Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

klerik 

všechny recenze uživatele

Ťažko kydať na tento film, keďže je svojím spôsobom roztomilý. Stále som však presvedčený, že námet v danej podobe je vhodný maximálne na dve epizóy SIMPSONOVCOV a nie na celovečerák. Veľa ľudí spomína KLAMÁR, KLAMÁR, mne táto netradičná komédia pripomenula skôr TRUMAN SHOW (divné mestečko, snaha o posolstvo). Ako zamyslenie nad ľudskou povrchnosťou funkčné, len pridlhé. Jennifer Garner si v poslednej dobe vyberá zaujímavé filmy, ktoré prinajhoršom neurazia... ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais může mít nálepku nejúpřímnějšího, nejkontroverznějšího, nejdrzejšího komika, který to kdy dotáhl do hlavního vysílacího času na nejsledovanějších televizních kanálech, když ale sleduji něco jiného než jen jeho stand-upy a moderování Golden Globes, nemůžu se ubránit myšlence, že to musí být docela sympatický, milý chlap. Umění lhát, ve kterém vidím velkou porci oné méně známé části Rickyho osobnosti, je z mého pohledu kouzelné kvůli tomu, že to není čistokrevná komedie o hrdinovi, který pouze sobecky těží ze své "superschopnosti". Že má v sobě velkou dávku vřelosti, laskavosti, lidskosti a (navzdory názvu) i upřímnosti. Škoda jen té děsivé režie, která mě v tomto případě dost vytrhávala ze sledování děje. ()

Reklama

prsvl 

všechny recenze uživatele

Bohůžel film kompletně popírá pravidla, který sám jakože vytvořil. Nelže jenom hlavní hrdina, ale několikrát i ostatní lidí ve filmu, což je tak do očí bijící, že pak divák nemůže přemejšlet nad ničim jinym, než, že tenhle "nelhací" motiv nedává smysl. A ve chvíli kdy nefunguje hlavní myšlenka, nemůže samozřejmě fungovat celej film. Nehledě na to, že je to celý hodně koncepčně nevyrovnaný. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Umenie pobaviť. Nie každý dobrý nápad sa podarí zrealizovať do finálnej podoby práve tak dobre ako je to už dlhšiu dobu pravidlom pre Rickyho Gervaisa. Najmä ak ide o ničo tak komplikované ako tento námet, kde stačila malinká odchýlka na to, aby sa z filmu stal len obyčajný nedomyslený produkt dnešnej filmovej pásovej výroby. Herecky veľmi dobre zvládnuté, učinné je aj brnkanie na city, no najmä humorná zložka vo filme vynikla ako niela na čiernom. Popri tom všetkom si však na svoje prídu aj skutoční filmoví gurmáni, ktorý dokážu oceniť aj niečo viac ako len vtipné scény a rýchle odsýpanie príbehu. Gervais totiž zašiel viac do hĺbky ako som očakával a ako sa spočiatku filmu zdalo. Jemná, ale účinná a týmpádom tvrdá kritika, ktorá nastavuje zrkadlo terajšej povrchnej generácii totiž vyšla na jednotku. 75%. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Průměrná oddechovka. Totálně nevyužitej komediální potenciál, což mě teda zrovna u Gervaise překvapuje, ale asi měl zrovna melancholický období, což by potvrzovaly i některý scény ve filmu. Vždyť co by se dalo udělat za bžundu, když píšu o světě, kde nikdo, až na jednoho místního loosera, neumí lhát? Během celýho filmu jsem se bohužel ani jednou od srdce nezasmál. A romantiku si taky představuju malinko jinak, než v podobě neustálýho škemrání o přízeň svojí vysněný krasavice, která na mě jinak hází bobek. Trochu zklamání. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Během celého filmu nevysloví slovo "lež" ani jedna z postav, použije ho pouze vypravěč. (don corleone)
  • Před první klapkou, v březnu 2008, založil Ricky Gervais na svých stránkách blog, který provázel fanoušky průběhem natáčení filmu. Stal se tak populárním, že ho Gervais udržel i po natáčení jako svůj osobní blog a píše ho aktivně dodnes. Za týden si ho přečte přes půl milionu lidí. (don corleone)
  • Film se natáčel ve městečku Lowell, ve státě Massachusetts v USA. Kostelík, ve kterém se odehrává svatba, se nachází v Sudbury v Massachusetts. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama