila vzoprieť. Zaujímavý film svojim príbehom aj ideou, ale keď sa to tak vezme z pohľadu posolstva a samotného spracovania, tak to bol len priemer. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná Americká krása. A dost možná - lepší než ona. Přirozeně mě moc potěšilo, že tuhle první větu jsem napsal chvíli před tím, než jsem zjistil spojitost Towelhead a American beauty skrze postavu Alana Balla. Nothing Is Private (druhý distribuční název tohoto filmu) si na nic nehraje. Nejste schopni nic dopředu předvídat. Budete šokováni vývojem. Ohromí vás úžasný herecký projev charismatického Petera Macdissiho (je to skutečný Libanonec z Beirůtu, zahrál si epizodní roli v seriálu JAG). Ještě o kousek lepší je ale Summer Bishil coby Jasira (ročník narození 1988), půvabná Kaliforňanka s indickými kořeny po otci, pro niž byl Towelhead první velkou rolí (o téhle kočce ještě určitě uslyšíme). Už teď se těším na její nový film Crossing Over s H. Fordem, kde ale v nabité sestavě nemůže dostat ani zlomek prostoru. Summer Bishil byla za roli Jasiry nominována pro rok 2009 na Independent Spirit Award v kategorii Best Female Lead - tak uvidíme .-) ____Silný příběh s dokonale promyšlenou a pasující hudbou, které si ale všimnete jedině v silných pasážích, kde neruší ale naopak nahrává ději.___Přemýšlím, jestli mám napsat, že silnější příběh jsem letos neviděl. Asi ano, je to tak.___Pokud by vás film hodně zaujal a chtěli jste si přečíst i novelu, tady je tip kde ji sehnat.___Jsem opravdu zvědav, jak tento příběh obstojí v porovnání s veleúspěšnou Americkou krásou Zasloužil by si dostat se minimálně na stejnou příčku, reálně ale asi upadne v šeď zapomnění (proč?). ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Abych řekla pravdu, zírala jsem jako puk po celé 2 hodiny. Ve smyslu, co tím chtěli vlastně tvůrci říct. Sexuální vývoj a sebeobjevování 13leté Jasiry mi přišly chvílemi příliš vulgárně podané, zvláště ve srovnání s extrémně konzervativním otcem a frivolní matkou. Dívka z toho všeho vyšla (ne vlastní vinou) jako rajda. Konec to trochu napravil, nicméně jako celek hodnotím jen průměrně. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama