Reklama

Reklama

VOD (1)

Americké drama z produkce HBO vypráví příběh oddaného otce a manžela (Paddy Considine) v postsovětském Rusku, který pracuje v nukleární továrně. Poté, co je vystaven smrtící dávce radiace, když se pokusil zabránit katastrofě, se stane obětním beránkem a je bez odstupného vyhozen na dlažbu. Ví, že mu zbývá jen pár dní života a ve snaze zajistit svou milovanou ženu (Radha Mitchellová) a synka ukradne malé množství štěpného materiálu PU-239 a zamíří s ním do Moskvy. Tam se zaplete do ilegálního obchodu s jadernými zbraněmi, protože se obrátí na gangstera (Oscar Isaac), aby mu na černém trhu pomohl prodat nebezpečné zboží, které potenciálně ohrožuje celý svět. Tahle neobvyklá dvojice uzavře zvláštní přátelství - spojuje je láska k rodině a ochota přinést pro ni jakoukoliv oběť. Scénář napsal a film natočil Scott Z. Burns. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

mm13 

všechny recenze uživatele

Najúžasnejší som ostal z toho, koľko "ruskej" atmosféry a "ruského" prejavu sa štábu i hercom podarilo do tohto filmu dostať. Naopak sklamaním je gangsterská rovina filmu, ktorá sa neviem prečo snaží byť humorná až absurdná a v mnohých chvíľach nefunguje ani sama o sebe, v rámci celku už vôbec nie. Ten zvyšok, spolu s výkonom hlavného hrdinu a záverom je ale taký silný, že vo finálnom hodnotení nakoniec musím prilepšiť. Film, aký je škoda obísť. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Chválim atmosféru! Tá bola nahodená fakt skvelá,tragická,čierna podporená filozofickými preslovmi Considina ale zároveň sa čudujem čo to? Vyzerá to síce ako práca profesionálov ale urobiť tak výraznú školácku chybu? Celý čas som sa čudoval čo tam robí ten guatemalský herec, proste španielska pleť hrá rodeného rusa, doočibijúce a nesmierne otravné, ale to by sa ešte dalo stráviť. Kameň úrazu je niekde inde,predovšetkým som túto drámu vnímal ako nedokončené dielo, bolo to ako keby ste robili reformu a v 3/4 si povedali tu to ukončím. Proste atmosféra dobrá,prostredie dobré,myšlienka skvelá,záver ako z velkej knihy ale celkový dojem? Tiež kritizujem málo priestoru pre Radhu Mitchell. Myslím že 3hviezdy sú až až. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevyváženost. To je můj hlavní dojem a ta nevyváženost má několik rovin. Zrovna čtu knihu Modlitba za Černobyl od Světlany Alexijevičové, mimochodem asi nejpříšernější a nejpřímější výpověď toho co se v Bělorusku po výbuchu v Černobylu v roce 1986 opravdu dělo. Hned první příběh jednoho z hasičů vyprávěný jeho přeživší ženou, která o něj do posledních chvil pečovala ač lékaři tvrdili, že už to není lidská bytost, ale reaktor - mnou totálně otřásl. Proto jsem si celkem uměl představit při dávce co Timofej dostal co se asi bude ve filmu dít dále. Nemoc z ozáření byla ztvárněna přesně a věrně i to jak tělo doznávalo změn v podobě krvácení, loupajícíc se kůže a vypadávání vlasů... Potud jsem to drama sledoval se zatajeným dechem i ty ruské postsovětské reálie. Jenže pak do toho nepochopitelně přišla humorná vložka v podobě tří zlodějíčků a začalo to být značně žánrově nevyvážené. Vážné momenty ozářeného, který věděl co se děje i jak je rodině nebezpečná jeho přítomnost střídaly ,,akce'' gangsterů jejichž debilita asi měla být humornou částí filmu... Timofej navíc chtěje zajistit rodinu ukradne PU - 239 a prodává jej na tržišti tak, že má na kartónu napsáno tužkou PU - 239. A tak tam stojí s tímto nápisem mezi babkami s jablky a zelím a prodejci magneťáků a dvdéček... Ať mi nikdo neříká, že odborník, který mohl k radioaktivnímu materiálu nevěděl kam s ním jít... Pak už se film tak nějak podivně točí v kruzích k očekávanému konci. Pobavilo sice závěrečné šňupnutí, ale ten ,,happy end'' si tvůrci mohli odpustit. Dál nebudu spoilerovat. Takže za mně průměr a i mírné zklamání... Dávám tedy jen za 3 000 doláčů. * * * ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Představy Američanů (a Evropanů na západ od Opony) o Rusech jsou většinou skoro stejně kuriózní, jako představy Rusů o Američanech. Proto americké filmy z ruského prostředí většinou dopadají trapně. Nuže, tento je výjimkou potvrzující pravidlo. --- Chyby v reáliích zřejmě rozpozná jen znalec, základní rys ruské mentality je však zobrazen zcela věrně: Rusové si nikdy, od mongolských časů až po dnešek, nedokázali vážit práce. Nikdy se v Rusku nevyplácela. Nikdy si nedokázali představit jiný život než ten, že masy otroků trpně dřou v boji o holé přežití a sní o vzestupu do řad privilegované menšiny, která je brutálně odírá. Jelcinova doba, ve které se příběh odehrává, byla vzácným obdobím slabosti státu, kdy vládli oligarchové. Vzápětí Rusové s úlevou přijali obnovení normálních pořádků, když Putin, disponuje rostoucími ropnými příjmy, oligarchy změnil v opričníky a obnovil samoděržaví. --- Depresivní nálada, která z filmu dýchá, je však umocněna ještě jednou myšlenkou, zdaleka ne specificky ruskou (bohužel). Když chcete prodat perly a všude kolem je jen vepřín, jak asi pochodíte? V tomto případě je ruští vepři sežrali jako granule. Skoro doslova. --- Chytrý příběh, vynikající film. ()

mourinho 

všechny recenze uživatele

Posadit vedle sebe a následně propojit smutné depresivní drama bez světla na konci tunelu s úsměvnou gangsterkou je možná poněkud cynické, rozhodně však originální. Já si nemyslím, že by si tady tyhle dvě zcela odlišné dějové linie nějak překážely a i když se snímek u mě na čtyři hvězdičky nevyšplhá, zvedám palec nahoru. Ale namusí to sednout každému. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • PU-239 sa používa na štiepnu reakciu v atómových reaktoroch. (vander19)
  • Film sa natáčal predovšetkým v rumunskej metropole Bukurešť, ale aj v Moskve. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama